Lynk & Co 01 (2022)

Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

Auto Opgehaald en eerste 2000KM

Nadat ik de afgelopen 7 jaar met veel plezier een mercedes B-klasse diesel heb gereden werd het tijd voor wat anders. De afgelopen 2 jaar in verband met Corona slechts 15.000 Km gereden dus het was wel duur om die auto voor de deur te laten staan.

Al sinds de aankondiging van Lynk & Co ben ik geinteresseerd geweest en half januari dus eindelijk de stap genomen om de auto te bestellen.
Zoals veel mensen aangeven is het nogal rommelig bij de klantenservice. Na 2 weken maar eens even gebeld ik kreeg te horen dat ik over 2 weken een mail zou krijgen om de auto te bestellen. Helaas geen bericht en nogmaals gebeld, nu was er opeens vertraging en zou het half april worden. Opeens toch half februari een bericht dat ik de auto zou kunnen bestellen... en inderdaad kort daarna ben ik gebeld en begin maart kon ik de auto al ophalen.

De eerste 2000 KM:
Ik heb de auto nu 5 weken in bezit en heb er tot nu toe geen spijt van. De auto rijd echt heerlijk, en is super zuinig. De beloofde 69KM volledig elektrisch is haalbaar als het boven de 12 tot 15 graden komt en als je niet te hard rijdt.
Gemiddeld zie ik via de app over 2000 KM nu 2.4 Liter op 100 KM heb gereden wat ik zeer acceptabel vind.
De actieve hulpmiddelen en snelwegassistent werken best goed, en het fijne is dat er niet voor alles een waarschuwingspiepje is.

Wat kan er beter:
Je merkt aan alles in de auto dat de software flink in ontwikkeling is en het dus niet vlekkeloos werkt.
-Bij het instappen moet je altijd de radio opnieuw aanzetten.
-Je instellingen en het inloggen in de auto duurt even en soms wordt je uitgelogd uit de auto zodat je opnieuw moet inloggen.
-Na 3 weken werkt de oplader die je in het normale stopcontact steekt niet meer goed. hij stopt regelmatig en gaat de lader in storing. Laden aan de laadpaal gaat wel goed.

Het verhuren van de auto:
Waarin deze auto dus stappen zou moeten zetten is dat je de auto kan verhuren aan andere mensen die lid zijn van het Lynk platform. Dit kan je als je de auto hebt zelf bepalen of je dit wil toestaan. Ik heb dit gedaan en de auto tot nu toe 1 keer gedaan. Het was maar goed dat ik thuis was want de huurder kon met de app de auto niet van slot halen en dus ook niet wegrijden. Uiteindelijk heb ik dus de sleutel mee moeten geven aan de huurder wat niet de bedoeling zou moeten zijn.
Persoonlijk vind ik het dus wel jammer dat de functionaliteit eigenlijk niet werkt zoals het bedoeld is. Heb dit aangegeven bij de klantenservice en die gaven aan dat dit een bekend probleem is. Tevens hebben ze met een app update de auto delen functionaliteit gemarkeerd als een BETA versie.

Al met al tevreden... maar is nog wel wat te verbeteren.

15000 KM Update en pech

Het is alweer even geleden sinds de laatste update dus tijd voor een nieuwe en er is een hoop gebeurd.

VAKANTIE:
Afgelopen zomer hebben we een heerlijke 4 weken door Frankrijk, Italie en Nederland gereisd. De auto is echt supercomfortabel en ook met een aanhangwagen van 1200 kilo achter de auto heeft hij geen enkele moeite. Als de accu's leeg zijn dan merk je wel dat het verbruik omhoog gaat maar ik heb de functie accu sparen voor later gebruikt zodat bijvoorbeeld op de betaalweg bij de poortjes en in de file de auto volledig elektrisch kon rijden. Gemiddelde tijdens de vakantie met een aanhangwagen erachter was toch 7 tot 8 Liter per 100KM, wat ik zelf erg schappelijk vind.

ERVARING TOT CA 15.000 KM:
Weinig tot geen problemen gehad, het enige dat je merkt is dat de software van de auto soms niet lekker werkt en op de achtergrond herstart maar alles functioneert wel. Enige wat niet werkt is de draadloze carplay, dit werkt enkel de eerste keer dat je je telefoon aanmeldt. Als je hem daarna via de kabel aan de auto koppelt werkt draadloze carplay daarna niet meer. En de reden voor het koppelen via de kabel is omdat de draadloze oplader in de middenconsole heel langzaam de telefoon (iphone) oplaad.

1E KEER PECH:
Zoals gezegd was de eerste 15K probleemloos, maar 3 weken geleden was ik een dag in Belgie en helaas bij vertrek wilde ik de auto starten en gaf hij aan "een moment we starten uw auto" en toen werd alles zwart.
Lynk pechservice gebeld en werd gelijk doorgezet naar de belgische lynk collega's die pechhulp hebben laten komen (duurder ongeveer een uurtje voor die er was). Helaas konden ze helemaal niets met de auto waarna hij afgesleept is naar de volvo garage in Hechtel-Eksel.
Na nog 2 keer zelf bellen met Lynk heb ik uiteindelijk een huurauto gekregen en ben ik terug naar huis gegaan.
Volgende dag heeft Lynk 3 keer gebeld om te vragen wat er gebeurd was maar ze wisten nog niet wat er mis was met de auto.
Hierna 3 dagen niets meer gehoord dus na zelf 3 keer bellen en 1,5 week later stond de auto weer klaar en het enige wat achteraf kapot bleek te zijn was de startaccu.
Omdat ik een belgische huurauto had gekregen moest ik helaas wel de auto weer op gaan halen in Belgie en konden ze hem niet bij mij terug brengen. Uiteindelijk hebben ze hier wel een vergoeding in de vorm van vrije kilometers en benzinevergoeding tegenover gezet, maar dit staat haaks tegenover de "onbezorgde mobiliteit" die ze beloven.
Communicatie met Lynk is zwaar onder de maat, en het liefst laten ze je zelf bellen met andere Lynk landen zodat ze het zelf intern niet hoeven te regelen.

CONCLUSIE:
De auto is echt een mooi product maar dan hoop ik voor iedereen dat je een probleemloze versie hebt. Er zit een stevige marketing machine achter dit product waar het geld naartoe lijkt te gaan.
Huidige klanten wordt weinig tot geen service geboden, en als je een simpel probleem hebt wordt je in principe nooit teruggebeld en moet je het dus eigenlijk lekker zelf uitzoeken of je abonnement opzeggen.

Met het verhogen van de prijs zijn ze er dan wel weer als de kippen bij, en als je daar een klacht over indient geven ze inderdaad aan dat ze je snappen maar er niks aan kunnen doen en dat ze nog steeds een scherpe prijs hebben (wat op zich wel waar is).
na deze conclusie plaats ik betrouwbaarheid van 3 terug naar 2 sterren

Afscheid

Na de auto een jaar in bezit te hebben gehad is het overmorgen tijd om de auto in te leveren.
Al met al met de auto en de functies van de auto ben ik zeer tevreden, je zit lekker hoog en het is echt een ruime auto met een hoop functionaliteiten. Het enige verbeterpunt is de software van de auto. Je merkt aan alles dat dit niet lekker loopt en vaak vast loopt terwijl je onderweg bent. Als je wegrijdt duurt het soms wel 2 tot 3 minuten voor het is opgestart.

De uiteindelijke reden voor mij om de auto weg te doen is de verschrikkelijk slechte service van Lynk & Co. Gedurende het jaar verschillende kleine problemen gehad en die zijn nooit opgelost. Helaas ook 2 maanden geleden een paaltje geraakt in de parkeergarage en na het melden bij Lynk & Co laten ze nooit meer iets weten.
Je krijgt dan wel 6 weken later een mailtje dat de technische dienst het druk heeft en het nog wel een tijdje kan duren. Terwijl het simpel zou moeten zijn om de gebruiker zelf een afspraak te laten maken bij een schadebedrijf of volvo dealer.

Wat wel goed gaat is het innen van de maandelijkse rekening :-) Al met al voor mij genoeg reden om weer een auto aan te schaffen. Sterkte voor de mensen die deze auto gekocht hebben en een service contract via Lynk hebben afgesloten, want je eindigt in eindeloze wachtrijen aan de telefoon zonder enige hulp.

Gedurende het jaar heb ik de auto denk ik een keer of 5 a 6 verhuurd, dit werkte op zich prima. De huurders heb ik nooit gezien maar ik gok dus dat dit prima werkt via het platform. Zelf had ik hier wel iets meer animo voor verwacht aangezien je voor 7 euro per uur echt een grote auto tot je beschikking hebt, maar misschien is men hier in nederland nog niet helemaal klaar voor.

6,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee