| Versnellingen | 1, Automaat |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 15.000 km |
Eerste ervaring
Eerste indruk – Leapmotor T03
Na lang twijfelen toch de stap naar elektrisch gemaakt. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Leapmotor T03. Een relatief onbekend merk, maar wel een auto die op papier ontzettend veel biedt voor een verrassend scherpe prijs.
Na de eerste kilometers kan ik zeggen dat de eerste indruk bijzonder positief is.
Het eerste wat opvalt is hoe volwassen de auto aanvoelt. Waar je bij sommige goedkope EV's duidelijk merkt waarop is bezuinigd, voelt dat bij de T03 eigenlijk nergens zo. De portieren sluiten degelijk, het interieur oogt modern en netjes afgewerkt en alles voelt verrassend solide aan. Dat had ik bijvoorbeeld veel minder bij de Dacia Spring, die ik ook heb bekeken.
Rijden
De T03 rijdt comfortabel, stuurt licht maar voldoende direct en komt in het verkeer prima mee. Dankzij de elektromotor trek je vlot op bij stoplichten en in stadsverkeer voelt de auto zich helemaal thuis. Ook op de snelweg houdt hij zich prima staande.
Ondanks zijn compacte afmetingen is hij van binnen verrassend ruim. Het panoramadak geeft het interieur bovendien een lichte en luxe uitstraling.
Actieradius
Ik laad de auto meestal tot 80%. Daarmee haal ik ongeveer 200 kilometer, wat voor mijn woon-werkverkeer ruim voldoende is.
Bij 100% laden lijkt een praktijkbereik van ongeveer 250 kilometer heel realistisch. Ik verwacht dat dit in de winter zal dalen naar ongeveer 200 kilometer, wat voor een auto in deze prijsklasse nog steeds keurige waarden zijn.
### Uitrusting
Waar de Leapmotor echt punten scoort, is de uitrusting. Je krijgt ontzettend veel opties die je normaal gesproken pas in een hogere prijsklasse tegenkomt.
Pluspunten:
* verrassend compleet uitgerust;
* mooi panoramadak;
* overzichtelijk en snel digitaal instrumentarium;
* goed werkende app met handige functies;
* degelijk aanvoelend interieur;
* opvallend veel ruimte;
* rijdt comfortabel en volwassen;
* uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Regelmatig krijg ik vragen van mensen die benieuwd zijn wat voor auto het eigenlijk is. Dat zegt misschien ook wel iets over het opvallende uiterlijk.
Rijhulpsystemen
Hier zit wat mij betreft nog de meeste winst.
De Adaptive Cruise Control reageert soms wat onrustig. Daarom gebruik ik meestal de gewone cruisecontrol.
De Lane Keep Assist grijpt regelmatig in terwijl daar eigenlijk geen aanleiding voor is. Daardoor voelt het soms alsof de auto en de bestuurder een discussie voeren over wie er nu eigenlijk stuurt.
Ook de snelheidsherkenning maakt af en toe een creatieve interpretatie van verkeersborden en de vermoeidheidsdetectie lijkt mij soms vermoeider te vinden dan ik zelf ben. Ik verwacht eerlijk gezegd dat dit grotendeels softwarematig op te lossen is. Hopelijk brengt Leapmotor daarvoor binnenkort een update uit.
Eindconclusie
De Leapmotor T03 heeft mij positief verrast.
Voor ongeveer **€18.000 nieuw** krijg je een elektrische auto die volwassen rijdt, degelijk aanvoelt, rijk is uitgerust en een realistische actieradius biedt. Natuurlijk zijn er verbeterpunten, met name op softwaregebied en bij de rijhulpsystemen, maar de basis van de auto is gewoon erg goed.
Mijn eerste indruk is dan ook dat Leapmotor met de T03 een bijzonder interessante EV heeft neergezet. Geen perfecte auto, maar wel een auto waarbij je voortdurend het gevoel hebt méér te krijgen dan je ervoor hebt betaald. En dat is misschien wel het grootste compliment dat je een auto kunt geven.
1 jaar en 1500km verder
Tijd voor een update van de Leapmotor T03
Na een jaar en zo'n 15.000 kilometer is het tijd voor een tussenstand.
Het eerste jaar is volledig storingsvrij verlopen. De auto voelt nog steeds degelijk aan en maakt een kwalitatieve indruk. Voor woon-werkverkeer is het wat mij betreft een ideale auto: compact, vlot en goedkoop in gebruik.
Het verbruik ligt in de winter rond de 18 kWh/100 km, wat neerkomt op een actieradius van ongeveer 150 tot 200 kilometer. In de zomer daalt het verbruik naar ongeveer 13 kWh/100 km, waarmee een actieradius van zo'n 250 kilometer haalbaar is. De T03 rijdt soepel, ligt verrassend goed op de weg en komt prima met het verkeer mee. Inmiddels heb ik zelfs een frunk ingebouwd, wat toch wel een leuke en praktische toevoeging is.
Toch is er ook een minpunt. De stoelen zijn voor mij aan de smalle kant. De opstaande rand van de zitting drukt na verloop van tijd vervelend tegen mijn been. Opmerkelijk genoeg heeft mijn vrouw daar totaal geen last van en vindt zij de stoelen juist prima. Blijkbaar is dat iets heel persoonlijks.
Hoewel de auto zelf geen storingen heeft gehad, ben ik minder enthousiast over de software. De auto heeft namelijk geen updates ontvangen. Daardoor werken sommige rijhulpsystemen zo matig dat ik ze maar heb uitgeschakeld. Dat rijdt een stuk rustiger én scheelt een hoop gemopper onderweg. De dealer heeft me een tijdje aan het lijntje gehouden, maar inmiddels staat er eindelijk een afspraak gepland om de software bij te werken. Hopelijk gedragen de hulpsystemen zich daarna iets meer als assistenten en iets minder als overijverige schoonmoeders.
De bestuurderscamera, die moet controleren of je wel goed oplet, heb ik uiteindelijk afgeplakt. Volgens de auto was ik ongeveer elke vijf minuten afgeleid, terwijl ik gewoon naar de weg keek. Kennelijk vond hij een blik in de buitenspiegel al verdacht. Na een tijdje was mijn geduld sneller op dan de waarschuwingen.
Al met al ben ik nog steeds erg tevreden over de Leapmotor T03. Voor het geld biedt hij verrassend veel auto en hij doet precies waarvoor ik hem gekocht heb: betrouwbaar, zuinig en comfortabel van A naar B rijden. Als de software-update de hulpsystemen verbetert, dan is er wat mij betreft weinig meer te klagen.