Lancia Ypsilon 1.3 i.e. GT (1989)

Lancia Ypsilon 1.3 i.e. GT (1989)

UitvoeringYpsilon 1.3 i.e. GT
Bouwjaar1989
Jaar van aanschaf2006

Om te beginnen zit er een pittig motortje in met openluchtfilter waardoor hij een sportief geluidje maakt.
Qua prestaties valt hij me zeker niet tegen: 78pk voor 840kg massa zorgt voor een vlotte acceleratie.
Menig medeweggebruiker ziet hem voor een Panda/Uno aan en gaat preventief links van me staan voor het stoplicht. Zo nu en dan raken mensen toch wel onder de indruk als ze het afleggen tegen het alles behalve gestroomlijnde wagentje... Levert soms wel leuke verraste reacties op!

Qua luxe ben ik er ook zeker over te spreken. Het dashboard is eenvoudig (en vierkant), maar er zitten ontzettend veel metertjes en controlelampjes op, voor bijvoorbeeld de olie-druk, olie-temperatuur, koelvloeistoftemperatuur e.d.)
Ook een leeslampje en een digitale klok ontbreken niet. Daarnaast 2 handschoenen kastjes (met klep, dus niet zo’n open bakje zoals in veel kleine wagentjes), bekerhouder en 2 handige bakjes in het midden van het dashboard. De grijs-suede bekleding is ook mooi afgewerkt. Bovendien zit er ook nog eens electrische ramen op en centrale deurvergrendeling op. En dat voor een auto van 17 jaar oud!!

Het rijgedrag daarentegen staat niet in verhouding tot de prestaties.
De vering is erg stug en de motor zeurt bij weinig toeren (stottert). Daarnaast kan je niet al te hard door de bocht, omdat de bandjes (155 breed) snel wegglijden.
Bij regenachtig weer moet ik mijn voet dan ook ik bedwang houden, want de auto schuift alle kanten op als je plotseling moet remmen.

Verbruik:
Het olieverbruik aan de positieve kant, is laag, maar het benzineverbruik daarentegen niet. gemiddeld haal ik 1 op 12 als ik rustig rijd.
Dit onzuinige verbruik is niet praktisch, aangezien er maar 32 liter in de tank gaat. Ik denk vandaar dus dat er geen originele benzinetank meer onder zit... (origineel 45 liter)

Conclusie:
Alles bij elkaar opgeteld is het een leuke auto voor korte afstanden. Het is natuurlijk prachtig om van stoplicht naar stoplicht te ’racen’!
Voor lange afstanden daarentegen, is hij wat minder geschikt omdat de stoelen niet veel comfort meer bieden en je niet verder komt dan 350 KM op een volle tank...
De prestaties van de motor zijn dik in orde, maar hij maakt veel lawaai. Dit komt enerzijds natuurlijk door de powerfilter, maar anderzijds zit er totaal geen geluidsisolatie in. Ik stoor me er gelukkig niet aan, het klinkt op zich wel ’stoer’.

Toen ik deze auto kocht in april 2006 was de uitlaat (middendemper) zo rot als een peer en na een paar weken begon hij ook remvloeistof te lekken. Toen ben ik uiteraard met spoed naar de garage gehaast. Het bleek dat de hoofdremcilinder zo lek als een zeef was. De uitlaat is toen ook vervangen door een nieuwe, waardoor ik zelfs iets meer tegendruk opmerkte.
Daarnaast bleek na onderzoek dat de remmen sinds 1989 nooit onderhouden waren, en de remleidingen zaten dus ook helemaal vol met roest. Deze zijn doorgespoten en de remdrukverdeler, hoofdremcilinder en wielremcilinders zijn allemaal vervangen.

Deze reparatie kostte me net zoveel als de aanschafprijs....

Een paar maanden hierna, op een warme zomerse dag was het weer raak...
De temperatuur van het koelwater steeg drastisch en na controle bleek hij dit in hoog tempo te verliezen. Ik heb er toen vele liters water ingegoten om naar huis te kunnen rijden om vervolgens naar de garage te gaan, maar helaas kwam ik in de file te staan. Met een bijna overhit motorblok als gevolg... Snel de blower aan en de ramen open, toen liep de naald net in het rood. Gelukkig heeft de koppakking het overleefd toen ik bij de garage aankwam. Wat bleek nou, de waterpomp was gaar.
Deze dus maar weer laten vervangen.

Sindsdien rijd ik er gelukkig probleemloos in rond. Motorisch is hij na al de reparaties nog 100%, maar de body begint wat roest/rot te vertonen (kofferklep roest en linkerportier is rot aan de onderkant). Gelukkig start hij altijd.
Alleen nu in de winter krijgt de deurvergrendeling soms kuren. Het knopje gaat soms na 1 seconde vanzelf weer dicht als ik hem sluit van binnenuit en weer wil openen.
Ook als ik hem van buitenaf wil sluiten, gaan niet altijd beide deuren op slot.
Maar goed, dan maar de andere deur extra op slot draaien...

Update mei ’07:
Een maandje na het schrijven van deze review werden de rotte plekken in het linkerportier en de kofferklep te erg. Ook waren er 4 banden aan vervanging toe op korte termijn, dus had ik besloten om op zoek te gaan naar iets anders.
Helaas, maar ik deze wagen geen investering meer waard.

Overigens kwam ik mijn oude yppie nog tegen van de week op de weg, dus iemand anders heeft er nog veel scheurplezier van!

4,3

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens