| Uitvoering | Ypsilon Electric LX |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 64 km |
| KM-stand laatst | 484 km |
Waarom een Lancia?
Onze tweede auto (een youngtimer Alfa Romeo Mito, waar we het nodige onderhoud aan hadden in een jaar) was aan vervanging toe en het leek ons het ideale moment om elektrisch rijden te gaan proberen. Of nou ja, het ideale moment: terwijl we ons aan het oriënteren waren schoten de prijzen van elektrische occasions omhoog door alle toestanden in de wereld, dus het echte ideale moment was waarschijnlijk een half jaar eerder geweest..
Diverse kleinere elektrische auto's zijn overwogen maar waren in de ogen van mijn vrouw niet zakelijk/representatief genoeg (BMW i3, Hyundai Inster, Renault 5), te saai (Opel Corsa-e) of taboe vanwege ervaringen met het merk in het verleden (Ford, Peugeot). We leken uit te komen op een VW ID variant of een Cupra.
En toen stond er bij een lokaal autobedrijf ineens een Lancia Ypsilon te koop. Wel een auto met een bijzonder verhaal: hij kwam uit Italië, bouwjaar 2025 en had daar dus bijna een jaar stilgestaan (64km op de teller) voor hij naar Nederland overgebracht werd. Daar konden we hem met een forse korting op de nieuwprijs en nog fabrieksgarantie en garantie van de verkoper zelf kopen.
Na een korte proefrit waren we allebei om. De auto reed prettig, ziet er vlot uit en het interieur is echt uniek. Natuurlijk snap ik dat het een vermomde Peugeot 208 of Corsa is, maar de vermomming is in dit geval wel echt van toegevoegde waarde.
Er ging een week of twee voorbij voor onze "koffietafel met auto" een kenteken had gekregen en in de tussentijd verdiepten we ons in Lancia (sorry, ik ben geen autokenner) en de Ypsilon LX in het bijzonder. Tegen de tijd dat we de sleutel kregen wisten we er waarschijnlijk meer over dan de verkopende partij, maar ook zij waren zo enthousiast over de Ypsilons dat ze er nog 9 uit Italië gaan importeren. Deze review is dus ook voor degenen die net als wij maar weinig info konden vinden online.
Met de prijslijst van het 2024/2025 model hebben we ondertussen achterhaald dat onze Ypsilon LX als extra opties de "Mondrian" velgen heeft en het exclusive pack met de Ruggine stoelbekleding. Opties waar we als we hem zelf samengesteld hadden mogelijk niet voor hadden willen betalen, maar name de "Ruggine" stoelen zorgen er voor dat je met plezier een ritje gaat maken.
Het aantal gereden kilometers is tot nu toe beperkt tot zo'n 400, in een ruime week. Dat was een mix van een paar korte ritten en twee keer een afstand van zo'n 150km ineens. Wat valt tot nu toe op:
* Op dag 2 wilde de automatische cruise control niet aan en bleef vervolgens in storing. De dode hoek detectie lijkt helemaal nog niet te werken. De auto is terug naar de garage geweest en de 12v accu wordt als schuldige gezien voorlopig. Dit valt nog onder de fabrieksgarantie geven ze nu aan, dus we wachten op de vervanging.
* De MyLancia app is nog niet aan de praat, hier is de technische dienst van Lancia Nederland mee bezig omdat " door een systeemfout de account is ingesteld op een ander land dan bedoeld ".
Dat zijn dan ook de kritiekpunten tot nu toe. Verder voelt het als een fijne auto, als we wat meer kilometers gereden hebben volgen de echte rij-ervaringen en onze verbruiksstatistieken wel.