Kia Sportage Wagon 2.0 16V DOHC (2002)
Uitvoering | Sportage Wagon 2.0 16V DOHC |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
De Tank (in meerdere opzichten)
Mijn eerste kennismaking met de Kia Sportage was jaren geleden (zelfs voor dat ik mijn rijbewijs had)
Bij de dealer om de hoek van mijn ouderlijk huis stond een blauwe '97er en heeft altijd mijn interesse gehad.
Toen ik een 2e grote auto wilde (naast mijn Kia Picanto) was de keuze ook snel gemaakt, het moest een Sportage worden.
Vooral het spartaanse sprak mij erg aan en daarnaast was de ruimte van de Wagon in zijn voordeel.
Het aanbod in de Wagon uitvoering is echter magertjes maar toch kon ik er een vinden die aan mijn wensen voldeed (kmstand, kleur, opties, modeljaar.
Hij stond in Brabant (Sint Oedenrode) en was het bezoekje waard. Op het eerste oog had hij wel al wat oorlogswonden ( krassen en deukjes) maar het interieur was netjes! (mag ook wel na nog geen 120.000 km)
Na een proefrondje was ik gelijk verkocht en na wat pingelen was ik de troste eigenaar van +/-1500 kg Koreaanse degelijkheid.
Na verloop van tijd verdween echter mijn euforische gevoel, zeker na bezoekjes aan mijn vrienden Texaco en Esso. Welke ongenadig duidelijk maakte dat mijn Koreaanse vriend wel een innemend type is.
Met een beetje enthousiaste rechter voet zijn verbruikscijfers van 1 op 8.5 niet bijzonder. en dat met een tank van 50 (+5 reserve) betekent dit dat je dus elke 500 km aan de pomp staat.. en zo geschiedde!
Ik heb deze auto wel 15.000km met plezier gereden.
Op een kleine beurt +- €100,- na en een nieuwe koel ventilator €65,- heb ik op die 15.000 km geen extra kosten gehad.
Alleen door het verbruik en mijn vele gebruik zijn de gebruikskosten wat mij betreft onvoldoende.
Qua comfort niks te klagen, lekkere stoelen en alles binnen handbereik en met mijn 2 m lengte was de hoge instap ook erg fijn.
Prestaties zijn ook goed, het is geen strepentrekker (lees: NIET links staan bij verkeerslichten) maar een zware aanhanger (1000 kg +) voel je niet bij optrekken.
Betrouwbaarheid is ook goed, geen vreemde dingen meegemaakt.
En vooral ruim, met als hoogtepunt een 3/4 gevulde bigbag (met snoeiafval) die gewoon in de kofferbak paste.