Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid 4WD GT-Line (2024)

Gebruikersreview

Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid 4WD GT-Line (2024)

UitvoeringSportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid 4WD GT-Line
Bouwjaar2024
Jaar van aanschaf2024

Eerste hybride (PHEV)

Na 30 jaar benzine en diesel auto's te hebben gereden staat er nu een plug-in hybride voor de deur. Eigenlijk ook nog een benzine auto, maar dan met een elektrische duw in de rug erbij.

Mijn vorige auto was een Seat Leon Sportstourer uit 2021 die ik met heel veel plezier heb gereden. Deze zakelijke auto had na 5 jaar bijna 2 ton op de klok en moest een opvolger krijgen. Mijn werkgever had nog een Kia Sportage staan, 1 jaar oud met 47.000 km op de teller. Of ik deze wilde gaan rijden. Dat zag ik wel zitten.

Voordelen:
De Kia is een stuk hoger. De Seat was een lage wagen en met de stoel op de laagste stand vond ik het toch wat lastig worden om in en uit te stappen, ik ben geen 25 meer. De Kia is hoog en in- en uitstappen gaat heel makkelijk. andere voordelen van de Kia t.o.v. de Seat zijn: stoelverwarming, te openen panorama dak, automaat, 4WD en wat meer vermogen. 265 t.o.v. 150 pk. De Kia is een PHEV met een beperkte elektrische actieradius van 55 km. voor korte ritten prima, maar voor langere afstanden ben je er snel doorheen.
Wel is het fijn dat je door de elektrische aandrijving/ondersteuning soepeler bij een stoplicht wegrijd en vlotter kan inhalen. Wat ook beter is dan de Seat is het veercomfort.
Bij de Seat voel je letterlijk elke richel en hobbel in de weg, de Kia filtert dat heel goed weg ondanks de 19 inch wielen. Alleen is die soms iets te soepel, of te zwaar.

Nadelen:
De elektrische actieradius is beperkt, daarna is het een gewone benzineauto die door zijn zware gewicht (1900 kg) niet zo zuinig is. Het gewicht speelt ook parten bij het veergedrag. de auto is redelijk zacht geveerd, waardoor je vaak de eindaanslag voelt. De auto blijft wel stabiel, maar de bonk van de eindaanslag voelt niet zo verfijnt. De bagageruimte is een stuk kleiner dan de Seat. dat scheelt zomaar 100 liter. Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat de accu van het PHEV systeem onder de laadvloer zit en kleine losse dingen in je achterbak liggen te slingeren. dit opgelost door een vouwkrat achterin te zetten waar ook de laadkabel in gaat. Deze krat blijft beter op zijn plaats staan dan in de Seat. De vloerbedekking in de bagageruimte lijkt een stuk stroever.
De ruimte op de achterbank is overigens ook minder dan bij de Seat, maar voldoende voor 2-3 volwassenen.

Problemen:
De Kia rijdt probleemloos. enige wat negatief opvalt is de overijverige noodremsysteem.
In het half jaar dat ik nu in de Kia rijd heeft het systeem al 4-5 keer onnodig ingegrepen terwijl ik al aan het remmen was. Dat is echt schikken. frustrerend gewoon.
Volgende maand gaat de Kia naar de dealer voor een 65.000 km beurt. Hopelijk is dat overijverig remmen nog bij te stellen.

7,5