Kia Rio 1.2 CVVT Super Pack (2012)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Rio 1.2 CVVT Super Pack |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 51.556 km |
Eerste ervaringen met Kia Rio1.2 Superpack 3-deurs
- 726 km
Na een proefrit in een Suzuki Swift en de Kia Rio viel de keuze op de Kia Rio. Hoewel ik het bochtengedrag van de Swift net iets beter vond dan de Rio, viel ik toch voor de Rio vanwege het modernere en 'agressievere' uiterlijk en de vele, vele extra's van het Superpack.
Op 30 maart de handtekening gezet onder het koopcontract en op 29 juni na 3 maanden wachten mijn Kia Rio Solid White 3-deurs op kunnen halen.
Driedeurs omdat we meestal nog maar met z'n tweeën in de auto zitten en ik de driedeurs er sportiever uit vind zien.
Weliswaar krijg je bij inruil minder terug dan voor een 5-deurs, maar bij aanschaf scheelt het je ook 900 Euro.
Ik heb gekozen voor de Superpack uitvoering want dan heb je eigenlijk alles wat je je maar kunt wensen. Ik heb me alleen RVS dorpel strips en sportpedalen als extraatje veroorloofd.
Ik heb hem af laten leveren zonder de Waxoyl behandeling a 250 EUR die bijna alle dealers aanbieden. Volgens mij een leuke inkomstenbron voor dealers. Je koopt een sponsje/zakje voor pak em beet 25 EUR, zet een poetser aan het werk voor 50 EUR en de rest is voor jou. Wel gelijk een uitgebreid verzorgingspakket van Meguiars aangeschaft om hem straks te verzorgen. Het is mijn eerste niet-metallic auto. Ben wel van plan hem regelmatig goed in de was te zetten.
Wat ik de dealer wel gelijk heb laten doen, is het vastzetten van de kentekenplaten met popnagels en deze voorzien van gele plastic dopjes. Hoeveel auto's ik niet zie rondrijden met een '1' op de kentekenplaat. Kentekenplaat is dan uit de houder getrild of geroofd door vandalen c.q. benzinedieven.
De eerste 700 kilometer zitten er inmiddels op. Inrijden tot 1.000 km houdt in met variabele snelheid rijden en niet boven de 4.000 toeren komen. Gelijk na aanschaf naar Duitsland gereden en ondanks het 1.2 benzine motortje goed mee kunnen komen in het verkeer. Was een 1.8 motor gewend, maar dan is een auto ook gauw 300 kilo zwaarder (Ford Mondeo 2001). Om snel te accelereren moet je vaker terugschakelen en flink wat toeren maken. Eenmaal op kruissnelheid (120 km) is de motor rustig te noemen (rond 3300 toeren). Het schakelen van de bak gaat heerlijk soepel. Alleen het optrekken vanuit de eerste versnelling vergt wat gewenning.
Ik vind hem ivg met de Ford Mondeo wel nerveuser sturen. Maar eenmaal gewend, stuurt hij direct en licht. Vering is sportiever, met name drempels geeft hij behoorlijk door. Maar dat zal ook te maken hebben met de 18 cm kortere wielbasis en de platte banden om de 17 inch Phantom velgen.
Rondom (dagrijverlichting, achterlichtunits en richtingaanwijzers in de spiegels) is de Rio voorzien van led verlichting. De hoofdverlichting die automatisch aanspringt via een sensor is halogeen evenals de bochtverlichting. Het lijkt mij mooier om xenon verlichting te hebben, temeer daar deze een hogere lichtopbrengst heeft. De chef werkplaats ontraadde mij dit ten zeerste. In heel veel gevallen (niet alleen Kia) leidt achteraf inbouwen tot storingen in het elektrische systeem. Dat doen we dan maar niet.
De audio installatie viel me behoorlijk mee. Alleen met USB-sticks heeft de AUX-ingang problemen. Tot twee maal toe werden verschillende merken sticks na uitnemen onleesbaar. Of de display gaf een leesfout (terwijl de stick op de pc wel gelezen werd) of de muzieknummers kwamen versneld voorbij in de display maar zonder geluid. Daarna heb ik de usb-stick pas uitgenomen na uitzetten van het contact en bleef deze wel speelbaar. Even opletten dus.
De bijrijders stoel in de driedeurs gaat met de greep in de rugleuning in één beweging naar voren. Zowel de rugleuning als het naar voren brengen van de stoel. Bij de bestuurdersstoel is dit vanuit veiligheidsoogpunt niet mogelijk. Je doet dan eerst de rugleuning naar voren met de greep in de rugleuning en daarna schuif je met de hendel aan de voorzijde van de stoel de stoel naar voren.
De stoelen zitten prima. Geven voldoende zijdelingse steun, zitten niet te zacht. Hooguit is de zitting iets aan de korte kant. Achterin hebben volwassenen voldoende been- en hoofdruimte.
Bij aflevering stond het gemiddelde brandstofverbruik op 12.6. Nu na ruim 700 km is dat gezakt naar 6.0 (1:16,6). Mijn streven is om 1:19/1:20 te gaan halen. Hoewel ik van het 'nieuwe rijden' ben, is de schakel indicator mij toch regelmatig voor. Het start/stop systeem werkt perfect. Moet er alleen nog aan wennen om het bij een stoplicht te gebruiken. Vaak sta je al een minuut en denk je, oh ja ISG inschakelen.
De cruisecontrol werkt net even anders dan ik in de Ford gewend was. Na inschakelen loopt de snelheid standaard 5 km terug en moet je opplussen. Bij een helling naar beneden hield de Ford in om de snelheid gelijk te houden, terwijl de Rio de snelheid laat oplopen. Wel mooi is dat de cruisecontrol bediening in het stuur (evenals radiobediening) verlicht is. Bij de Ford was alles verlicht behalve de cruisecontrol bediening.
Al met al is de overgang van een D-segmenter (van 11 jaar oud) naar een B-segmenter prima bevallen.
De kop is eraf.
- 1.168 km
Het inrijden (tot 1000 km) is nu voorbij. We kunnen 'planken'. Met af en toe fel optrekken, veel 80 km-wegen en een beetje snelweg en met 2 personen in de auto, de autoradio aan en dag-rijverlichting aan geeft de BC inmiddels 5,8 aan (1:17,2).
Op de snelweg rijd ik wisselend tussen de 110 en 120 km/u.
Moet verder vermelden dat de driedeurs 5 kilogram lichter is dan de 5-deurs en dat ik het boordgereedschap niet meeneem. Het weglaten van de thuisbrenger, de wielsleutel, de krik en ander gereedschap bespaart 13 kilo. Daarvoor in de plaats neem ik een Slime tube inflator mee (compressortje met accu-aansluiting en dichtmiddel). Dicht geen hele grote gaten en is bedoeld om de dichtstbijzijnde veilige plek op te zoeken. In de 33 jaar dat ik auto rijd, heb ik maar eenmaal een lekke band gehad (een schaar op het wegdek).
Verder tank ik de benzinetank altijd halfvol af. Scheelt pakweg 21 kilo extra gewicht dat de wagen niet mee hoeft te zeulen. In Nederland zijn genoeg tankstations te vinden en voor woon-werkverkeer hoef ik hooguit 1x per maand extra te tanken tov voltanken.
Op naar de 1:19/1:20!
Benzineverbruik
- 1.474 km
Het benzineverbruik is voor mij een hot item. Voor mij was een van de redenenen (naast lagere wegenbelasting en CO2 uitstoot) om een kleinere auto te gaan rijden, het lagere brandstofverbruik. Na 2 langere ritten op de snelweg (1 met 2 personen aan boord en 1 met 3 personen) klimt het brandstofverbruik op de BC naar 6,1. Op zich niet onlogisch of verontrustend, maar maakt het streven van 1:19/20 wel weer uitdagender.
Update
- 7.676 km
Inmiddels ruim 7600 km op de teller. De Rio bevalt nog steeds prima. Geen rammeltjes of andere gebreken geconstateerd.
Wel irritant is de automatische ontwaseming die een eigen leven leidt. De airco springt dan aan en is alleen uit te zetten door de knop Auto ingedrukt te houden en de knop Front 4x! in te drukken. Pas dan kun je A/C uitzetten. Ik kan me voorstellen dat Kia rijders dit bij de dealer uit laten zetten.
Qua verbruik viel het me op dat de BC al wekenlang 5,6 aangaf. Daarop de BC gereset en zowaar kwam er beweging in. Op 80 km wegen schommelt het verbruik rond 4,5 en op de snelweg rond 5,3. Het verbruik dat ik ook bijhoud op Autoweek is hoger en ligt gemiddeld op 6,0 (1:16,7).
Van de week een brief van Kia Nederland ontvangen dat mijn Rio helaas niet afgeleverd blijkt te zijn met het VSM pakket (additional vehicle stability management, emergency stop signal en hill start assist)dat op alle Rio's standaard zit. Nu mist mijn Rio een aantal extra veiligheidsvoorzieningen waar ik wel voor betaald heb en die achteraf niet in te bouwen zijn. Een misser van de fabriek in Korea. Als compensatie ontving ik van Kia Nederland 3 waardecheques die ik kan gebruiken naar eigen keuze. Ik ga ze gebruiken voor de onderhoudsbeurten.
1e beurt gehad
- 15.714 km
Eerste (olie) beurt gehad en software update voor het motormanagement. Deze heeft in ieder geval het probleem verholpen van het teruglopen van de snelheid na het inschakelen van de cruisecontrol. Verder geen bijzonderheden. Auto bevalt nog steeds goed.
Nog steeds tevreden
- 51.556 km
Inmiddels aan de eerste APK toe. Geen bijzonderheden. Wel de banden laten vervangen. Achter was het profiel 2,2. Gekozen voor Vrededestein Ultrac Satin banden. Wat een verademing! De standaard Kumho banden hebben vanaf het begin een enorme herrie gegeven. In vergelijking zijn de nieuwe banden fluisterstil. Bovendien rijden ze zuiniger. Op de BC daalde het gemiddelde van 5,5 (1:18) naar 4.9 (1:20). Dit is het gemiddelde bij snelweggebruik met een gemiddelde snelheid van 100-110 km p/u met 1 inzittende.
Nog steeds zeer tevreden met deze auto.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.