Kia Joice 2.0 LS Comfort (2002)

Kia Joice
Kia JoiceKia JoiceKia JoiceKia JoiceKia Joice - interieur

UitvoeringJoice 2.0 LS Comfort
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2011

Gewoon goed.

Ik kocht deze auto van eerste eigenaar via een autohandelaar, als vervanging van mijn Space -Gear, 7 persoons ruimtewagen op gas. Deze bleek bij de APK nogal wat te mankeren, en mede door de dure onderdelenvoorziening ( aftermarket niets/nauwelijks iets van te krijgen, origineel schrikbarend duur) besloten op zoek te gaan naar een andere 7 persoons wagen.

Ik heb niets met uiterlijk/vormgeving/"Looks" van een auto. Hij moet smorgens starten, en de auto moet mij dienen, niet andersom. Verwacht van mij niet dat ik hem elke week was, alleen als de ramen vuil zijn haal ik er een doek overheen.

Na wat aanloopproblemen, defecte katalysator eerste 3 maanden, en een versleten koppeling tot heden toe geen echte hoge kosten gehad.
Wat standaardspul, remblokken/schijven half jaar geleden, aircoslangetje, draagarmrubbertje, uitlaatdempertje en een klepdekselpakking. distributieset. daarnaast wat regulier onderhoud.

Rij hem nu 5 jaar, en op het probleem met de kat na heeft hij me niet in de steek gelaten.
Ik gebruik hem waarvoor dat ding gemaakt is, mijn gezin vervoeren ( Totaal 6 personen), en spullen laden.
wat er al in gelegen heeft is met geen pen te beschrijven. Mijn halve huis verbouwd, haardhout, oud ijzer etc, ook mag hij regelmatig een dubbelasser trekken, wat hij gewoon goed doet.

wat mij betreft een prima auto die doet wat hij moet doen, en dat tegen een belachelijk lage prijs. enige minpunt van deze auto is het verbruik. Doordat het motorblok, wat een kloon is van de Mitsubishi 4g63 motor, door de koreaanse Hyundai vrienden nogal rauw in elkaar is gezet ( Ik zeg Hyundai, want dat is het feitelijk ook, enigste van Kia zijn de emblemen.) is de motor wat rauwer en schadelijker in lopen en verbruik dan zijn voorbeeld. en heeft zodoende ook wat extra aandacht nodig. de riem is ESSENTIEEL om die op tijd, liever wat vroeger zelfs te vervangen. Van alle Joice's die ik op de sloop tegenkom heeft minstens de helft motorschade, danwel door een gebroken riem, danwel door lopen op gas, waar ze schijnbaar ook slecht tegen kunnen, en de koppen gaan scheuren. voor de rest is het blok wel degelijk te noemen, lust nu na 160.000 km ongeveer 1 liter motorolie op 15.000 km, wat erg acceptabel is, ik heb ze slechter gehad.

Carrosserie is goed te noemen, zelfs na 15 jaar nog geen noemenswaardige roest tegengekomen. electronica is zowat bulletproof, op een sluitmotor van de portiervergrendeling, een raammechanisme linksvoor, en de koplampstelmotoren voor na, geen problemen mee gehad.

Hij moet nog een jaar of 2 mee, dan zijn mijn kinderen oud genoeg dat ze niet meer mee hoeven, en kan ik weer een gewone 5 persoons kopen. Zoals het er nu uitziet gaat hij dat ook wel halen. Het zal wel weer een station worden, maar dat is persoonlijke voorkeur. Een nieuwe auto ben ik niet waard, dus het zal wel weer een goed gebruikte worden.

7,0