| Uitvoering | EV5 81.4 kWh GT-Line Business Edition |
| Bouwjaar | 2026 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 15 km |
| KM-stand laatst | 2.200 km |
Keuze nieuwe leaseauto en eerste kilometers
Na vier jaar en bijna 180.000 kilometer in een Kia EV6 was het tijd voor een nieuwe leaseauto. Door gezinsuitbreiding zijn mijn prioriteiten verschoven: waar dynamiek en laadsnelheid eerst zwaar mee wogen, staan nu ruimte, comfort en praktisch gebruik bovenaan. Dat maakte de zoektocht overzichtelijker, maar niet per se eenvoudiger.
Binnen mijn werkgever gelden duidelijke kaders: elektrisch rijden is verplicht, de keuze is beperkt tot een vaste selectie merken (voornamelijk Europees en Koreaans) en het leasebudget is vrij strak. Doordat mijn vriendin al in een Skoda Enyaq rijdt vielen de VAG opties direct af. Op basis daarvan bleef er een shortlist over met drie modellen: de Mercedes EQB en GLB EQ, de Kia EV5 en – aanvankelijk – de Hyundai Ioniq 5.
De Ioniq 5 stond vooral op de lijst vanwege het snelle laden en een tijdelijke scherp geprijsde actie-uitvoering. Toen bleek /dat die uitvoering niet meer beschikbaar was, viel hij af. Het model voelt inmiddels wat gedateerd aan en mist voor mij de beheerste, volwassen rijbeleving die ik zocht. De Mercedes EQB is zonder twijfel comfortabel en mooi afgewerkt, maar voelt eveneens niet meer helemaal van deze tijd. Daarnaast loopt de catalogusprijs – en daarmee de bijtelling – snel op zodra je de auto plezierig wilt uitrusten.
Daarmee bleven twee serieuze kandidaten over: de Kia EV5 en de Mercedes GLB EQ. De Kia EV5 kon ik al proefrijden en maakte direct indruk met zijn ruimte, comfort en uitstraling. De Mercedes was nog niet beschikbaar voor een proefrit, maar wel te configureren. Hoewel die auto qua actieradius en laadsnelheid indruk maakt, was hij in vergelijkbare uitrusting ruim €15.000 duurder dan de EV5. Gecombineerd met het ontbreken van een proefrit gaf dat uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de Kia, die bij de eerste kennismaking direct goed aanvoelde.
De keuze viel op een zwarte Kia EV5 GT Business Line, besteld in februari en – na wat problemen met mijn toenmalige EV6 – versneld geleverd begin april. Inmiddels rijd ik ruim twee weken met de auto en staat er ongeveer 2.000 kilometer op de teller.
Eerste indrukken
De EV5 wordt geleverd in vaste uitrustingslijnen; individualiseren via losse opties is nauwelijks mogelijk. De GT Business Line is gelukkig zeer compleet uitgerust, met onder andere stoel- en stuurverwarming, een groot panoramadak dat ook geopend kan worden, GT‑bekleding en bijpassende wielen. In de praktijk mis ik weinig.
Het comfortniveau is hoog. De stoelen verdienen een apart compliment: ze zijn zacht waar nodig, maar bieden genoeg steun voor langere ritten. Het onderstel is comfortabel, maar niet week, ook in bochten blijft de auto stabiel en nauwelijks overhelt. Het stuurgevoel is redelijk direct voor dit type auto en samen met de uitstekende geluidsisolatie voelt de EV5 bijzonder ontspannen aan, ook op hogere snelheden.
Ruimte en gezin
De belangrijkste winst ten opzichte van de EV6 zit in de binnenruimte. Op de achterbank passen (met enige moeite) drie kinderzitplaatsen: een achterwaarts geplaatst stoeltje in het midden voor de jongste en twee ISOFIX‑zitverhogers voor de oudere kinderen. De instap is ruim, de deuren openen ver en ook de bagageruimte is voor gezinsgebruik meer dan toereikend.
Verbruik en actieradius
Het verbruik valt me tot nu toe tegen. Over de eerste 2.000 kilometer ligt het gemiddelde op ongeveer 20 kWh per 100 km, waarbij aangetekend moet worden dat ik op de snelweg doorgaans iets boven de toegestane snelheid rijd. In de praktijk blijft er daardoor een reële actieradius van zo’n 350 kilometer over. Dat is merkbaar minder dan mijn vorige EV6 en één van de duidelijke concessies die je maakt met deze auto.
Thuis laden verloopt probleemloos; snelladen heb ik in deze korte periode nog niet hoeven doen.
Technologie en assistentiesystemen
Zoals bij vrijwel alle moderne auto’s is de EV5 rijk uitgerust met rijhulpsystemen. Gelukkig zijn de meeste attenties eenvoudig uit te schakelen via een knop op het stuur. Alleen het Driver Monitoring System (DMS) kan soms wat bemoeizuchtig zijn. Positief is dat de adaptieve cruisecontrol zeer prettig werkt en beter aanvoelt dan in mijn vorige EV6, vooral qua afstand houden en vloeiend reageren in verkeer.
Het infotainmentsysteem is niet hoogstaand of spectaculair, maar wél snel, overzichtelijk en logisch opgebouwd. Draadloze Apple CarPlay werkt foutloos en de draadloze telefoonlader is in de praktijk verrassend prettig.
Afwerking en ergonomie
De gebruikte materialen zijn netjes en de afwerking is goed. Wat ik persoonlijk erg waardeer zijn de fysieke knoppen voor klimaatregeling en audio; dat houdt de bediening intuïtief en veilig. Het overzicht rondom is uitstekend en de camera’s maken manoeuvreren eenvoudig.
Vergelijking met de EV6
Ten opzichte van mijn Kia EV6 lever ik duidelijk wat in: de EV5 is minder dynamisch, laadt langzamer, is minder efficiënt en biedt een lagere actieradius. Ook had de EV6 meer individuele opties. Daar staat echter tegenover dat de EV5 aanzienlijk ruimer, comfortabeler en rustiger is. In mijn huidige levensfase weegt dat zwaarder dan sportiviteit of laadtopsnelheid.
Conclusie
Na de eerste twee weken voelt de Kia EV5 als een doordachte, comfortabele en zeer praktische gezins‑EV. Het is geen auto voor de liefhebber die elke kilowattuur of seconde laadtijd telt, maar wel voor wie ruimte, comfort en rust zoekt in het dagelijks gebruik. Voor mij is het precies de juiste stap op dit moment – en dat maakt hem, ondanks de concessies, tot een zeer geslaagde keuze.