| Uitvoering | EV5 81.4kWh GT-Line Business Edition |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 10 km |
Van Model Y naar EV 5
De model Y was de 200.000 voorbij dus tijd voor een andere leasewagen. Na lang vergelijken werd het de Kia EV5 BE. Na drie weken zitten de eerste 5000 km erop tijd voor een indruk.
Het verschil tussen twee auto's is enorm. De Kia komt van benzine en een ander platform en daardoor reverse engieenring waarin alles weet wat was als in mijn auto voor de Y, de Seat Leon. Ik noteer vooral heel veel plussen voor de Kia.
De wegligging en besturing is beter, minder stoterig, voelt betrouwbaarder aan. De auto wisselt automatisch van rijbaan met een tikje tegen de richtingaanwijzer op de snelweg. De "autopilot" werkt tot 160 km/u ipv 140. Je hoeft het stuur maar aan te raken om het systeem te laten weten dat je het vast hebt ipv dat je echt moet trekken. Je kunt de verplichte piepjes heel zacht zetten (of uit). Er is op het scherm en in de spiegel een signaal dat er een auto links- of rechsachter zit ipv een rode rand rechts ergens op een centraal scherm.
Deze uitvoering heeft geen camera's die een blik naar achteren geven als je de richtingaanwijzer aan doet (de Business Edition is een "badge-GT" line zonder de opties) maar ik mis het niet. Sterker, ik vond het bloedirritant dat die schermen in de Tesla of over de routeaanwijzing, of over het beeld van de stoplichten of heel laag stond. Altijd een domme plek.
Wat ook heel fijn is dat je de adaptive cruise control apart aan en uit kunt zetten van de lane keeping. En de lanekeeping zoekt altijd automatisch de baan op. Ik heb echt af moeten leren om de rechter handel naar beneden te trekken: hoppa daar gingen de ruitenwissers weer.
De ruzie tussen het eigen systeem en Android Auto en het zoeken naar de radio in het scherm is een minpunt, maar Android heeft wel Gemini en die kan net zo lekker interacteren als GROK. Tussenstops inplannen, route info e.d.
Wat wel een groot verschil is is de ruimte. In de Kia EV5 zit je hoger, je kunt de maten veel beter inschatten, er is radar en parkeerpiepjes en ruim zicht mét een open glazen dak in mijn geval. Maar de koffer en aflegplekjes zijn echt veel minder, maar voor mij ruim zat.
Nu merk je pas hoeveel belachelijk veel opbergruimte de Tesla Y heeft.
Enfin, ik ben blij in een meer normale auto te zitten.