en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | e-Niro 64kWh ExecutiveLine |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
KM-stand bij aanschaf | 10 km |
KM-stand laatst | 45.000 km |
Eerste dingen eerst. Dit is mijn nieuwe leaseauto en mijn eerste elektrische. Zeer op verheugd om na een Seat Leon ST over te mogen stappen op elektrisch vervoer. Aangezien het overstapproces plotseling opdoemde eind 2020 was ik aangewezen op een voorraadauto (wilde nog graag de 8% bijtelling). Aangezien vrouw en twee kids van 8 en 10 jaar ook mee moeten was de eis minimaal C- segment. De ID3 (zeer kaal binnen en lelijke stoelbekleding) en Hyundai Kona (te klein) vielen af. Uiteindelijk zo'n beetje de laatste Kia e-Niro kunnen bemachtigen.
The good:
In positieve zin vallen de ruimte voorin en op de achterbank, de fijne stoelen (leer, verwarming) en de stereo (geen JBL fan, maar deze is een dikke prima) op. De bediening is makkelijk en alles voelt solide aan. Daarnaast uiteraard de altijd aanwezige power, heerlijk!
The bad:
De navigatie is op mooi groot en scherp scherm. De kaarten vallen erg tegen. Het is heel flets en bij gering uitzoomen zie je alleen wegen en nauwelijks namen van plaatsen en wegen. Het meest vervelend is het zoomen, dit gaat in stappen per snelheidsblok. Deze blokken lopen precies op 50 en 80 km/u... Dus bij 1 km hier over of onder gaat het systeem zoomen, terwijl ik op dezelfde weg rij. Ik ken geen systeem dat zo werkt. Waarom niet zoomen op basis van de soort weg (snelweg, provinciaal, bebouwde kom, in de wijk)? Dat doet iedereen en werkt 10x beter. Daarom rij ik nu met TomTom Go...
Al door velen genoemd: waarom kan ik wel lane keeping en andere systeem blijvend uitzetten, maar moet ik elke rit de lane warning uitzetten, de hill hold aanzetten en de cruise op gewoon zetten in plaats van adaptief?
The ugly:
Maar dan... Vanaf het eerste moment vallen er een paar zaken zeer negatief op.
1. Dode hoek sensor: de versie in de rechter buitenspiegel ziet niet of nauwelijks vrachtauto's en bussen en maar 70% van de auto's. Ja, alleen als ze niet te groot zijn. Dus erop vertrouwen kan je niet.
2. (Adaptieve) cruise control: deze houdt de snelheid goed vast (duhhh), maar je hebt echt continu het idee dat de auto even remt, gas geeft, remt, gas geeft enzovoorts. Soort zaagtandeffect. Dat is zowel op vlakke weg en bij alle snelheden. En is veel sterker aanwezig bij stijgende of dalende weg (bv heuvels of over viaducten) of meewind. Het is er altijd... Of zoals mijn jongste zoon zei: papa waarom REM je steeds? Ehhh, nee dat is de auto jongen... Echt heel vervelend en vermoeiend.
3. De verwarming is al kapot geweest. Het werd (door de dealer gemeten) 33 graden bij een instelling op 20 graden. Dit is uiteraard onder garantie gerepareerd.
Lang verhaal kort over punt 1 en 2: Kia ziet beide zaken (ja echt!) als een producteigenschap. Hoezo Kia? De i10 van min vrouw heeft een betere cruise net als elke auto die ik de afgelopen 20 jaar heb gereden. En waarom is het normaal dat een dode hoek sensor niet alles ziet?
Kortom, u zult begrijpen dat ik nog geen happy camper ben. Betrouwbaarheid dus zeer matig, plezier onder het vriespunt. Het is namelijk in potentie een serieus goede auto, maar dan moeten de essentials wel deugen.
Ik ben super benieuwd of er mensen zijn die deze problemen herkennen, met name die van de cruise. Kia NL zegt namelijk dat ze dit probleem niet kennen, terwijl twee leen e-Niro precies hetzelfde hebben!
Voor nu dank voor het lezen en reacties zijn dus zeer welkom. Bij voorbaat dank daarvoor!
Dank voor jullie reacties.
Fijn dat er veel gebruikers zijn die niet dezelfde problemen met de cruise ondervinden als ik! Het frappante is overigens dat ik tijdens het logeren van de e-Niro bij de dealer voor de reparatie twee verschillende e-Niro's te leen heb meegehad. Eén van MY2019 en één van MY2021 (nb die van mij is een MY2020). Beide leenauto's hadden exact dezelfde issues, dus het ligt niet alleen aan mijn auto... Zowel via de dealer als via de leasemaatschappij (Alphabet) is er contact geweest met Kia NL en die zeggen dus dat het een producteigenschap is en dat er geen bug fix voor is...
Nu we dat weten ga ik toch maar proberen te genieten, immers ik mag nog een hele tijd met hem door.
Nu de temperaturen richting de 20 graden gaan zie je ook het verbruik dalen. Woon-werk (25 km, 80% snelweg, 10% provinciaal en 10% bebouwde kom) gaat nu met circa 17 kWu en ik heb al lager gezien. Hierbij rij ik op de snelweg 108 km/u op de teller (=102 km/u op de GPS). Met temperaturen rond het vriespunt kwam ik niet onder de 22 kWu. Kortom, de real world range is nu rond de 370km, wat een dikke prima is.
Groot pluspunt zijn verder de stoelen: ondanks dat de zitting iets te kort is zitten ze heerlijk. Omdat je (elektrisch) alles kunt verstellen vind je altijd een goede zitpositie. Daarnaast is de vulling van de stoelen ook heel fijn: de bovenlaag is lekker zacht, maar daaronder is het goed stevig.
Je kunt ook veel instellen: zo heb ik nu het automatisch knipperen van de richtingaanwijzers op 5x gezet. 3x is soms net weinig, bijvoorbeeld als je een rotonde af gaat. Andere zaken kan je dan weer niet instellen, zoals altijd je achterlampen aan. Dat zou ik qua veiligheid heel graag willen.
Ik meld me weer als er nieuwe updates zijn. Ondertussen: heb je vragen of opmerkingen, laat het weten!
We zijn inmiddels meer aan elkaar gewend, de Kia en ik. Na 19.500km daarom een update.
De Kia blijft een comfortabele auto om in te rijden: stil, goede stoelen, prima stereo en van alle gemakken voorzien. Met name de stoelen blijven positief opvallen: comfortabel en elektrisch in alle richtingen te verstellen.
Ook de ruimte blijft opvallen: iedereen zit super ruim en relaxt. Plus, de kids vinden de achterbankwarming helemaal het einde!
Na het drama van de verwarming (die trok door de storing veel extra energie) is het verbruik ook gedaald. Met 102 km/u op de GPS blijf ik met 20 graden rond de 16 kWh per 100 km steken. Niet slecht, maar op de snelweg krijg ik het echt niet lager. Wellicht met rond de 24 graden (lijkt meest efficiënte temperatuur) en wind mee. Alleen wanneer je veel op 80 km wegen rijdt dan kan je wel op 12-13 kWh uitkomen.
Inmiddels heb ik de bakjes onder de kofferbakbodem verwijderd en zelf nieuwe platen gemaakt (12 mm MDF) en overtrokken met kofferbaktapijt (Conrad, aanrader). Hierdoor daalt de bodem circa 12 cm en heb je zomaar 100+ liter meer stouwruimte. En frappant: nu is er zelfs óók nog ruimte onder de vloer om klein grut zoals hesjes, mondkapjes en zo op te ruimen... Bijkomend (groot) voordeel: de stereo klinkt ineens veel beter in de bassen!
Handig ook (a la BMW) een knop die je zelf kunt toekennen aan een favoriet. Dat is bij mij nu mijn mobiele telefoon met TomTom Go, zie ook hieronder.
Maar er blijven ook grotere ergernissen. Veelal hetzelfde als in mijn eerste review.
1. Navigatie: de kaarten zijn na de laatste update (augustus 2021) nog steeds zonder enige kleur. Maar erger: wie heeft er ooit bedacht dat het handig is dat de zoom enkel moet wijzigen op basis van de snelheid? En dan ook nog precies op 50 en 80 km... Dus binnen en buiten de bebouwde kom continu in en uitzoomen als je rond die snelheid rijdt... Alle navigatiesystemen werken met automatische zoom op basis van WAAR je rijdt. Nooit enig probleem mee bij Ford (3x), Opel (2x) en Seat (1x). Waarom een 'winnend team' wijzigen? Ik snap het echt niet... Kansloos wat mij betreft, vandaar dat ik nu navigeer met TomTom Go.
2. Veiligheidssystemen: vanwege de veiligheid zegt Kia dat je de lane keeping assist niet voor altijd uit kunt zetten. Maar waarom kan dat wél met een hele andere batterij van die voorzieningen Kia? En mocht Kia meelezen: graag deze instellingen in het grote scherm instellen, zodat ik niet hoef te priegelen in het middenscherm tussen de tellers...
In de categorie 'klein leed' nog wat random dingen die ik onhandig vind en in veel (eerder genoemde Duitse) auto's echt handiger/beter/mooier werken. Regensensor stand 2 wist te langzaam en stand 3 gaat te snel over op standje hoosbui. Dus steeds schakelen tussen die twee.
Waarom geen km/u aanduidingen bij de snelheidsmeter? Die gaat in secties van 25 km/u en dat is dan weer 4 blokjes? Hoe dan? Dan is elk blokje dus 6,25 km/u. Waarom niet opdelen in blokjes van 5 km/u en gewoon de snelheid rond de meter aangeven i.p.v. alleen groot in het midden? Zelfde geldt voor percentage van de batterij, dat gaat in secties van 33,3%, elk opgedeeld in 8 blokjes... Dat snapt niemand Kia!
Cruise control geeft keurig de ingesteld snelheid aan, maar wanneer je hem tijdelijk er af haalt verdwijnt de ingestelde snelheid. Handiger is dat ie (in grijs?) in beeld blijft zodat je weet waar je hem weer naar terug zet als de weg weer vrij is. En, ik kan niet op de cruise rijden en sommige functies uit het menu tussen de schermen zien, want dat is blijkbaar aan elkaar gekoppeld...
Geen instelling om ook standaard de achterlichten aan te hebben. Of dat het dimlicht aan gaat bij regen (had mijn Mondeo uit 2012 al...).
Op de achterbank zijn geen USB- of andere aansluitingen.
De middenarmsteun voorin is niet te verstellen.
Voor de meeste mensen misschien 'geneuzel in de marge' maar ik val wel over al die zaken, omdat je weet dat het (makkelijk) beter kan. Had ik dat moeten/kunnen weten voor de aankoop? Misschien wel, maar met een proefrit let je soms weer op heel andere dingen (en ben je onder de indruk van de power) en mis je blijkbaar dit soort zaken.
Maakt me dat een ontevreden Kia e-Niro rijder? Nee. Want de positieve punten wegen echt wel zwaarder dan de negatieve. Maar zou ik hem nog een keer kopen? Ook nee.
Aan het begin van twee weken Ardennen (eind augustus) bleek de airco het niet meer te doen. Er kwamen steeds meer mechanische geluiden uit het vooronder als je de airco aan had en steeds minder koele lucht. Tot er op een gegeven moment zelfs een soort rook vermengd met condens de cabine in kwam... Dus maar helemaal uit gezet.
Diagnose van de Kia dealer: kapotte verdamper van de airco. Bestellen dus. Na een week nog niets gehoord te hebben toch maar eens gebeld: klopt meneer, dit is een 'gewild' artikel en staat in nalevering... Ofwel: er gaan veel airco's kapot in de e-Niro. Inmiddels rijd ik een week met een herstelde airco rond en doet ie het weer naar behoren.
Naar aanleiding hiervan de betrouwbaarheid terug gezet naar 2 sterren, mede gezien de ellende die ik eerder al had met de verwarming.
Meteen is ook de software geupdatet. Niet heel spannend, maar wel verbeterde graphics in de navigatie. Nog steeds is het zoomen onnavolgbaar: bij op een na hoogste zoom (800m) geeft ie geen plaatsen aan maar alleen industrieterreinen. En het verst uitgezoomd geeft ie wel plaatsnamen aan, maar zie je de contouren van de plaats niet. Tot slot: in de bebouwde kom is bijna de helft van het scherm 'lucht'. Nogmaals Kia: waarom dit onmogelijke (zoom)systeem?
Positief: de oude app is vervangen door de nieuwe Kia Connect. Ziet er in feite hetzelfde uit, maar nu kan ik eindelijk zonder fouten en 'kan netwerk niet vinden' inloggen. Dat is echt heel fijn!
Eén suggestie: laat bij de 'Laadstatus' ook de laadsnelheid in kWu zien in plaats van alleen 'gewoon laden'.
Voor de liefhebbers: het langdurig verbruik staat op precies 17 kWu per 100 km (ofwel 5,9 km/kWu). Ik rij vooral snelweg (90%) met 107-115 km/u op de teller (=101-109 km/u GPS).
Verder kachelen we rustig en tevreden door. Volgende maand de 30.000 km beurt en winterrubber ophalen.
Gisteren is de auto naar de garage geweest voor alweer de derde beurt. Elke 15.000 km blijkbaar nodig, ik snap niet waarom, want vloeistoffen vervangen hoeft niet... Het enige nuttige zijn de systeemupdates, die bij de e-Niro nog niet OTA zijn. Kosten eerste twee beurten: 73 en 125 euro, keurig toch?
Sommige kinderziektes lijken weg te zijn of minder te worden. Zo lijkt na reparatie van eerst de verwarming en later de airco het verbruik 1-2 kWu per 100 km lager. Blijkbaar moesten die toch continu hard werken...
De cruise control blijft, helaas helaas, de eerder beschreven nukken houden. Ik heb hier in de wintermaanden meer last van gehad dan afgelopen zomer. Is denk ik echt een batterij-software combinatie dingetje i.c.m. buitentemperatuur.
De navigatie: weer een update gekregen (dat dan wel vaak)! Positief: er zijn veel meer 3D-gebouwen bijgekomen en de kleuren zijn ook weer wat beter. Maar grafisch en qua zoomen nog steeds een ramp van klasse. In het dorp (inzoomen dus) is zeker 1/3 van het scherm lucht. Waarom? Nogmaals Kia: waarom zoomt de navigatie per snelheidsblok? En dan ook nog eens in blokken die exact beginnen/eindigen op de snelheidslimiet zitten (50/80/110 km/u). Een willekeurige navigatie-app doet dat beter. Rem je even af, inzoomen. Trek je weer op: uitzoomen... Ja, je kunt hem ook fixeren op één stand, maar dan heb je in het dorp een uitgezoomde kaart (snelweg goed) of vice versa... Dus lang leve Apple CarPlay en TomTom Go/Flitsmeister!
Dat gezegd hebbende begint de Kia, nu alle 'grote ellende' is opgelost me steeds meer te bevallen. Stil, snel, ruim, goede stoelen en bovengemiddelde stereo. Ook de range is prima. Vol nu rond de 360-380 km (17-18 kWu/100km). En dan rij ik 90% snelweg met 102-105 km/u op de GPS. Met de lente in aantocht hoop ik toch ritjes te kunnen gaan maken met 16 kWu/100km zodat de range op 400km uitkomt. Wellicht ga ik dat nog eens op Bjorn Nyland wijze testen...
Op naar de lente en gunstige(re) verbruikswaarden. Keep u posted!
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.