Kia e-Niro 64kWh ExecutiveLine (2019) #11

autoreview

Kia e-Niro 64kWh ExecutiveLine (2019)

Signalement

Uitvoeringe-Niro 64kWh ExecutiveLine
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019
KM-stand bij aanschaf28 km
KM-stand laatst172.789 km
Lezerswaardering: 88%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Het eerste jaar

  • 52.332 km

Na negen jaar hybride gereden te hebben (vier jaar een Toyota Prius en vijf jaar een Toyota Auris) was het tijd voor de volgende stap.
Begin 2019 moest er een nieuwe lease auto komen en omdat we van mijn werkgever ook 100% electrisch mogen rijden, die sprong in het diepe maar gemaakt.
Een sprong die pas genomen is na veel onderzoek, nadenken, rijgedrag (ritten) bekijken en overleg met de vriendin.

Eigenlijk was het de bedoeling de Auris begin 2018 al te vervangen, maar toen de lease maatschappij voorstelde deze nog een jaar door te rijden tegen 14%, heb ik daarvoor gekozen.
En in 2018 besloot mijn werkgever dat ook 100% electrische auto's inmiddels tot de lease vloot mogen behoren. Kijk, da's interessant.
Er waren wel wat eisen.

- Actieradius van de auto moet minimaal de afstand van woon-werk zijn.
- Mogelijkheid tot laadpaal thuis of publieke laadpaal binnen 100 meter.

Mijn vriendin had ook nog als eis dat we met één accu-lading heen en weer naar haar ouders konden rijden (118 km enkele reis).
Ze had er geen zin in met twee kleine kids op de achterbank 30 minuten stil te staan bij een snellader.
En het moest een volwaardige gezins-auto worden voor een gezin met twee kleine kinderen en bagage voor een weekendje weg.

Op dat moment was er eigenlijk maar één keuze. De nieuwe Nissan Leaf. Van de Tesla Model 3 was de levering op dat moment onduidelijk en andere auto's vielen buiten budget of hadden een te kleine actieradius.
Ik vind de nieuwe Nissan Leaf best wel een mooie auto om te zien, maar als snel werd duidelijk dat de actieradius toch wel tegenviel. En toen kwam ook nog rapidgate. Besloten de Leaf niet verder te onderzoeken.
Ook nog gekeken naar de Hyundai Kona, maar ik kwam er al snel achter dat deze te klein was voor ons gezin. Maar de actieradius was wel OK.

En toen kwamen de eerste meldingen en beelden van de Kia e-Niro om de hoek. Mijn interesse was meteen gewekt omdat de Kona al mooie cijfers liet zien.
De Niro stond als hybride al op mijn shortlist en toen er een electrische versie kwam, kwam deze bovenaan te staan.
Nog even met mijn vriendin alles doorgenomen (het is toch een keuze die je voor vier a vijf jaar moet maken) en de knoop doorgehakt.
Mezelf ingeschreven op de mailing-list en de auto vanaf het eerste moment (juli 2018) gereserveerd. Maar eens kijken wat er gebeurt.
En ja, bij mijn dealer stond ik bovenaan de lijst van de eerste leveringen dus als één van de eerste een e-Niro gekregen. Dat was februari 2019.

Over het hele bestel proces zal ik maar niet te veel zeggen. Daar zijn al genoeg internet posts over te vinden. Kort gezegd, veel onduidelijkheid vanuit dealer/importeur.

Dit is het geworden:

- Kia e-Niro Executive Line 64 kWh
- Aurora Black Pearl
- Dashcam
- Zonnewering op achterruiten
- Media speler aan het plafond
- Rubberen mat in bagageruimte
- Alle interieur lampjes vervangen door LED
- Aluminium pedaalset (jammer dat de footrest niet vervangen wordt)

Na een ruim jaar rijden kan ik niets anders zeggen dat het mij prima bevalt. De rust en de soeplese waarmee je over het asfalt gaat is een mooie ervaring.
Inmiddels staat de teller op ruim 52.000 km en ik heb nog geen moment laad stress gehad. Ik heb genoeg mogelijkheden om te laden.
Ik heb een laadpaal thuis, op het werk hebben we diverse laadpalen en ook bij onze klanten kan vaak geladen worden.
En voor die ene keer dat ik echt verder moet dan de actieradius, kan ik terecht bij een snellader. Kopje koffie erbij en je kan weer verder.
In het begin had ik het motto: "Laden wanneer het kan". Inmiddels laad ik wanneer ik het weer nodig acht.

Het rijden.
Voor een auto met dit gewicht vind ik hem bijzonder goed rijden en ligt hij goed op de weg. Afritten nemen kan nog redelijk vlot.
Al merk je wel dat je met een zware auto onderweg ben. Maar de accu ligt laag in de auto wat bijdraagt aan het rij-gedrag.
Met 204 PK en genoeg koppel, rij je vlot en soepel door het verkeer. Je komt echt niets te kort met deze auto.

De uitrusting
De Executive Line is erg compleet uitgerust en eigenlijk zit alles erop en eraan. Ik mis eigenlijk niets.
Lederen bekleding, climate control, adaptive cruise control, navigatie, Apple Car Play, electrische ramen. Alles zit erop.
De voorstoelen kunnen verwarmd en gekoeld worden en zelfs de achterbank heeft verwarming.
Toch vond ik het nodig mijn auto van wat opties te voorzien waarvan de DVD speler aan het plafond natuurlijk de hit is bij de kinderen.
Maar ook de zonnewering op de achterramen ervaar ik als erg nuttig. Voor de kinderen erg prettig, de ramen kunnen nog open en de inkijk is verdwenen.

Het bereik.
In de zomer staat de actieradius op ongeveer 450 kilometer met een volle accu. In de winter staat deze rond de 380 kilometer.
Geen probleem voor mij, want ik heb genoeg mogelijkheden voor laden en inmiddels zit dat goed in mijn systeem.
De auto staat altijd in Eco mode en dan is hij voldoende vlot. Af en toe op Sport voor de lol, maar echt nodig is dat niet.
De e-Niro gaat erg zuining met de stroom om. Met een rustige rijstijl haal ik in de zomer 14 kWh per 100 kilometer. Soms lager.
En dan is het niet nodig als een slak te rijden, of vlak achter een vrachtwagen. Goed anticiperen kan al heel veel doen.

Zijn er dan ook zaken die ik liever anders had gezien? Natuurlijk, die heb je altijd.
Zo heeft en 2019 model niet echt een nuttige koppeling met internet en smartphone app.
In Nederland bouwt Kia de Connected Services module in waarmee wat gegevens van de auto uitgelezen kunnen worden.
Denk aan kilometer stand, accu lading en banden spanning. Als je voor de dienst wil betalen, kan je meer te zien krijgen.
Maar na één jaar heb ik het dit niet verlengt zodat ik alleen de basis zaken zie.

Je kan een timer instellen om de auto te verwarmen of te koelen, maar dit moet in de auto zelf gebeuren. Dat kan niet via de app.
Ook moet de auto gekoppeld zijn aan een laadpaal om dit te kunnen doen. Even snel 's ochtends voorverwarmen tijdens het tandenpoetsen, kan dus niet.
Het 2020 model heeft inmiddels de UVO app waarbij dit allemaal wel mogelijk is.

De onboard lader is in het 2019 model een 1-fase lader op maximaal 32A (7.2 kW). Voor thuis is dit prima en kan ik snel genoeg laden.
Thuis heb ik een 35A aansluiting en mijn laadpaal heeft een load balancer. Alles wat het huis niet gebruikt gaat naar de auto.
Ik kan 's nachts dus laden met 6.5 - 7.0 kW en kom in de nacht dan wel weer vol.
Sta je bij een publieke laadpaal, dan is deze vaak 11 kW 3-fase. Wat betekent dat je maar met 3.6 kW laadt en dan duurt het een stuk langer.

De onboard DC lader (snelladen) is maximaal 100 kW, maar in de praktijk haal je maar 78 kW bij een 150 kW of 350 kW snellader.
Is de accu goed leeg, en moet je nog een eind rijden, dan sta je toch nog redelijk lang bij een snellader.

Zoals gezegd, heb ik nog nooit laad stress gehad en heb ik de snelheid van laden nog niet als beperking gezien.
Snelladen doe ik niet zo veel, en als ik het doe dan laad ik net genoeg om bijvoorbeeld thuis te komen.
Maar als je veel lange ritten op een dag maakt en bij je afspraak maar kort aan een laadpaal hangt, is sneller laden wel een must.
Je rijdt de kilometers namelijk sneller weg dan dat je ze kan bijladen.

Nu het begin van deze review staat, ga ik deze uiteraard weer bijhouden. Ik zal binnenkort ook wat eigen foto's plaatsen.

Een jaar verder

  • 91.865 km

Het is alweer een jaar geleden dat ik deze review geschreven heb, en het is wel weer eens tijd voor een update.

Net zoals zovelen, heeft COVID-19 ervoor gezorgd dat ik veel minder kilometers ben gaan rijden dan normaal het geval zou zijn. Rij ik normaal ongeveer 50.000 km per jaar, het afgelopen jaar zijn dat er nog geen 40.000 geweest.

Maar deze kilometers zijn wel heel plezierig en zonder grote problemen afgelegd. De auto heeft zich keurig gedragen.

Er heeft zich maar één probleem voorgedaan wat best wel belangrijk is. Het klepje van de oplaadpoort ging niet meer open. Het klepje moet je licht indrukken waarna een veer-mechanisme het klepje open duwt. Bij mij was dat veer-mechanisme kapot en dan gaat het klepje niet meer open. Zelf voorzichtig met de vingers of iets ander het klepje open wrikken, mocht niet helpen. Uiteindelijk heeft de dealer het veer-mechanisme vervangen, maar daarvoor moest wel de hele voorbumper eraf.

Maar goed, bij mijn Opel Astra (zie andere review) heb ik ook wel eens een defect aan de dop van de vul-opening gehad.

Ik ben erg tevreden met het verbruik. De Niro gaat heel efficient met de stroom om en in de zomers zit ik rond de 13 a 14 kWh per 100 kilometers. Dan rij ik rond de 110 km/h op de teller en zet verwarming of airco aan als ik dat nodig vind. Mijn record was afgelopen maand met een getoonde actieradius van 510 km bij 100% accu-lading.

Nu is de getoonde actieradius berekend over de laatste ritten en die waren in dit geval allemaal in de bebouwde kom of op de proviciale weg. Dus misschien niet helemaal realistisch. Maar met een normale rij-stijl, auto in Eco mode (snel zat) en bewust omgaan met verwarming/airco brengt me vaak ruim boven de 400 km. Maar het komt zelden voor dat ik de accu helemaal leeg rij. Je kan bijna overal laden, dus als de auto een dagje stilstaat op kantoor of bij een klant laadt hij weer lekker bij.

Het laden zelf gaat in de 2019 versie nog met 1-fase (maximaal 32A) en zou ik nu een nieuwe EV mogen uitzoeken, dan neem ik er één met 3-fase onboard lader. In mijn vorige woning had ik een 1x35A aansluiten en was de laadpaal (New Motion) aangesloten middels een load balancer. Dan kon ik in de nacht ruim 6 kW laden. Inmiddels woon ik in ons nieuwe huis met 3x25A en is de laadpaal weer aangesloten middels de load balancer. Omdat het huis prio heeft, kom ik nu uit rond de 3 kW aan snelheid. Op zich prima. Ik laad normaal tussen de 20% en 80%, dus kan ik de nacht voldoende bijladen voor mijn ritten. En omdat we veel thuiswerken, is het geen probleem als hij iets langer aan de laadpaal blijft staan.

Afgelopen jaar in een tijdelijke woning gewoond ivm de bouw van onze nieuwe huis en toen aangewezen op publieke laadpalen. En dan mis je je eigen laadpaal wel. Het aantal laadpalen schiet uit de grond, maar dat is het zelfde met het aantal EV's. Waren het tot voor kort alleen nog maar Tesla's, Leaf's en een enkele ZOE, nu is de EV gemeengoed geworden. ID.3's, ID.4's e-Tron's, Enyaq's en de plug-in's vechten allemaal om een plekje bij deze laadpalen. Dat betekent dat je soms een ritje door de wijk moet maken om een vrije laadpaal te zoeken. En dan moet je nog geluk hebben dat je een krachtige laadpaal heb waarbij je met 1-fase voldoende kan laden.

Hier in de wijk heb je eigenlijk twee type plekken bij laadpalen. Een parkeerplek voor het opladen van EV's en een parkeerplek voor EV's. En vooral dat laatste is een beetje vreemd.
Want daar mag je dus je EV neerzetten zonder te laden. En dat gebeurt dan ook, maar dan heb je wel gelijk een laadpaal onbruikbaar gemaakt voor iemand die hem wellicht nodig heeft.
En dan heb je uiteraard ook nog de onvermijdelijke laadpaal-klevers. Auto's die al lang vol zijn, maar nog uren aan de laadpaal hangen. Maar zoals gezegd, voldoende plekken in de wijk om je auto op te laden. Misschien iets verder lopen, maar dan heb je meteen je Ommetje gehad.

OK, terug naar de auto. Hoe bevalt hij als gezins-auto? Redelijk goed. Voorin is er voldoende ruimte om als volwassene te zitten en de kinderen hebben voldoende ruimte op de achterbank. Ze zitten nog in een kinderstoel en dat gaat prima. De kofferbak is prima voor een weekendje weg, maar we hebben gemerkt dat een vakantie (waarbij je toch meer spullen meeneemt) de kofferbak wat aan de kleine kant is. Met veel passen en meten komen we er wel, maar dan mis ik toch wel die stationwagon. Nu zijn er allerlei aanpassingen aan de bodem van de kofferbak te maken, maar ik denk dat een dak-koffer echt nodig is wil je zonder moeite te doen de vakantie-spullen meenemen.

Hoewel de auto pas 2.5 jaar oud is, vind ik hem als EV al een beetje gedateerd. Begrijp me niet verkeerd, ik ben tevreden met de auto en maak met veel plezier mijn ritten. Maar de auto is eigenlijk al ingehaald door de tijd. 1-fase laden, maximaal 100 kW snelladen (maximum wat ik ooit gehaald heb ik 78 kW) en geen goede smartphone app zijn allemaal zaken die de nieuwere EV's beter doen.

Maar als het op efficiëntie aankomt, dan kunnen nog weinig EV's tippen aan deze Niro. Met zijn 64 kWh komt hij toch erg ver. In alle rust en comfort zonder als hypermiler door het verkeer te gaan.

Vakantie Italie

  • 131.528 km

Dit jaar voor het eerste met de EV op vakantie geweest. De auto is nu al een paar jaar in bezit en ik ben inmiddels vertrouwd met het laden en elektrisch rijden.
De vakantie ging naar Italie (Gardameer) en heb onderzoek gedaan naar plekken om te laden. Onderweg maakte ik me geen zorgen. Voldoende snelladers op de route.
Op de eindbestemming was het onduidelijk of en waar en precies laadpalen stonden. Mijn ervaring van een paar jaar terug was dat ze wel in een app stonden,maar fysiek niet aanwezig waren.
Uiteindelijk was deze zorg ongegrond, want voldoende laadpalen in de buurt en een gratis laadpaal op de camping.

Veel gehoord en gelezen over (lange) wachttijden bij snelladers, dus besloten de heen-reis met twee overnachtingen te doen. Misschien wat overdreven, maar dat gaf ons de gelegeheid de reis als onderdeel van de vakantie in te richten. Dus niet de hele dag in de auto, maar in de middag aankomen in de buurt van het hotel en daar leuke dingen doen met het gezin. 's Avonds lekker uit eten om de volgende dag weer fris en fruitig op weg te gaan. Natuurlijk 'praat' je hiermee de nadelen van een EV op vakantie goed, maar ik moet zeggen dat het me goed bevallen is.
Je zit niet de hele dag in de auto (prettig met kinderen op de achterbank), bent niet gebonden aan een strak laadschema en komt fit aan op je bestemming. Met ABRP heb ik gekeken waar ik kon laden en heb daar een laadschema mee gemaakt. Echter heb ik dat niet gebruikt. Ik keek gewoon waar ik kon snelladen na ongeveer 2 uur rijden en ging dan op weg. Geladen bij Ionity en Fastnet en had elke keer wel een vrije laadplek. En omdat je geen strak laadschema hoeft aan te houden, was het geen probleem geweest als er een keer geen vrije plek was. Dan ging je door naar een volgende snellader. Heen-reis was zo goed bevallen en gaf ons het vertrouwen de terug-reis met maar één overnachting te doen. Maar wel met dezelfde insteek: Reis is onderdeel van de vakantie. Had diverse laadpassen mee, maar overal kunnen laden met Shell Recharge (voorheen New Motion).

Gaf ik eerder aan dat die 100kW DC onboard lader wellicht wat te langzaam is, op vakantie heb ik dat niet als een beperking gezien. Omdat we toch na ongeveer 2 uur weer een stop hadden, was de accu nooit echt leeg. En met een sanitaire stop, benen strekken, hapje eten ben je zo weer 30 minuten verder en zat er weer voldoende in de accu. Lekker relaxt en we hadden geen haast.

De koffer-bak van de Niro is niet heel groot voor een gezins-vakantie, dus een dak-koffer op het dak geplaatst. Was benieuwd naar het (extra) verbruik, maar dat is mij 100% mee gevallen.
Gereden rond de 120-125 op de teller, airco aan, volle bepakking, 4 personen en dus die dak-koffer, maar verbruik zat soms rond de 16 kWh per 100 km. En berg afwaarts zie je de range weer toenemen wat ook een positieve bijdrage aan het verbruik heeft. Zeker als je door file-rijden rustig de berg omhoog moet.

Inmiddels rijden we weer wat meer kilometers en dat is nog steeds goed te doen in deze auto. In de zomer staat de range bij een volle accu ruim boven de 450 km en in de winter rond de 380 km. Omdat ik een laadpaal op eigen oprit heb, heb ik (los van vakantie) maar één keer aan de snellader gestaan. Thuis laad ik met 4.2 kW wat voldoende is voor mij. Het 2019 model is één fase wat soms niet prettig is met publiek laden. Een 11 kW laadpaal is voor mij dus een 3.6 kW laadpaal, maar de ervaring leert dat dit soms nog lager is. Zeker als er een andere auto aan de tweede aansluiting aan het laden is. Mijn volgende EV zal zeker een 3 fase AC lader hebben. Qua DC lader ben ik er nog niet uit. In de vakantie is de 100 kW onboard lader geen beperking geweest en in Nederland sta ik zelden aan een snellader. Waarom dan extra betalen voor een snelle onboard DC lader? Keuze hangt natuurlijk ook af van de accu-formaat en verbruik.

Zijn er dan ook zaken mis met de auto. Ja, helaas. De laatste weken zit er een storing in het rijhulp-systeem waardoor al deze systemen uitgeschakeld worden. Dus geen Auto-Hold, geen Lane Departure waarschuwing, geen Collision Detection. Maar belangrijker: Geen (Adaptive) Cruise Control. En dat laatste is vervelend als je lange ritten op de snelweg maakt. Dealer verdenkt een fout in de front-radar waardoor uit voorzorg al deze systemen uitgeschakeld worden. Binnenkort ben ik de auto een dag kwijt om dat te onderzoeken en hopelijk op te lossen.

Verder ben ik nog steeds erg tevreden met mijn keuze. Die 4% bijtelling draagt daar natuurlijk aan bij. Maar als het enigzins financieel haalbaar blijft, wordt de opvolger weer een EV.
Er komen steeds meer modellen op de markt en ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar de nieuwe Astra Sportwagen in EV uitvoering. Maar voorlopig nog deze Kia. Ik wil toch wel volledig gebruik maken van de 4% door deze auto 5 jaar te rijden. Hopelijk is er dan nog meer EV keuzen en zijn de prijzen van nieuwe auto's weer een beetje normaal.

Het afscheid en de conclusies

  • 172.789 km

Na bijna vijf jaar is er afscheid genomen van deze Kia Niro. Ik heb (als echte Nederlander) zo lang mogelijk gebruik gemaakt van de 4% bijtelling waarin deze auto viel. Goedkoper kan je niet rijden.

Zijn er nog vreemde zaken geweest in dat laatste jaar. Nee, eigenlijk niet. De auto heeft gewoon zijn onderhouds-beurten gehad en af en toe een update van het multimedia systeem. Dat is alles.

Er is niets kapot gegaan, er is niets vervangen. Voor mij is deze Kia een betrouwbare reisgenoot geweest. Als er geen COVID-19 was geweest, waren er zeker meer dan 200.000 kilometers onder de wielen doorgegaan. En ben er van overtuigd dat dit zonder problemen was verlopen.

Wat de staat van de accu is na vijf jaar en bijna 175.000 kilometers durf ik niet te zeggen. Met uitzondering van één zomer-vakantie heeft de auto maar weinig snelladers gezien. En meestal geladen tussen 20% en 80%. Ben eigenlijk wel benieuwd wat de SOH van de accu nu is. Maar ooit een filmpje gezien waarin dit getest is bij een Niro en dat was niet eens zo slecht.

De volgende eigenaar zal hier een prima auto aan hebben. Ruim in de accessoires en in mijn ogen betrouwbare techniek. Even een SOH check laten doen (just to be sure), maar dan staat er voor de komende jaren een prima auto voor de deur.

De nieuwe auto is inmiddels in mijn bezit. Een Hyundai Ioniq5 met 77kWh accu pakket. Een stuk groter dan die van de Niro, maar stiekem mis ik de efficientie en actieradius van de Niro wel een beetje. Daarover meer in mijn review van de Hyundai.

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Kia Niro

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (13)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.