Hyundai Ioniq 5 77.4kWh AWD Lounge (2022)

Gebruikersreview

Hyundai Ioniq 5 77.4kWh AWD Lounge (2022) #3

UitvoeringIoniq 5 77.4kWh AWD Lounge
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2026

De eerste ervaring

Ik had mijn oog al een tijdje op of de Hyundai ioniq5 of de Kia EV6. Dit omdat je in deze klasse best een zeer complete auto kan krijgen.
Uiteindelijk toch voor iets meer comfort gekozen en dus de ioniq5 aangeschaft.
En tot nog toe is die keuze perfect geweest.
Wat een heerlijke auto is dit zeg. Hiervoor reed ik een PHEV, de Lynk &Co. En daar met electrisch rijden kennis gemaakt.

Dat beviel zo dat de keuze voor electrisch snel gemaakt was.

De lounge uitvoering is de meest uitgebreide. Van stoelverwarming, stoelkoeling, totaan HUD. Alles zit erop. Als je instapt en je drukt op de start knop gaat de stoel automatisch in de juiste stand staan. En als je dan stopt en uit wil stappen gaat de stoel weer naar achteren.

Het rijden is echt zoeven. Wat is dat heerlijk. En op elk moment direct koppel.
De iPedal modus is even wennen geweest maar zou nu niet anders meer willen. Het is nog maar een zeldzaamheid dat ik de rem moet gebruiken.
Het verbruik is zeer netjes te noemen. Ik kom gemiddeld uit op 18,8 kwh op 100 km. Dat valt me echt mee. Zeker met de huidige benzine en diesel prijzen is dit een feestje.

Laden die ik op het werk dus je rijdt echt super voordelig.
Ik heb nog niet aan de snelladers gestaan, dat gaat binnenkort gebeuren.

Wat ook fijn is het voorverwarmen van het interieur. Gewoon aan komen lopen en alles is op temperatuur.

Half mei gaan we een roadtrip italie doen. Eens zien wat snelweg en bergen doen met het verbruik en gelijk maar eens zien of die inderdaad zo snel kan laden.

Dan volgt weer een update.

Vakantie Italie part 1

Nou we zijn weer terug van vakantie.
Wat was dit fijn zeg, de vakantie op zich ook natuurlijk maar het gaat hier om de rij ervaring.

We vertroken vanuit onze woonplaats in de richting van brussel. We gingen met 100 % lading weg en de eerste laadstop was net ondert brussel. Ik had de instellingen in de auto kennelijk niet helemaal goed staan, aangezien ik een laadpas van hyundai had en die gekoppeld stond aan Ionity laders had ik (dacht ik tenminste) in de auto zo ingesteld dat ie de voorkeur moet geven aan Ionity laders.
Misschien niet goed opgeslagen dus de eerste stop was dus direct maast de snelweg bij een andere laadpaal dan die van Ionity. Maar gelukkig wel een 300KWh lader dus dat zat goed. En tevens een klein kwartiertje voordat we er waren begon de auto de batterij voor te bereiden op de laad beurt. Bij dit laadstation bevond zich een fastfood keten.
Het laden zou 12 minuten duren, dus net op tijd voor een sanitaire stop en een ijsje.
Nou dat laden bij die snelladers is echt een sprookje. Dat gaat zo snel. Gewoon gelijk na pak en beet 15 seconden al op de 200 KWh of hoger zitten. Dit eerste stuk heb ik me in nederland aan de maximale snelheid gehouden en ben eigenlijk op die 100 km/h door gereden tot de stop. Dat resulteerde in een gemiddeld verbruik van 16.7 Kw per 100 km. Best een hele nette score.
Maar goed, de 12 minuten waren weer voorbij dusijsje naar binnen gegooid en hop weer door.
Vanaf nu de maximale snelheid aangehouden van belgie en daarna in frankrijk 120 blijven rijden als maximum.
Nog een tweede stop gemaakt in frankrijk, (weer niet bij Ionity) en daar ook gewoon netjes de 200+ KWh aan getikt. Hierna door de hogere rijsnelheid ging het verbruik wel een stuk omhoog. naar 21KWh. Dat verschil is best stevig. Maar ja dat zal bij een benzine auto niet anders zijn.
De Adaptive cruise control is echt goed te noemen. Hij houdt de auto goed op afstand en de censoren van de rijbaan assistent werken ook perfect. Geen zenuwachtig gedoe hier.

Wat wel opgevallen is, als je dus de cruise control op de snelheid zet wat op dat moment de maximale snelheid is op dat stuk weg, dan worden alle pictogrammen in het scherm op groen. Dan gaat de auto ook ineens meedenken. Dus gaat de maximum snelheid op het volgende stuk snelweg omhoog dan verhoogt de auto het automatisch ook. dat was wel even wennen.
Ook heb ik de optie in de auto zitten dat de auto zelf van baan wisselt als je inhaalt. Dat is best wel grappig. Moet wel zeggen dat je dan vrij lang het knipperlicht aan heb staan.
Ook in je HUD krijg je dan speciale pijlen te zien welke richting je op gaat etc.

De wegen in belgie zijn niet zoals wij die kennen. Nou was ik blij dat ik dus toch voor de Ioniq5 heb gekozen ipv de EV6. Al kan ik niet uit ervaring spreken dat die auto stugger is dus minder lekker over die wegen zou rijden maar de Ioniq5 zoeft er wel erg lekker overheen.

De eerste overnachting was in straatsburg. Het laatste gedeelte waar het mocht 130 km/h gereden en dat resluteerde dan ook door weer iets hoger verbruik. Dat laatste stuk kwam ik uit op 22,5 KWh per 100 km. Dit ook door het iets heuvelachtiger terrein waar we in terecht kwamen.

Bij deze stop gelad aan de normale AC Laadpaal.

In frankrijk doen ze overigens niet zo moeilijk (althans de overnachtingsplekken die wij hadden dan). We mochten de auto aan de laadpaal zetten en dat koste ons de eerste nacht 8 euro om vol te laden. Best een goeie deal.
Tot zover deel 1

Vervolg komt weer snel

Vakantie Italie part 2 en daarna

Vanuit Frankrijk via Zwitserland naar Italie gereden.

Zwitserland loopt wel het meest voorop wat EV rijden aan gaat. Daar heb je op de snelwegen bij de rustplaatsen (parkeerplaats zonder benzine pomp) ook gewoon snelladers staan. Het was een zeldzaamheid als die er niet stonden. Zwitserland is daarentegen wel weer extreem duur vindt ik.... je hebt al een vignet nodig en als je even een stop maakt dan kost een bak koffie al snel 5 euro.... Het laden gewoon via ionity gedaan en dat was gewoon zeer netjes te noemen, gemiddeld 0,54 cent per KwH snelladen.

Die instelling waar ik het eerder over had dat je kan zeggen dat je eigenlijk alleen de ionity laders wil dat werkte op 1 keer na perfect. Ik denk dat die ene keer er geen ionity lader in de buurt was, ik heb het achteraf niet opgezocht eerlijk gezegd.,

Op de heenreis hadden we de gotthardtunnel genomen. geen files gehad en goed te doen. Bij como hadden we een overnachting waar we via een nauwe smal berg weggetje naar boven moesten, de bergweg was best glibberig, dus kwam de 4 wheeldrive toch echt goed van pas. Geen problemen ervaren.

In italie zijn ze nog zeker niet zover met EV dan hier. In ons dorp waar we een appartement hadden gehuurd waren 2 laadpalen. Geen snelladers. Maar doordat het nog geen hoogseizoen was met laden echt geen probleem gehad. De ritten door de heuvels van Toscane is echt fantastisch. Ondanks dat de italianen mee strijden samen met belgie voor slechtste wegdek van europa zoeft de Hyundai er gewoon goed overheen.

De terugweg hebben we de Gotthardpass genomen. Lekker slingerweggetjes omhoog, totaan de sneeuw aan toe. Echt ook dit doet ie vlekkeloos. En het regenereren van de electromotor als je naar beneden rijdt is gewoon gaaf om mee te maken. Gewoon de peddals achter het stuur gebruiken om de remkracht in te stellen en gewon bereik erbij krijgen. Dat is toch super.
Tegenwoordig rij ik eigenlijk alleen nog maar met de I-pedal aan. Dit houdt in dat de auto voor je remt. Die remkracht is ook overigens helemaal in te stellen hoe zwaar je die wilt hebben. Ik gebruik zelden nog maar de echte remmen van de auto. Je leert er op een gegeven moment gewoon mee rijden... voet er half op en je remt minder, voet eraf en het wordt weer meer etc. Heerlijk gewoon.

Is er dan niets wat niet naar het zin is ?
Ja, de kofferruimte is in verhouding met mijn vorige auto wel een stuk minder. Maar voor gebruik zoals wij het met zijn tweeen doen nog steeds ruimt zat.
Ook houd ik er een rammel in. Dat is de rol hoes die de kofferbak afdekt. Dat wil bij een echt slecht wegdek wel rammelen.

Twee weken terug heb ik voor het eerst iets raars gehad met de auto. Ik liep naar buiten en het was die dag 30+ graden dus dacht toen ik de voordeur dicht deed, laat ik de koeling alvast aanzetten. Binnen 30 seconden was ik bij de auto en stapte ik in en toen wilde die niet aan gaan. Ging er een lampje branden alsof de start accu niet genoeg spanning zou hebben. Begreep er niets van. alles geprobeerd, voorkoeling uit gezet, even gewacht, uitgestapt, en deur afgesloten en gewacht, weer geprobeerd, maar niets meer... En dat terwijl ik net 130 km gereden had.
Dus niete cht logisch tenzij de accu dus ergens kapot zou zijn gegaan.
Ik terug naar binnen en even online zoeken of er iets over bekend was, maar kon niets vinden. Gezocht naar een mogelijke oplossing en via via begreep ik dat je de accu pool van de startaccu evene raf moest halen, 30 seconden wachten en dan weer erop moest zetten dat zou kunnen helpen. Gereedschap gepakt en naar de auto gelopen, dacht ik probbeer het eerst nog een keer... en gewoon aan gaan. Heel bijzonder. Dit probleem ook niet meer gehad. Wel nog even neer gelegd bij de dealer maar nog geen antwoord gehad. Zijn denk ik te druk met de fusie met een andere dealer.

Ik heb zelf het vermoeden dat de auto van slag raakte omdat het voorkoel systeem net bezig was en ik al wilde starten. Voorkoelen en verwarmen deed ie daarvoor en ook daarna gewoon goed.

Ik heb er nu vanaf begin mei tot nu 7364 km gereden ik zit gemiddeld op 18 kWh per 100 km.

Dus valt alles mee denk ik, zeker als je kijkt naar de benzine prijzen tegenwoordig.

Tot zover. Ik zal nog wel weer een update plaatsen in de loop van de tijd.

10,0