Hyundai Ioniq 5 - Afscheid duurtest

Bizar hoe snel nieuwe auto's alweer updates krijgen

125 reacties

Video

De Hyundai Ioniq 5 heeft in zes maanden duurtest indruk gemaakt met zijn comfort en rijeigenschappen. Toch is het vreemd om te zien hoe snel de ontwikkelingen in autoland gaan. Gedurende de duurtestperiode was onze duurtester alweer achterhaald. want de 73 kWh-versie werd in de prijlijst vervangen door een versie met groter accupakket en aanpassingen. 

Dat klinkt best gek, maar toch is het zo. Zo’n drie maanden nadat wij in juni 2022 instapten, was het topmodel dat wij reden alweer vervangen door een variant met een groter accupakket en een aangepast onderstel. Voor een eerder verslag hadden we zo’n herziene versie met 77-kWh batterijcapaciteit erbij gehaald. Daarbij stelden we vast dat de nieuwe voorbereidingsfunctie voor snelladen alleen werkt als het echt koud is. De 14 graden Celsius die de thermometer in november nog aangaf, leverde geen goede testomstandigheden op. Voor de duurtester verliepen de laatste weken van de periode wel onder koude omstandigheden en dat gaf ons een goed beeld van de invloed daarvan op de actieradius. Daalt het kwik naar waarden tussen de 0 en 5 graden, dan kom je met het 73 kWh-accupakket van de duurtest-Ioniq 5 tussen de 300 en 350 kilometer ver op een lading. Dat is bijna 100 kilometer minder dan wat we haalden bij temperaturen van rond de 20 graden. Daarvan kijken we niet op. Met een eerdere elektrische duurtester lag het verschil tussen de zomerse en de winterse actieradius ook zo rond de 100 kilometer. Dat was bij de Volks­wagen ID.3 met het 58 kWh-accupakket.

Ioniq 5 is niet zuinig

We hebben de Ioniq 5 zeker niet als zuinig ervaren. Zelfs in het najaar, met ideale temperaturen voor het accupakket, kwamen we met moeite uit op een stroomverbruik van minder dan 18 kWh per 100 kilometer. Wat is dan wel een mooi verbruik? Wij worden blij van een energieconsumptie die onder de 16 kWh/100 kilometer blijft. Het hoge verbruik van de hoekige en zeer grote Ioniq 5 viel extra op toen we hem meegaven aan een Hyundai Kona Electric-rijder en aan iemand met een Tesla Model 3 Long Range. Vooral de Model 3 gooit hoge ogen met zijn efficiëntie en daardoor viel het de Tesla-rijder vies tegen dat de Hyundai niet verder kwam op een lading stroom. De Ioniq 5 is een rijdend statement. Met zijn retro-achtige looks en forse afmetingen maakt hij indruk en valt hij op in het verkeer. We merkten dat juist Italianen de looks van de opvallende EV konden waarderen. Dat we hem meenamen voor een trip naar Italië heeft te maken met de in onze ogen uiterlijke overeenkomsten van de 5 met de hatchbacks die eind jaren 70 en begin jaren 80 verschenen. Dat is geen toeval, want de Hyundai-ontwerpers hebben zich voor de 5 laten inspireren door de Giugiaro-styling van de eerste Hyundai-modellen die naar Europa kwamen. Daarom gingen we op bezoek bij een Italiaanse klassiekerspecialist, die voor ons een fraaie oer-Delta naar buiten reed. Zo konden we kijken of het klopt dat de Koreaanse cross-over stijlelementen van vroegere Giugiaro-ontwerpen heeft. Immers, net als de Golf I is de eerste Lancia Delta getekend door de Italiaanse grootmeester. Wat ook bleef hangen: een van de Italianen die een rondje om onze Ioniq 5-duurtester maakte, trok bij de neus de vergelijking met de Alfa Romeo SZ. We begrepen wat hij bedoelde.

Snel genoeg op sprint

De indruk die de weldadig uitgeruste Lounge-uitvoering achterliet op het gebied van comfort blijft eveneens hangen. Hij is voor een EV vanbinnen heel stil, ondanks de grote wielen met de fijne Michelin Pilot Sport EV-banden. Het rubber geeft veel grip en doordat wij een vierwielaangedreven versie hadden kwam de 306 pk die het systeem levert altijd goed op het asfalt. De Koreaan is beslist snel genoeg, de acceleratietijd voor de sprint van 0 naar 100 km/h bedraagt 5,8 seconden. De tijden die de Ioniq 5 moet kunnen halen aan de snellader zijn netjes, al zagen we nooit de beloofde 250 kW in de auto stromen. Maar we zaten wel dikwijls boven de 200 kW, dus klagen over het snelladen kunnen we niet echt.

Derde keer een elektrische Hyundai in een duurtest

Met deze terugblik zit onze derde duurtest met een elektrische Hyundai erop. We begonnen in 2017 met de eerste Ioniq Electric, die uiterst efficiënt was en zeer bruikbaar, ondanks zijn geringe accucapaciteit. Anderhalf jaar later maakte de eerste Kona Electric indruk met zijn ruime actieradius die altijd boven de 400 kilometer uitkwam. Die Kona is er gelukkig nog steeds en hij krijgt dit jaar een geheel nieuwe jas waarmee hij een echte koppendraaier wordt. Hyundai heeft zijn elektrische zaakjes erg goed voor elkaar. Het verbruik van de Ioniq 5 mag dan tegenvallen, als comfortabele cocon op wielen is hij bijzonder. Je hebt vanaf nu de 6 ernaast, die er totaal anders uitziet. Het uiterlijk is wellicht minder origineel, maar dat maakt Hyundai’s Ioniq-lijn zo verrassend. Er is volop keuze, hetgeen mogelijk is door het nieuwe, ­speciaal voor EV’s gemaakte platform. We verwachten dat het verbruik van de nieuwe Ioniq 6 veel gunstiger uitpakt. Hij heeft dezelfde technische basis als de 5, maar dan in een veel beter gestroomlijnde verpakking. We gaan die twee modellen van de bijzondere Ioniq-reeks zeker nog eens naast elkaar zetten om alle verschillen goed te kunnen ervaren.

Signalement

Merk Hyundai
Model Ioniq 5 73kWh Lounge
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 54.705

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 1 elektromotor
Maximaal vermogen 160 kW / 217 pk
Maximaal koppel 350 Nm
Accu capaciteit (bruto) 73 kWh
Lengte / breedte / hoogte 4.635 mm / 1.890 mm / 1.605 mm
Wielbasis 3.000 mm
Massa leeg 1.885 kg
Laadvermogen 545 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 750 kg
Banden255/45R20Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,4 s
Stroomverbruik (WLTP) 17,9 kWh/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 0 g/km
Actieradius (WLTP) 451 km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (125) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum