Hyundai Excel 1.3i LS (1999)

Hyundai Excel

UitvoeringExcel 1.3i LS
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2002

In de tweedehandsmarkt een niet te onderschatten aanbieding. Mede door het wat "imago" dat Hyundai nog altijd met zich meedraagt, zijn de tweedehandsprijzen voor dit model zeer acceptabel, zeker als je in aanmerking neemt wat je voor je geld krijgt.

De auto heeft een hoog no-nonsense karakter: hij doet wat je ervan verwacht. Niets meer, niets minder. Redelijk ruim, gemoedelijk weggedrag, maar zitcomfort en motorlawaai laten te wensen over. De stoelen zijn eigenlijk te klein voor personen langer dan 1,75m en boven 120 km/h laat de motor duidelijk zijn aanwezigheid merken. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de motor ietwat rauw is. Hinderlijk is dat bij snelheden tussen 115 en 120 km/h een hinderlijk lawaai onstaat. Daarboven wordt het aanmerkelijk rustiger in het interieur. De motor zelf is echter behoorlijk pittig zonder daarvoor veel brandstof te vragen. Voorwaarde is wel om boven 2500 toeren te blijven, daaronder is er weinig reactie bij drukverhoging op het rechter pedaal.

Eerdere Hyundai"s hadden nogal eens last van kraakjes en rammels, maar bij dit exemplaar is daar geen sprake van. De auto is stevig in elkaar gezet, alhoewel de materiaalkeuze niet ieders smaak zal zijn. De afwerking vind ik vrij goed, op kleine details na. Zo hadden de klemmen voor de matten beter vastgezet moeten worden. Nu laten deze snel los, omdat ze in het tapijt zijn gedraaid. Ook de hoedenplank had wat steviger mogen zijn. De achter kant wil nog wel eens doorzakken met als gevolg dat er een grote gleuf onstaat tussen kofferdeksel en bagageruim.

De basisuitrusting is karig. Gelukkig is de vorige eigenaar zo vriendelijk geweest om het een en ander aan opties te bestellen: ik noem elektrische ramen voor, elektrische buitenspiegels, centrale vergrendeling en stuurbekrachtiging. De laatste twee zaken hadden mijns inziens standaard aanwezig moeten zijn.

Al met al krijg je veel auto voor je geld. Op punten is de auto voor verbetering vatbaar, maar al met al krijg je voor een bescheiden bedrag een auto waar je jaren plezier aan kunt beleven.

Ik zou zonder twijfel weer een Hyundai kopen, behalve de Accent. Naast het feit dat ik de vormgeving tenenkrommend vind, is het zitcomfort beduidend minder dan in de Excel. De Excel heeft met name voorin meer ruimte voor mijn onderdanen die vrij lang zijn.

4,0

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens