Hyundai Accent 1.3i (2001)

Hyundai Accent
Hyundai AccentHyundai AccentHyundai AccentHyundai AccentHyundai Accent - interieur

UitvoeringAccent 1.3i
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2006

Toen ik ging kijken voor een ’nieuwe’ auto, kwam een Hyundai niet in het rijtje voor. Ik had, en heb nog steeds, niets met het merk. Echter stond het model me wel aan en de auto was qua prijs redelijk aantrekkelijk. Na een proefrit ging ik toch overstag.
Nu bijna een jaar later moet ik zeggen dat de auto mij, tot nu toe, redelijk tot goed bevallen is. Hij is comfortabel geveerd en ondanks de lichte inhoud van de motor, 1.3, komt hij redelijk tot goed mee in het verkeer, met 120 a 130 km/ph op de teller heeft hij toch nog power over en ook het motorgeluid valt me 100% mee. Ook vol met bagage en 5 personen doet hij wat er van hem gevraagd word. Het is een actiemodel geweest, Twenty, en heeft dan ook wat luxe-dingen aan boord zoals; electrische ramen, centrale deurvergrendeling, stuurbekrachteging en airco.
Ook de binnenruimte bevalt en ook zeker de laadruimte. De achterbank vind ik echter niet al te fijn zitten, door de gekke hoek die die maakt. Maar goed, nu zit ik zelf toch 9 van de 10 keer achter het stuur en heb je daar niets te zoeken.
Waar ik echter minder tevreden over ben en dat toch echt een groot nadeel vind is de versnellingsbak; die schakelt houterig en soms moet je die met geweld in een versnelling duwen, dit laatste betreft vaak de 1ste en 2de versnelling. Het blijkt een Accent kwaal te zijn, zeggen ze bij 2 dealers.
Voorlopig mag de Hyundai, en moet,(net een huis gekocht) nog wel even mee en verwacht ik eigenlijk geen grote problemen.

Het enige echte probleem is tot nu de versnellingsbak geweest. Toen ik hem net had ging de versnelling echt bijna niet meer in de 1 of 2 en heb een aantal keer flink staan balen bij het verkeerslicht, toch erg vervelend als je niet weg kan rijden. Heb zelfs een paar keer de 2 moeten overslaan wegens ’weigering’.
De dealer heeft er toen nieuwe koppelingsplaten in gezet en sindsdien schakelt de bak stukken beter, hij gaat tenmiste in een versnelling al is het nog niet altijd van harte.

20 februari;
Afgelopen 15-02 is de hyundai voor een beurt en APK naar de garage geweest. Ik heb ze daar nog een keer op het hart gedrukt de versnellingsbak na te kijken, dit hebben ze ook gedaan. Wat al bleek aan de balie, toen ze de onderhoudhistorie na gingen, dat in de 5,5 jaar nog nooit de versnellingsbakolie vervangen is of het peil gecontroleerd. Toen ik hem die middag op ging halen hoorde ik dat ze de olie vervangen hebben omdat de oude olie erg dik geworden was....? Ook hebben ze een een of ander middel toegevoegd. Misschien wat te voorbarig om nu al conclussies te trekken, maar de Hyundai schakelt sindsdien stukken en stukken beter! Wat een verademing zeg! Hoop dat ie zo blijft schakelen....

17 augustus;
Kilometerstand is ondertussen 118.500... Het Accentje schakelt nog steeds goed, dat ten eerste, maar.....
De afgelopen weken problemen met het aanslaan van de motor. Deze sloeg pas aan na de 3e of 4e keer starten. Het was niet de accu, want alle electronica; lampen, radio, enz, deden gewoon hun werk. Ben hiermee naar de dealer gegaan en deze hebben de motor nagekeken, wat bleek, de bougies waren aan vervanging toe, 2 ervan waren zelfs al helemaal afgesleten en alle 4 erg vies. Deze hebben ze vervangen en de prijs viel erg mee: 30 euro totaal, incl. BTW en uurloon. Helaas was het probleem niet weg, al liep de motor een stuk soepeler, goed, een prettige bijkomstigheid, maar het probleem was er nog steeds. Helaas had ik een overvolle agenda en geen tijd om langs de dealer te gaan, wel heb ik deze telefonisch op de hoogte gebracht.
Ongeveer een 1,5 week nadat de bougies vervangen waren, werden de startproblemen groter. Pas na de 5e of soms zelf 6e,7e keer aanslaan en dan met de grootste moeite, het voelde alsof de motor er zo weer mee op zou houden, met flink wat gas geven bleef hij toch draaien (ik moet wel zeggen dat als de motor eenmaal liep dat die dat ook zeer goed deed). Een paar keer op het punt gestaan om de ANWB te bellen, maar dan probeerde ik het het nog 1 keer en jawel, alsof de duvel ermee speelde, dan sloeg de moter, zoals al eerder gezegd, moeizaam, aan. Echter wel een keer dat de motor 4 keer afsloeg bij het optrekken...
Na 2 weken dan toch een gaatje in de agenda gevonden en naar de dealer gegaan, deze hebben de computer uitgelezen en wat bleek, de ring om het contactslot die een signaal aan de computer doorgeeft (code van de sleutel, wist niet dat een accent dat had) een foutieve code doorgaf, waardoor dus de startproblemen ontstonden. Ze hebben de computer gereset en jawel, het probleem is verholpen!! Dacht ik.... Nog geen week later begon het feest weer, pas na de 2e, 3e keer aanslaan, maar dit keer niet continu, alsof de auto er gewoon op sommige momenten geen zin in had. De dealer heeft verder niets kunnen vinden en zegt dat alles naar behoren functioneerd...
Helaas is het nu wel zo dat ik het vertrouwen in m’n Accentje kwijt ben en heb dan ook besloten deze de deur uit te doen.... Vanavond een proefrit in een Citroën, ben benieuwd...

7,0