en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Jazz 1.4 Hybrid Comfort |
---|---|
Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand laatst | 20.000 km |
Ik heb de auto nu 1 week in bezit, en hem al lekker uitgetest.
Het is echt een fijne auto, voldoet helemaal aan de verwachting.
pluspunten:
+Echt heel ruim van binnen, 4 personen van 1m85 en 100 kg hebben nog hoofd en knieruimte over. Van buiten is de auto net zo groot als een VW Polo, maar van binnen is hij echt stukken groter.
+comfort is prima, vering is wat aan de stugge kant, maar daarvoor krijg je wel een strakke besturing terug. De auto is erg stil, motorgeluid is nauwlijks hoorbaar, geen banden of onderstel geluiden, alleen het zachtjes zoeven van de wind.
+CVT versnellingsbak werkt uitstekend, reageert razendsnel, bij 120 km/uur zakt het motortoerental naar 2400 rpm. Het 'zeurende' geluid van de CVT, waar de autobladen het over hebben heb je helemaal zelf in de hand (=voet); Als je plankgas geeft gaat de motor meteen naar 5000 toeren, en blijft daar ook. Ondertussen zie je de snelheidsmeter in een vloeiende bewegening naar de 120 gaan, geen schokjes, geen trillingen, wel wat motorgeluid maar dat mag dan ook wel. Je kan ook zelf schakelen met de flippers op het stuur, maar dat doe je 'n paar keer voor de leuk en daarna niet meer, de CVT kan het zelf veel beter. Wat wel handig is, je kan als je wil inhalen, effe van te voren terugschakelen. Daarmee win je 0.5 sec reactietijd van de CVT.
+Start/stop systeem. Dit werkt intelligent en trillingsvrij. De hybride electromotor werkt als startmotor, en de benzine motor heeft de in en uitlaatkleppen open (v-tech) waardoor het typische startgeluid achterwege blijft.
+BrandstofVerbruik : De eerste 100 km 5.9L/100km (1:17) vanwege het spelen met de schakelflippers, wegligging- en acceleratie testen. De laatste 3 ritten 5.0L/100km (1:20). Dit is iets slechter dan de fabrieksopgave (1:22) maar ik heb niet mijn best gedaan om zuinig te rijden. Mbv de ECOmeter kan je zien of je zuinig bezig bent, en het verrassende is, dat het niet in het optrekken zit. Door de CVT en het forse extra koppel van de electromotor kan je moeiteloos in het 'groene' gebied blijven, en toch soepel met het verkeer meerrijden. Het truukje zit in het afremmen! De electromotor kan maximaal 15kiloWatt rem-energie terugvoeren in de akku, en dat heb je al snel te pakken. Op tijd beginnen met remmen is het devies, je passagiers zullen je trouwens ook dankbaar zijn. Als je harder remt, gaan de remblokken ook meewerken, en die energie ben je kwijt. Wel confronterend dat een 'niet hybride' auto bij elke afrit van de snelweg zoveel energie verspilt dat je er een huis van kan warmhouden.
+Electronica, Audio, ClimateControl, ABS, ESP, TractionControl, Alarmsysteem, alles werkt perfect (voor zover ik dat in 1 week kan beoordelen) Alleen het piepje van de parkeersensoren is te zacht (dit is een dealer optie) maar ik weet zeker dat Honda v Haasteren dit perfect gaat oplossen.
En dan nu de minpuntjes:
- Het is geen race-auto. De auto is wel snel, veel sneller dan mijn vorige 1.8 100pk Mazda, maar dat voel je door de enorm soepele CVT niet zo. De besturing geeft niet veel informatie terug van het wegdek, dat was bij de Mazda wel anders. Toch kan je de Jazz op de centimeter naukeurig om de bocht jazzen, pas als je echt op de rand komt voel je het aan je stuur. Eigenlijk vind ik dit veel fijner dan het zenuwachtige Mazda stuurgedrag. Als je wil gummen en scheuren moet je de Jazz hybrid niet kopen !
- De meerprijs van de hybride t.o.v. de gewone Jazz 1.2 is 4300 Euro, dat ga je er met de brandstofbesparing/wegenbelasting nooit uithalen ! Wil je echter de comfort uitvoering met CVT, dan is de hybrid plotseling goedkoper !
- Volgens Autozine.nl is de kilometerprijs van de Jazz hybrid 19 cent/km. Dat is 2 cent meer dan de Skoda fabia combi greenline. Als je voor het geld gaat, is de Fabia waarschijnlijk een betere keus.
Dit weekend een kleine 400 kilometer gereden.
De wegligging, koersvastheid en bochtengedrag gaat me steeds beter bevallen. Deze auto gaat echt best goed de bocht om. Een paar keer een minirotonde geprobeerd zo hard als ik durfde, en dat is veel harder dan je ooit in de praktijk nodig zal hebben. Dat ging uitstekend, de auto geeft geen krimp en blijft keurig op koers.
Op de A50 is best veel spoorvorming te zien van de zware vrachtwagens, de jazz heeft hier helemaal geen last van. Bij de Mazda was dat vreselijk.
Het gemiddelde verbruik over 698 km is nu gezakt naar 5.2L/100km (1:19.2).
Ik heb tijdens het rijden overal de maximum toegestane snelheden aangehouden, op de snelwegen op de middelste of linkerbaan, maar wel geprobeerd om in de 'groene' zone van de ECOmeter te blijven. Dat is met optrekken geen probleem, met remmen wat lastiger maar wel te doen.
Ik heb met een lokaal ritje van 30km (zonder 120km/uur snelweg) een verbruik van 4.6l/100km gehaald maar dat is wel het meest zuinige wat te halen is zonder het brandstofverbuik van de auto's achter je positief te beinvloeden ;-)
De stoelen zitten uitstekend, ook op langere ritten.
Met 5 personen (= 2 kinderen in kinderstoeltjes, 3 volwassenen, waarvan de persoon op de achterbank, zeg maar gerust, meer dan volslank was) in de auto moet je bij verkeersdrempels wel de voorgeschreven snelheid aanhouden anders krijg je wel klachten vanaf de achterbank....
Na 643 km opnieuw afgetankt.
Dit is de tweede keer dat ik zelf de tank vul, dus is het redelijk betrouwbaar.
Er ging 33.4 liter bij, het waarschuwings lampje was 10 km daarvoor gaan branden. Volgens de handleiding zit er dan nog 9 liter in de tank (42 - 33.4 = 8.6) dus dat klopt wel aardig.
De boordcomputer gaf voor deze 643 km 5.0 L/100km aan. Als ik bij de pomp inderdaad 33.4 liter gekregen heb en de auto inderdaad 643 echte km's afgelegd heeft, is dat 5.19 L/100km (1 : 19.25). Dit is een afwijking van 3.8%.
Daarmee komt de Jazz nog goed uit de bus, zie deze website: http://www.amt.nl/Nieuws/Test-wijst-uit-boordcomputer-is-onbetrouwbaar.htm
Als laatste nog een waarschuwing: Bent U iemand die een handgeschakelde versnellingsbak het beste vind wat er bestaat: KOOP DEZE AUTO NIET!! Je zal, net als ik, je mening 180 graden moeten draaien.
Als je de rust en souplesse van deze CVT eenmaal ervaren hebt, wil je nooit meer wat anders.
Het was deze week paasvakantie. Met het gezin in een huisje in Vinkel. De bagage voor vier personen ging er prima in, er kunnen met gemak nog 2 weekendtassen onder de achterbank.
Tijdens deze vakantie een poging gedaan om zo zuinig mogelijk te rijden, zonder dat dat gevaar opleverde op de snelweg of tijdens invoegen.
Na 687 km gaf de boordcomputer een gemiddeld verbuik van 4.4 liter/100 km. (1:22.7). Dit bleek na weer voltanken 1:20.8 te zijn. (boordcomputer is 4% te optimistisch)
Dit was wel met de airco aan, ik heb gemerkt dat die ongeveer 0.3 l/100km extra verbruikt.
De automatische ventilatie en airco werken trouwens erg goed, veel beter dan van mijn peugeot 5008 (lease auto).
Ik heb na snelwegritjes in de ochtend wel waardes van 3.9 l/100km gezien.
Al met al ben ik bang dat ik niet op het vakantietempo kan blijven rijden, ik zal genoegen moeten nemen met een verbruik van 1:19, en daar kan ik best mee leven.
Deze vakantie zijn we naar MoviePark Germany geweest, een mooie gelegenheid om nog wat te testen.
Op de duitse autobahn was het rustig, dus ik kon de topsnelheid eens uitproberen. Tot ongeveer 160 km/uur gaat alles prima, stabiliteit, geluid, acceleratie allemaal goed. Alleen het brandstofverbruik is minder prima, de verbruiksmeter zit dan helemaal in de rechter hoek (>12 L/100). van 160 tot 185 is het een stuk minder goed, het motorgeluid komt stevig binnen, de (anders zo prettig) lichte besturing is wat nerveus, zijwind gevoeligheid neemt sterk toe en het brandstof verbruik: Ik wil het niet eens weten...
Het was een leuke test, maar het is duidelijk dat dit niet de sterkste kant van deze auto is, de hoge koets eist nu zijn tol.
Na 5000 km ben ik nog steeds zeeeer tevreden !!!
Het is weer eens lekker koud geweest in nederland, veel auto's hebben het dan moeilijk.
De Jazz geeft echter geen krimp !!!
Mij vorige mazda gaf bij dit weer regelmatig ABS storingen en ook mijn Peugeot 5008 had bij -15 grC een hardnekkige ASR/ESP storing te pakken. Daarbij besluit de 5008 zelf dat je dan maar niet meer harder mag rijden dan 60 km/uur.... Het moet niet gekker worden!!
Zo niet de Jazz, een en al lof ! Bij -15 hoef je slechts een halve seconde te starten en hij loopt -> de 15 pk elektromotor = startmotor, heeft helemaal geen last van dikke olie of andere weerstand.
De energy bandjes doen het beter dan gemiddeld op sneeuw, de auto is na 4 km al warm van binnen.
Wel zie ik het brandstof verbruik oplopen, tijdens de koude periode is dat gem. 6.0 l/100 km.
Dit heeft te maken met een 3 tal dingen:
1) je pakt vaker de auto voor een korte rit.
2) je rijdt langer met een koude motor.
3) het start/stop systeem zet de motor niet uit als dat ten koste gaat van het comfort, in de winter bijft de motor dus bijna altijd lopen.
Toch nog één kanttekening:
Bij erg koud weer moet de hybride accu eerst even opwarmen om vermogen te kunnen leveren, dit kan ongeveer een kilometer duren. Nooit geweten dat je iets, waarvan niet merkt dat het er altijd is, zo erg kan missen.
Ik heb de gebruikskosten 1 ster omhoog gezet, het is toch wel lekker dat we straks 400 euro/jaar minder belasting gaan betalen dan voor een Polo 1.2TDi bluemotion....
Al weer 20000 km, tijd voor een kosten berekening.
kosten tot nu toe:
-wegenbelasting: E 0,-
-brandstof : 4.9 liter/100 => 980 liter euro95 a E 1.65 = 1617 Euro
-20000 km beurt : E 128,-
-bandenslijtage : 1.5 mm op de voorbanden, 0.5 achter. Het lijkt er op dat de voorbanden nu dus nog 52000 km mee kunnen voor ze op 1.6 mm zitten. 'n kwart is dus verbruikt van 2 voorbanden a 100 Euro/stuk => 50 euro.
-verzekering : 43 euro/maand * 17 maanden = 731 euro
-Afschrijving : Dat blijft een moeilijk verhaal, ik heb wat op autotrader gekeken, ben op 2000 euro uitgekomen. dat is 10%, lijkt me redelijk.
Totaal : 4526,- dat is 23 cent per kilometer. Dat klopt precies met de berekening van bv autoweek en autozine.nl
We hebben deze zomer met de Jazz een rondrit door zuid-engeland gemaakt. Het is zo heerlijk dat je je nooit zorgen hoeft te maken of je op een steil,smal kronkelig bergweggetje wel in de goede versnelling zit. Onder alle omstandigheden kan je 100% vertrouwen op het gaspedaal.
Ik dacht nu de 'S' stand (zelf schakelen) wel nodig te hebben bij bergafwaards, nee hoor, gewoon 1 tikje op de '-' flipper en je blijft netjes afremmen op de motor tot je onderaan de heuvel bent.
Wel merk je dat de accu van de Jazz niet alle energie van een rit naar beneden kan opslaan, hij is gewoon te klein daarvoor. Een prius zal dat waarschijnlijk beter doen.
Nog steeds heel tevreden.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.