Honda Insight
Honda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda InsightHonda Insight

Gebruikersreview

Honda Insight 1.3 i-VTEC Elegance (2010)

UitvoeringInsight 1.3 i-VTEC Elegance
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Praktisch en voordelig

De Honda insight gekocht in verband met de hoge onderhoudskosten van de vorige auto en vele financiele voor dit type Auto (BPM, geen wegenbelasting, en heel lage verzekeringskosten). Als liefhebber van echte luxe wagens (Jaguar, Volvo) is de overstap naar een 'mobiliteitsconcept' nogal een stap.

De voordelen: voor een auto van dit formaat is het een praktische wagen met veel ruimte en bergvakken. De stoelen zitten goed, ook achterin met een lengte boven 1.80. Op Nederlandse afstanden is 5 personen mogelijk. De auto is zeer compleet met electronica en veiligheidsvoorzieningen voor alles wat je kunt bedenken. Het rijgedrag verrast in positieve zin, de auto blijft net horizontaal, stuurt redelijk spoorvast (vooral voor een auto van deze lengte en massa). De CVT  'schakelt' netjes en de electromotor springt bij als het nodig is. Mijn vrouw beleeft plezier aan het compacte formaat bij inparkeren. Over het algemeen is de afwerking netjes en de geebruikte interieurmaterialen behoorlijk slijtvast en eenvoudig te reinigen. Het verbruik ligt met verstandig rijden rond de 1 : 20, en brengt daarmee de zakelijke kosten terug tot rond de 400 euro per maand, inclusief afschrijving enz. Als zakelijke rijder betaal je een lage bijtelling, hebt BTW voordeel, en mag versneld afschrijven.

Dan..  Voor een petrolhead is dit geen auto. De voorwielaandrijving neemt elk rijgenot weg. Het is een tuitelig karretje met veel binnenlawaai. Behalve het zijaanzicht (draaglijk) komt deze auto hoog op de lelijkheids ladder. De ontwerper van het interieur moet verboden worden ooit nog iets te doen met auto's . Zelfs in volstrekte donkerte en afgeschermd ondere een dik tapijt blijft het pijn doen aan de ogen. Zoveel dat ik neigingen krijg om met een bijl de boel draaglijker te maken. Alles voelt verkeerd, is onlogisch (rood op deurknop is los, cruise control aanzetten met 'afremmen knop', raadselachtig muntenhouder/eter naast het stuur) en vooral goedkoop, kleurrijk en .. Ik herhaal het, foei en foeilelijk. De cruise control is onzuiver, de 'flippers' aan het stuur zijn volstrekt overbodig (immers CVT!), armsteun te kort. De carosserie lijkt gemaakt te zijn van 2 lagen zilverfolie. Daarnaast vind ik met het werkelijke gebruik de benzinetank klein.

De ratio: de keuze ging tussen deze en de 30% duurdere Prius type 2010 (de oudere vind ik nog veel lelijker, en heeft een enorm lage inruilwaarde). We kozen voor deze omdat hij gewoon minder kost. De prius is wel veel meer auto met een degelijker gevoel, maar ook meer financieel risico. Er zijn niet- hybride auto's met een gunstiger verbruik en vergelijkbaar comfort. Maar toch: je koopt deze wagen om redenen van ideologie (het steunen van innovatie) en de zeer gunstige totale kosten, en bijna grenzeloze garantie .

En mijn referentiepunt voor rij comfort en uiterlijk is natuurlijk de Jaguar (klassiek) en Volvos (vierkant), dus ja.. Waar houd je van?

7,0
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee