Honda Insight 1.3 i-VTEC Elegance (2009)
| Uitvoering | Insight 1.3 i-VTEC Elegance |
| Versnellingen | 1, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2009 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 4.300 km |
| KM-stand laatst | 37.400 km |
De aanschaf.
Na 10,5 jaar met plezier in een Toyota Avensis te hebben gereden, maakte een medische beperking een automaat noodzakelijk. Na vele afwegingen en proefritten, voor de Honda Insight gekozen. Het zou een nieuwe comfort worden, maar door de lage inruil van de Toyota niet doorgegaan. Bij toeval, bij de Peugot garage een zwarte Insight elegance zien staan van november 2009 met maar 4300km op de teller. Na onderhandelingen de auto kunnen kopen voor 4500 euro beneden de nieuwprijs, zonder inruil. Opdat moment was de auto 4,5 maand jong, en dan is er toch een beste kop af.
De elegance uitvoering is t.o.v. de comfort uitvoering erg royaal uitgerust. Achteraf ben ik erg blij dat ik deze uitvoering heb.
Rijden doet de Insight erg plezierig, vooral de CVT automaat zorgt voor een soepele acceleratie en een aangenaam laag geluids niveau, al was de Avensis stiller. Alleen bij hogere toerentallen laat de motor zich teveel horen, misschien is dit wel de bedoeling van Honda om deze hiermee te vermijden. Want hiervoor is de insight niet bedoeld, hij is per slot van rekening een hybrid. Met behulp van de elektro motor is de acceleratie ook zonder hoge toerentallen gewoon vlot te noemen en voldoende om met het verkeer mee te komen. Helaas is de vering aan de stugge kant, wat het comfort niet ten goede komt, Honda heeft dat nu zelf ook ingezien en de vering aangepast, de wegligging is verder prima in orde. De afrol geluiden van de banden had wat minder mogen zijn, is trouwens sterk afhangkelijk van het soort wegdek. De overzichtelijkheid van de auto is mede door de gunstige stroomlijn matig, vooral het zicht naar achter is matig, maar de grote zijspiegels maken veel goed. Het verbruik over 5600km volgens BC 4.8L, volgens de benzine bonnen 5.0L/100km, dat is 1:20 en dat voor een auto met automaat!!!
Tot nu toe ben ik ondanks een paar nadelen tevreden over de aanschaf en de auto. Zal in de toekomst de review regelmatig bij houden.
20k ervaring
De op en aanmerkingen van het eerste verslag blijven ook na 24k van kracht. Alleen hebben wij het idee, dat de vering iets soepeler geworden is. Verder blijft het een plezierige auto om in te rijden, vooral de cvt blijft een genot en hoge toerentallen om vlot te rijden zijn echt niet nodig en zijn het gevolg van onkunde of onwil(autoweek). De eerste beurt is bij 17,7k uitgevoerd en deze is met €220 voor olie en wat filters vrij prijzig. Verder nog geen enkele rammel of mankement, ook de lichte bekleding blijft netjes. Het gemiddelde verbruik is nog steeds 1:20, bij vorst is het wat meer, maar dit neemt snel weer af, als de temperatuur weer stijgt, zeer goed dus. Wij rijden wel altijd met de eco knop aan, maar trekken wel altijd vlot op, want dan werkt de elektromotor goed mee. En volgens ons komt dit het verbruik ten goede. Helaas mag de Insight niets trekken, gelukkig heeft onze dochter de avensis nog, dus is dit niet echt een probleem. Maar toch her en der is geinformeerd naar een goede trekker met een hoge zit. Maar elke keer weer onaangenaam verrast door de lage inruil prijs. tussen de 14 en 15,5k€, ook bij de eigen Honda dealer. Schijnt dat de markt verpest wordt door stunters met lage nieuw prijzen. Geldt waarschijnlijk voor alle merken hybrides.
Dus als u overweegt een Insight, Civic of Prius te kopen, reken op een bovengemiddelde afschrijving, maar het blijven fijne auto's.
37k update:
Bij 27k,de achterste remschijven vertoonde groeven en roest, deze zijn onder garantie vervangen. Verder weinig te melden over de Insight, alleen is het verbruik na de winter gezakt tot 4,4/4,6l/100km. Het gemiddelde verbruik over de 32k staat op 4,8l. Bij een rit naar schiphol, met op de terugreis 4 personen met bagage met regelmatig 150km/h (was in de nacht Koos)op de gps, toch nog een verbruik gehaald van 5.9L. Vind ik persoonlijk erg netjes,verder nog geen rammels of andere bijgeluiden. Vrees wel het ergste voor de prijzen van hybrides, als er per 1-1-2014 weer houderschap belasting betaald moet worden. De tijd zl het leren.
Per 1-10-2011 is de Honda vervangen door een Citroen C4 1.6 Thp 155 Egs.
Voornaamste reden is het comfort, de c4 is veel zachter geveerd en voelt veel voller aan dan de Honda, ook de stoelen zitten veel beter en beter verstelbaar. En dan het gemak waarmee de c4 rijdt (156pk, 240nm @1400tpm}. Wat zullen we missen van de Honda, de stoelverwarming en het lage verbruik, want het hybride systeem werkt echt erg goed en de MRB vrijstelling. Ben nu € 100 per maand duurder uit, maar heb nu regekmatig een grijns op mijn gezicht en dat mag wat kosten.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Dit zijn de 5 goedkoopste tweedehands hybrides

Praktijkverbruik Honda Insight: inzicht in echte verbruikswaarden

Klokje Rond: Honda Insight 1.3 i-Pilot (2010) - 321.726 km

Honda Insight 1.3 i-VTEC Elegance (2009)