Honda Civic 1.5 DXi (1992)

Honda Civic 1.5 DXi (1992)

UitvoeringCivic 1.5 DXi
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2002

Nadat de VW Polo coupé ’op’ bleek te zijn, moesten we dat weekend een andere auto kopen om weer terug naar huis te kunnen rijden. Onze keuze viel al snel op deze Honda Civic die bij de eerste testrit al een heerlijk rij-ijzer bleek te zijn.

Na een paar jaar met deze auto gereden te hebben zijn wij van mening dat wij niet een andere auto willen maar wel weer moeten kopen vanwege gezinsuitbreiding. Een eigenschap van deze auto is dat je met je achterwerk nagenoeg op het asfalt zit. Het is daarom heerlijk sturen met de auto maar om een kinderzitje in de auto te plaatsen zonder achterdeuren is wat te veel van het goede. Ook is de bagageruimte klein maar wel voldoende voor twee personen.
Mensen op de achterbank hebben genoeg been ruimte maar ook zij zitten uiteraard laag.

Het rijden is een waar genot doordat je, mits met genoeg toeren van de motor, erg snel kan accelereren. Ook na 14 jaar dienst voelt de motor erg levendig aan. Door de lage zit geeft het een beetje een kart gevoel.
De versnellingsbak is heerlijk om te bedienen. Je kan erg snel schakelen door de soepel bewegende, trefzekere en korte pook.

De auto voelt aan alsof hij nooit kapot te krijgen is. De versnellingsbak, deuren, stoelen, knoppen, klepjes en het sturen voelen na 14 jaar nog zo solide en zonder speling aan dat de auto je niet het gevoel geeft dat die binnenkort naar de eeuwige jachtvelden wil vertrekken.
Wat dat betreft zou ik absoluut weer een Honda willen hebben ware het niet dat Honda niet altijd de meest gezinsvriendelijke auto’s bouwt.

Benzine is erg goed met 1 op 13,5 over 3 jaar. Olieverbruik is er niet of nauwelijks.
Door het gewicht van 940 kilo is de houderschapsbelasting gunstig. Wij rijden de auto grotendeels volgens het nieuwe rijden wat absoluut ten goede komt aan het verbruik en de rust bij het rijden.

Het comfort van deze auto is prima al zullen sommigen de vering wat stevig vinden. Het geluid is niet te hard al is op de snelweg het niveau wel zo dat je duidelijk harder moet praten.
Wat betreft elektrische snufjes kan je lang zoeken want veel zitten er niet op, maar wat er niet op zit kan ook niet kapot.

Olieverbruik hoor je nog wel eens als probleem maar bij ons was dat niet het geval. In de 3 jaar hebben we geen olie bij gevuld, accu of lampjes vervangen.

Eén keer heeft de auto mij tijdens het rijden verrast. Ik reed 50 per uur toen de motor uitviel. Al rollend heb ik nog een inrit kunnen bereiken en daar gewacht op de ANWB. Die heeft me naar een Honda garage moeten slepen omdat de ontstekingsmodule kapot was. De kosten waren 175,- euro.

Verdere problemen waren alleen roest op de achterklep. Deze is waarschijnlijk het gevolg van een beschadiging door een winkelwagentje. Dit door een schadebedrijf (Euroschade Leeuwarden) laten opknappen waardoor er niets meer van te zien is.

Er zat een rammeltje in de ventilator dat duidelijk te horen was verder geen gekraak of iets dergelijks.