Ford Mondeo Wagon 2.2 TDCi Platinum (2005)
| Uitvoering | Mondeo Wagon 2.2 TDCi Platinum |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2005 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Toen Ford met het nieuws kwam dat men 400 Nm uit een 4 cilinder diesel had weten te kloppen was ik precies aan de beurt voor een nouveau voiture. Komende vanuit een ietwat ondergemotoriseerde Avensis D4D (116 pK)leek de Mondeo in Futura-trim de meest logische keuze.
De auto is zeer kompleet en stuurt goed voor een zware wagon. D motor verveelt nog geen dag na ca.100.000 km/jaar. Wat echter onbegrijpelijk is, is dat men geen enkele vorm van tractiecontrole of andere elektronische hulp heeft aangebracht. Want zelfs op alleen ochtenddauw moet je een fluwelen voetje hebben.... De hoeveelheid spin en lastwissel die je ondervindt bij fors acceleren is ongekend. Enerzijds geeft het aan wat er zich onder de kap bevindt maar anderzijds wil je dat niet in alle omstandigheden meekrijgen. Deze auto is echt behoorlijk snel, 2 collega’s met beiden een 525d moeten de Ford in hun achterkijkspiegel dulden. Alleen op de top gaat hij er af, maar tot de top op de teller (225 km/h) blijft de Ford er gewoon aan hangen.Tussenaccelaraties in 3 en 4 zijn indrukwekkend, in 5 en 6 zijn er inmiddels snellere concurenten.
Na 115000 km nog steeds geen rammels wat me erg meevalt, gebruikte materialen in het dahsboard zijn zondermeer goed te noemen. Veel zachte, gevulde kunststof, stoelen OK alhoewel je er in het begin even aan moet wennen. Achterin hebben we 3 kinderen te herbergen en dit gaat probleemloos. De af fabriek ingebouwde Travelpilot EX voldoet uitstekend zowel qua navigatie als audio. De veel beklaagde Ford klimaatregeling doet het in deze auto zonder meer goed, geen nare luchtjes, maar ja hij staat dagelijks aan en tot op heden geen beslagen auto. Ook niet met drie kinderen na een forse regenbui, tenminste na een kwartiertje is de auto weer geheel doorzichtig.
Na een flinke schade heb ik enige tijd in een nieuw model Passat mogen rijden (3 weken en ca. 6000 km). Hoewel dit een goede auto is vielen afwerking en sturen me tegen. Hierin is de (inmiddels gedateerde) Ford gewoon beter!Met een jaarkilometrage van 80-100k per jaar rij ik nooit 2 dezelfde auto’s achter elkaar. Wat de volgende eind dit jaar moet worden weet ik nog niet, de nieuwe Mondeo komt voor mij te laat.
Tijdens stationair draaien is er een onregelmatig geluid te horen van een draaiend onderdeel van de motor. De volgende beurt maar eens naar laten kijken.
160.000 km
Het gerammel blijkt de distributieketting te zijn die slap hangt en er lustig op los rammelt. De auto heeft inmiddels een flinke tik op de neus gehad, na de aanrijding is er een rammel in het dashboard gekomen die er niet is uit te krijgen.
Bij 150.00 km slang tussen intercooler en compressor lek, onder garantie vervangen.
Buiten het rauwe karakter van de motor weinig klachten, verbruik is acceptabel (1:16) de prestaties blijven overtuigen. Voor de achterliggers is de enorme rookpluim hinderlijk. De ingebouwde navigatie voldoet nog steeds en ook geen klachten over airco en radio. Nog 2 maandjes en we gaan uit elkaar, de Avensis Wagon D-Cat Executive wordt begin februari afgeleverd. Ik hou u op de hoogte!
172.000 km
Problemen met warme start, motor blijft enige tijd op ca.500 tpm draaien waarbij hij nergens op reageert. Bij de garage hebben ze geprobeerd er nieuwe software in te schieten, eerst mislukt, het moet met de oude apparatuur. Dit inspuitsysteem blijkt verdwijnen er komt een nieuwe 7 punts inspuiting in de nieuwe Mondeo en dat is gelijk goed voor 170 pK! Inmiddels na een dagje wachten nieuwe software, warme start nu prima, koude start uitermate beroerd, hortend en stotend het dorp uit, als hij warm is gaat het weer prima. Topsnelheid en doortrekken boven 200 km/h is beduidend slechter geworden. Voorheen 225 km/h op de teller, nu krap aan 220 maar wat beroerder is, hij sjort er niet meer zo aan als voorheen. Tot 190 nog wel als vanouds maar daarboven is het wat minder. Software niet lekker of vervuiling? Ik ga me er niet meer druk om maken en zing het nog wel 5 weken uit.
Begrijp me niet verkeerd, rij nog steeds met plezier (behalve het dorp uit)in de Mondeo, de wagen voldoet nog steeds ruimschoots en is ondanks de inmiddels hoge km stand in prima staat. Ik heb verder geen klachten over deze auto, geen excessieve slijtage van bepaalde onderdelen en op de rammel na de aanrijding na hoor je weinig. Al met al 2 jaar en 180.000 km met plezier gereden, maar wel toe aan wat nieuws.
Update 12 feb.
Vandaag ingeleverd na 2 jaar en 184.000 km. Eigenlijk nog steeds niets te klagen, motor wat rauw maar geen gekke dingen. Het slechte draaien met koude motor is gebleven. Wat ik straks ga missen is de voorruit verwarming, je hoeft hier in dit subtropisch klimaat niet zo vaak te krabben, maar met zo’n voorruitverwarming ben je helemaal zo klaar.