Ford Mondeo Wagon 2.0 TDCi 130pk Ghia (2002)

Ford Mondeo Wagon
Ford Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo WagonFord Mondeo - interieur

UitvoeringMondeo Wagon 2.0 TDCi 130pk Ghia
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002

Zeer fijne rijdersauto met een fantastische wegligging en een heerlijk krachtige motor. Bij 140 km/h kun je nog vlot versnellen. Op snelwegen door heuvelachtige gebieden toont de motor zich ook van de beste kant. Volgeladen of niet, hij gaat fluitend in z"n 5 naar boven zonder dat je op enig moment de indruk krijgt dat er hard gewerkt wordt. Mijn vorige auto was een Volvo V40 2 liter benzine; zeker geen slechte auto maar qua rijplezier kan hij toch niet tippen aan deze Mondeo. Verder is het ook een lekker ruime auto, vergelijkbaar met een A6 of een Volvo V70. Het grote prijsverschil met deze auto"s is echter niet uitsluitend een kwestie van status, het heeft ook met kwaliteit te maken. Stoelen, radio, cruise control, navigatiesysteem, geluidsisolatie: het voldoet allemaal prima maar het is geen topkwaliteit (kan natuurlijk ook niet, voor dat geld). Alleen de automatische airco is wat mij betreft onder de maat. Je hoopt dat deze discreet en nauwkeurig z"n werk doet, maar je moet helaas nogal wat prutsen om de temperatuur redelijk constant te houden zonder last te hebben van tocht.

Wat betreft de status: daarmee is het bij de Mondeo bijzonder slecht gesteld. Zeker als leaserijder word je regelmatig geconfronteerd met meewarige blikken en gefronste wenkbrauwen. "Maar met jouw budget kun je toch ook een Passat rijden?", is mij al menigmaal oprecht verbaasd gevraagd. "Inderdaad", zeg ik dan, want tegen diepgewortelde vooroordelen valt toch niet te argumenteren.

Ik haal bij een niet zo heel zuinige rijstijl (kenmerk van leaserijders) een verbruik van 7 l/100 km. Dat is netjes, bij een rustige rijstijl moet 6,5 l/100 km volgens mij haalbaar zijn.

Tussen 20(!) en 30.000 km heb ik 4 keer hetzelfde probleem gehad met het motormanagement. Hierbij reed de auto nog wel, maar accelereerde als een zwaarbeladen truck. Na de 4e keer meldde de dealer trots dat het probleem definitief was verholpen. En inderdaad. Dat had wat mij betreft ook meteen gemogen.

82.000 km - Airco schakelt uit zodra de motor stationair draait. Niet zo handig in zomerse files.

7,0