Ford Mondeo Wagon 1.8 16V 125pk Trend (2006)
Uitvoering | Mondeo Wagon 1.8 16V 125pk Trend |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Onze vorige auto was met een kilometerstand van bijna twee ton echt aan vervanging toe. Aangezien we een gezin zijn met twee kinderen dat graag weer wil gaan kamperen voor het eerst sinds een aantal jaren (babytijd!), was de keuze voor een stationwagen bijna vanzelfsprekend: een jonge, ruime, veilige en toch enigszins betaalbare auto was hetgeen we naar op zoek gingen. Merken als Audi (A4 station) en Volkswagen (Passat station) vielen prijstechnisch al gauw af. Na een uitgebreide proefrit in een Ford Mondeo Station en een leuke inruilprijs voor onze oude auto bij de Ford-dealer was de zaak eigenlijk snel beklonken: we werden eigenaar van een jonge Ford Modeo 1.8 16v wagon in Champion-uitvoering.
Het eerste wat opvalt is de geweldige wegligging van deze auto, ondanks zijn behoorlijke gewicht stuurt de auto als een scheermes. Hij is niet voorzien van ESP, maar dat zul je met dit uitstekende onderstel ook niet snel nodig hebben. Ook de remmen zijn prima op hun taak berekend. De 125 pk leverende 1.8 liter motor is voldoende krachtig om mee te kunnen met het verkeer, maar je zult er de keien niet mee uit de straat trekken. Onderin heeft het blok niet al te veel trekkracht, en van veel toeren draaien houdt ie ook niet echt. Daar staat wel tegenover dat met een behoudende rijstijl een verbruik van 7.5L/100 km goed te doen is, zonder dat je echt als een slak moet gaan rijden. Trap je flink door reken dan gerust op 9L/100 km of nog meer. Het geluidsniveau is tot ongeveer 140 km/u zeer acceptabel te noemen.
De afwerking van de auto is van een prima niveau, ook in het interieur weinig last van rammels en windgeruis. In de Champion-uitvoering ook meer dan genoeg luxe aan boord. Met name zaken als cruisecontrol, de electrisch verstelbare bestuurdersstoel en de electrisch verwarmde voorruit zijn aangenaam te noemen. Ook op veiligheidgebied is genoeg in huis, ABS en een hele zwik airbags zijn standaard aanwezig.
Weinig echt schokkends. Ruitenwisserbladen voor zijn onder garantie vervangen. Op de achterbumper was een plek waar de lak los liet, ook dit is keurig opgelost. Tevens heeft men de auto voorzien van een software-update, waarmee mij klacht van slecht starten bij een warme motor verholpen zou moeten zijn. Ik moest bij een warme motor vaak lang doorstarten voor de motor aansloeg. Dit is helaas slechts ten dele opgelost, ik kom het af en toe nog steeds tegen ondanks de software-update. Op internet deze klacht meer tegengekomen bij dit type motor. Ik ga er op korte termijn nog een keer mee naar de dealer.