Ford Mondeo Wagon 1.6 TDCi ECOnetic Titanium (2011)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Mondeo Wagon 1.6 TDCi ECOnetic Titanium |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 6 km |
KM-stand laatst | 170.000 km |
07/2011: INLEIDING en SAMENVATTING
- 300 km
SAMENVATTING
==
Voor mensen die niet de hele review willen lezen hierbij wat de belangrijkste punten.
Betreft een Ford Mondeo Wagon 1.6 TDCI in Titanium trim.
Gemiddeld verbruik over 95.000 km: 5,9 L/100 km
Pluspunten:
- prestaties en soepelheid van de 1.6 TDCI;
- comfort en rust in interieur;
- mooi en goed functionerend af fabriek navigatiesysteem;
- kwaliteit af fabriek carkit.
- 20% bijtelling
- ruimte
Verbeterpunten:
- 1e en 2e versnelling wat kort.
- afwerking binnenbekleding op sommige plaatsen (bijv. kofferbak)
- vreemd geluid bij temperaturen hoger dan 5 graden van de aircopomp. Eigenschap van de auto volgens Dealer en Importeur. Dit geluid loopt mee met het toerental en klinkt als een dynamo die afwisselend wel en niet meeloopt.
INLEIDING
==
Sinds juli 2011 ben ik in het bezit van een nieuwe Ford Mondeo Wagon 1.6 TDCI Econetic Titanium. Deze auto is zakelijk aangeschaft. Aangezien ik ca. 25 uur per week in de auto doorbreng is een goede, comfortabele en luxe auto voor mij best belangrijk.
Reden van aanschaf is vervanging van mijn vorige auto, een Skoda Octavia Combi Ambiente van 2007 welke is uitgezwaaid vanwege de kilometerstand. De overgang van een basismodel Skoda naar de goed uitgeruste Ford Mondeo is twee grote stappen vooruit: meer ruimte en meer luxe.
De Titanium uitvoering is standaard al prettig met o.a.:
- automatische in/uit schakelende verlichting
- led dagrijverlichting
- regensensor
- dual zone climate controle
- sportstoelen voor
- vooruitverwarming
- elektrisch inklapbare spiegels
- Ford Convers+ (kleurenscherm tussen de tellers met info over boordcomputer, audiosysteem en navigatie)
- instapverlichting en ‘ambient lightning’ (sfeerverlichting)
- chroompakket rond ruiten, op drempel bagageruimte en ‘silver look’ dakrails
- 16" LM velgen
Ik heb dit nog wat uitgebreid met:
- 7" touchscreen navigatiesysteem
- parkeersensoren voor en achter
- ipod- en usb aansluiting in dashboardkastje
- bluetooth en voicecontrol
- zonneschermen geintegreerd in achterportieren
- elektronisch kinderslot
Alvorens tot aanschaf over te gaan uiteraard diverse modellen bekeken en overwogen:
- VW Passat Variant: mooie auto, echter een stuk duurder bij gelijke uitvoering (highline of comfortline met veel opties). Tevens minder aantrekkelijk vanwege het populaire RNS510 navigatiesysteem bij het dievengilde.
- Skoda Superb Combi: ik wilde toch liever eens een ander merk na 3 skoda's, 5 bak met 1.6 TDI
- Volvo V50: te klein.
Bij de Mondeo viel alles op zijn plek. Zeker in dit gefacelifte model is de auto net wat minder pompeus dan de 'oude' Mondeo die ik overigens altijd al mooi heb gevonden. De kleine wijzigingen die zijn doorgevoerd met de facelift hebben van een al mooie auto een nog mooiere gemaakt. Daarbij reed de testauto bijzonder goed met de 1.6 TDCI met stop-start systeem. Als laatste functioneert het 7” touchscreen geweldig voor navigatie en telefonie. Met name het laatste vindt ik zwaar wegen aangezien ik dat veel doe vanuit de auto). Dat het goed werkt wist ik overigens van een kennis.
07/2011: DE EERSTE DUIZEND
- 1.050 km
Na 5 dagen in mijn bezit te zijn zitten de eerste duizend kilometers er al weer op. Tijd voor een gedetailleerde beschrijving.
//Rijgedrag
Het eerste wat me opvalt is de stilte en rust in de Mondeo. Wat een verschil na de rumoerige Octavia. De auto is best strak afgeveerd wat ik als erg prettig ervaar. In combinatie met de 16" velgen blijft er meer dan voldoende comfort over. 17" zou ook nog prima kunnen maar daar was helaas geen budget meer voor. Aangezien ik meer in de auto zit dan erbuiten heb ik het budget gebruikt voor luxe in plaats van looks.
De Octavia had nogal de neiging tot 'deinen' of duiken na een drempel, de Mondeo is na een hobbel direct weer bij de les.
Sturen doet de Mondeo zeer precies. Je voelt precies waar de auto is en wat hij doet. Lange scherpe bochten bij wisseling van snelwegen zijn echt geweldig met een (relatief) hoge snelheid, geen moment het gevoel dat je over de streep heen gaat.
De 6-bak (mijn eerste) bevalt goed. De eerste twee versnellingen zijn vrij kort, daarna kan je wat langer doorhalen. Als je de adviezen van de schakelindicator ter harte neemt rij je bij 85 al in de 6. Indien je dan wil doortrekken reageert de motor zoals te verwachten enigszins traag en brommerig. De 6e zorgt bij 120 wel voor rust aan boord, de motor draait dan net 2000 toeren. Vanaf 120 komt de 6 qua trekkracht pas lekker op gang en van 120 naar 150 gaat zeer vlot met een goede duw in de rug. Bij 150 nog steeds maar 2500 toeren.
Voor snel inhalen bij 100 km/u kan je beter even terug naar 5. Indien je minder haast hebt kan dit prima in 6. De auto is niet supersnel maar komt (in NL) gewoon prima mee en de 1.6 TDCI is zeker niet onderbemeten. Ik heb niet het idee iets in te leveren in ruil voor 20% bijtelling. Nu was de octavia met 105 PK ook niet overbemeten dus wellicht dat het daardoor komt.
Verder heeft de auto een stop-start systeem. Dit werkt prima, ben er al snel aan gewend.
Bij temperaturen zoals gisteren (25+) moet de climate control blijkbaar te hard werken want dan slaat de auto nauwelijks af, of al heel snel (binnen 3 minuten) zelf weer aan. Dit laatste was de eerste keer dat het gebeurde overigens een vreemde gewaarwording.
De draaicirkel van de auto is erg groot, dit zorgt in parkeergarages meestal voor wat extra steekwerk.
//Exterieur
Met de facelift is de Mondeo naar mijn mening op een goede manier bijgeslepen. Ook mensen die niet zo 'autofiel' zijn zien wel dat deze Mondeo 'iets anders' heeft dan de pre-facelift modellen.
De auto oogt modern, strak en de combinatie van de nieuwe kleur Lunar Sky, de chromen raamomlijsting en Silver Satin dakrails zorgt ervoor dat ik al de nodige positieve opmerkingen heb gekregen.
De LED-dagrijverlichting is een leuke 'nice-to-have', verder voegt het weinig toe (behalve dat ik hopelijk geen lampjes meer hoef te vervangen).
Iets wat nu nog niet zo opvalt maar komende winter wel zijn de prachtige led-achterlichten. Op de foto is het niet geweldig zichtbaar maar de 'spiraalvormige' ledstrepen zijn echt prachtig.
Als laatste is er de chromen beschermstrip op de kofferbakdrempel die de auto net even wat chiquer maakt.
//Interieur en Comfort
Het interieur is met de facelift heel licht aangepast. Vooral de materialen zijn verbeterd. Zo geven de sierstrips op het dashboard en op de portieren van geborsteld aluminium een luxe uitstraling.
In een aantal tests die ik heb gelezen stond een opmerking dat het interieur als druk of rommelig werd ervaren. Hier snap ik niets van. Door het mooie tochscreen navigatiesysteem waarmee je tevens radio, telefoon, cd/mp3/usb/ipod en climate control bedient zitten er heel weinig knopjes op het dashboard. Dit zorgt m.i. voor een rustige uitstraling. Ook is het handig met schoonmaken.
Tevens werkt het systeem goed. De bediening is erg logisch en de navigatie precies, snel en grafisch ook mooi. Door de automatische zoomfunctie heb je op de snelweg een zeer goed overzicht van de komende plaatsen en wegen en bij bijvoorbeeld een afslag zoomt het systeem vloeiend van schaal 2 KM naar 200 mtr.
Mooi is ook dat alle info die op het 7” scherm wordt getoond ook te zien / op te vragen is in het Convers+ display tussen de wijzers. Zo zie je op het centrale scherm de kaart bij navigatie en tussen de wijzers nog eens de instructies met pijlen weergegeven. Je hoeft je blik hierdoor minder van de weg te halen. In het Convers display staat verder standaard info over verbruik, actieradius, welke radiozender of track etc. Bediening ervan gaat via knoppen op het stuur. Dit werkt vrij logisch.
Wat minder logisch is de werking van het telefoonboek. Ik heb zelf 500+ namen in de telefoon staan met bij de meeste namen meerdere nummers. Vaste en mobiele nummers worden apart weergeven dus veel namen komen nu 2, soms zelfs 3 keer voor.
Zoeken in het telefoonboek kan via het toch screen op A-Z echter geen verfijning hiervan. Tik ik bijvoorbeeld de “V” aan dan krijg ik alle vermeldingen met “van..”, “van de..” etc. Je kan je voorstellen dat je af en toe flink moet scrollen. Dit gaat redelijk snel als je de pijlen ingedrukt houdt maar tijdens het rijden is dit niet aan te raden. De geluidskwaliteit van de carkit is prima. Sommige mensen reageren verbaasd als ik zeg dat ik in de auto zit.
Vrijwel alle functies zijn ook met spraak (Nederlands) te bedienen. Of het nu instellen van de navigatie is, een telefoonnummer draaien of de climatronic 3 graden hoger zetten. Deze functie begin ik nu meer en meer te gebruiken. Jammer is dat voor je voor het telefoonboek maar 5 namen kan voorprogrammeren. In mijn vorige auto had ik een Parrot zitten die gewoon ‘standaard’ alle namen herkende zonder één naam voor te hoeven programmeren.
De climate control werkt prima, de temperatuur in de auto koelt erg snel af en de climate control doet vervolgens zijn werk netjes op de achtergrond.
Optioneel heb ik in de achterportieren geïntegreerde zonneschermen. Deze trek je vanuit de deur omhoog en wordt bevestigd aan haakjes. Dit voelt degelijk aan en als extra beschermt het de achterbank tegen nieuwsgierige blikken. Handig want er liggen nog weleens mappen en documenten.
De parkeersensoren voor en achter zijn m.i. echt een must op deze auto. Zeker bij lage paaltjes etc. op parkeerplaatsen. De voorzijde heeft een andere pieptoon als de achterzijde.
De kofferbak is zoals wel bekend enorm groot. De Ocatavia was al niet klein maar dit is toch echt nog een maatje groter. Door het optionele volwaardige reservewiel is de laadvloer iets verhoogd (ca. 2 á 3 cm) en verlies ik dus wat ruimte. Er blijft echter genoeg over. Een tildrempel is er niet en dat is prettig, in de Octavia had ik die wel. Dit heeft ook een nadeel. Voorwerpen kunnen tegen de deur van de kofferbak aanschuiven. Om dit te voorkomen heb ik een rubberen mat met anti-slip profiel aangeschaft bij de auto.
De licht- en regensensor nog niet veel actief gezien maar de keren dat het actief is werkt het prima. Verlichting springt echt binnen 0,5 seconde aan als je een tunnel inrijd. Prima.
Het audiosysteem geeft een goed geluid en via de USB aansluiting in het dashboardkastje heb ik continu 8 GB muziek onder de knoppen op het stuur. Mappen, titels kunnen worden doorgebladerd met de stuurwielbediening of op het touchscreen. Integratie hiervan is prima!
//Verbruik
Tot nu toe 6.0l/100 km. Ik rij de eerste 1500 km iets rustiger dan normaal. Snel doorschakelen en af en toe met warme motor wat langer doorhalen. Op de snelweg standaard rond de 130 km/u met uitschieters naar 140-150.
Overigens kan je in het Convers+ display een scherm oproepen dat met groene blaadjes aangeeft hoe je rijstijl is op gebied van schakelen, snelheid en anticiperen. Op alledrie de punten scoor ik na een week al maximaal.
Het verbruik zal nog wel dalen de komende weken/maanden.
//Volgende update
Binnenkort wacht de vakantie naar Italië, daarna valt er vast meer te vertellen.
08/2011: UPDATE VIJFDUIZEND
- 5.045 km
Inmiddels staan de eerste 5000 km's er alweer op. Een vakantie naar Italië is achter de rug. De Mondeo begint steeds meer 'los' te komen en ontpopt zich tot een heerlijk comfortabele reisgezel.
Motorisch wordt de auto steeds soepeler. De eerste twee versnellingen zijn en blijven kort maar de overige versnellingen pakken vanaf ca. 1600 toeren goed op en trekken lekker weg. De 6e versnelling is vanaf 85 km/u goed te gebruiken en dit zorgt ervoor dat er schakellui kan worden gereden wanneer het gas er even af moet. Het vermogen van de 1.6 TDCI valt mij steeds weer mee. Natuurlijk zijn inhaalmanoeuvres met een sterkere motor beter te doen maar geen moment heb ik het idee met een zgn. 'spaardiesel' onderweg te zijn. Meer is altijd beter maar deze is echter toereikend.
De ruimte die de Mondeo biedt hadden we hard nodig. Met een baby van bijna een jaar heb je veel te versjouwen (campingbedje, wandelwagen etc). Daarnaast nog twee luxe campingstoelen erbij zorgden ervoor dat de auto tot de nok toe beladen was. Qua kracht en besturing merkte je hier echter niets van.
//Verbruik
Het verbruik valt me niet tegen. In noordelijk Italië is het wat heuvelachtiger dan in het vlakke Nederland en dat zag ik wel terug in het verbruik. Het gemiddelde daalde tot ca. 1 op 15. Ter illustratie: De boordcomputer gaf bij aanvang van de terugreis een actieradius van 820 km op (gebaseerd op gemiddelde verbruik van de recente heuvelachtige kilometers in Italië). Terug in NL en ca. 980 km verder echter pas weer getankt met nog 70 km aan actieradius over.
Olieverbruik tot op heden: geen.
De komende weken met de vlakke nederlandse wegen en meest snelwegkilometers hoop ik dat de 1 op 20 in beeld gaat komen. Zie verder de (aan deze review gekoppelde) verbruiksmonitor.
//Overig
Een aantal zaken heb ik inmiddels wat meer kunnen gebruiken en kan ik nu beter beoordelen. De licht en regensensor werkt erg goed. De verlichting springt niet alleen aan bij tunnels maar ook bij zwaar bewolkt weer tijdens een bui. Als het dan iets later weer een klein beetje lichter wordt schakelt het weer uit. De regensensor werkt in de minst gevoelige stand voor mij precies goed. Bij hogere gevoeligheid wordt vrij snel de hoogste wis snelheid gekozen, dat vindt in niet zo prettig.
Het navigatiesysteem doet zijn werk snel en de instructies op het 7" scherm alsmede het scherm tussen de klokken zijn erg duidelijk. Wellicht een gemakkelijke keuze maar in Italië eigenlijk geen wegenkaart gebruikt.
Problemen tot op heden: geen
//Volgende update
Bij 20.000 km of eerder als er iets bijzonders is.
01/2012: UPDATE TWEE EN TWINTIGDUIZEND
- 22.250 km
Als het zo doorgaat (hoop ik wel) wordt het een saai verslag. Ruim 20k op de klok inmiddels en die bevallen prima.
Paar opmerkingen:
- bij recente eerste beurt geen bijzonderheden. Kleine service modificatie door dealer uitgevoerd.
- geen druppel olieverbruik tot nu toe
- verbruik is sinds rijden met winterbanden vanaf oktober wel gestegen. Haal nu max. 950 km op een tank. Komt neer op 6.0 l/100 km. Dit was met zomerbanden ca. 75 km meer.
- jammer voor mij, goed voor mensen die nog moeten beslissen: sinds november is er een actiemodel (econetic lease titanium) die nog luxer is uitgerust dan deze en ca. 4k goedkoper.
- het start-stop systeem gebruik ik in de praktijk voor 95% van de tijd niet. Gewoon omdat ik het idee heb dat het gebruik meer nadelen heeft voor de machine dan de fractionele besparing die het oplevert.
Nadelen:
- lange bochten zijn vervelend: er rijdt altijd wel iemand voor je die niet zo hard door de bocht kan als ik in de Mondeo ;)
//Volgende update:
Bij 40.000 weer.
04/2012: CLIMATE CONTROL PROBLEEMPJE
- 28.000 km
Onlangs het eerste kleine euvel gehad. Bij de eerste warmere dagen krijgt de CC de auto niet lekker koel. Auto is een dag naar de garage geweest en uiteindelijk bleek er een stekkertje van een sensor los te zitten. Waarschijnlijk vanuit de fabriek niet goed gezeten en losgetrild.
Uiteraard onder garantie opgelost.
07/2012 UPDATE: VEERTIGDUIZEND
- 40.095 km
De Mondeo is inmiddels iets meer dan een jaar oud en de eerste 40K staan op de teller. Bij dit getal hoort ook een onderhoudsbeurt. Deze is uitgevoerd en gelukkig geen bijzonderheden.
Voor elk product zijn er m.b.t. tevredenheid twee cruciale vragen:
- zou u dit product weer kopen?
- zou u dit product aanbevelen aan vrienden en familie.
Beide vragen beantwoord ik volmondig met JA. Elke dag nog blij met de auto en het liefst rij ik stukjes om zodat ik nog wat langer kan sturen.
Ik ben zeer tevreden over de combinatie prijs/kwaliteit en de prestaties (tot op heden).
Opvallend is de daling in het verbruik na wisselen van winterbanden naar zomerbanden (zie verbruiksmonitor). Dit scheelt 0,7 ltr/100km. Sinds de wissel is het verbruik ongeveer 5.5 liter per 100 km en steevast 1100+ kilometer op een tank. Keurige prestatie voor deze auto en een heerlijk actieradius.
Het olieverbruik staat nog steeds op 0,0.
Dan nog een tip voor gebruikers van het telefoonboek bij de ingebouwde navigatie die mij veel ergenis bespaart: snel van a-z scrollen kan door de grijze indicator tussen de op en neer pijl aan de rechterzijde van het scherm te verslepen.
//Volgende update
Vol vertrouwen ga ik aan de volgende 20K werken. Bij 60.000 of indien er bijzonderheden zijn meldt ik mij.
06/2014 UPDATE: HONDERDZEVENDUIZEND (107.000)
- 107.000 km
Na twee jaar maar weer eens een korte update.
Heeft lang geduurd maar er valt ook weinig te melden. De Mondeo krijgt elke 20.000 km de beurten en rijd verder nog steeds prima. Geen rammeltjes of kraakjes en verder geen storingen of problemen gehad.
Dit is de eerste auto waarbij ik nog totaal niet bezig ben met een eventuele opvolger. Eerst nog maar eens 50.000 km genieten.
07/2015 UPDATE: HONDERDVIJFENVEERTIGDUIZEND (145.0
- 145.000 km
Meer dan een jaar en weer bijna 40d km verder wordt de review wat saai. Inmiddels staat de teller op 145.000 km en buiten de beurten om elke 20d km is er nooit wat. Bij de beurten zelf trouwens ook niet, steeds gewoon onderhoud zonder onverwachte kosten.
De auto mag nog ca. 10 maanden blijven i.v.m. gewijzigde autoregels op het werk. Wat mij betreft geen straf want de Mondeo is een fijne en betrouwbare auto. Komende zomer staan er weer ettelijke duizenden kilometers in de planning naar Zuid Europa.
Ondanks de goede ervaringen met de Mondeo denk ik toch dat de volgende niet weer een Mondeo wordt. De nieuwe kan me niet echt bekoren qua interieur (kaal en veel plastic) en de kont van de Wagon is ook niet helemaal mijn smaak.
02/2016 - LAATSTE UPDATE
- 170.000 km
De laatste maand is aangebroken dat ik de Mondeo mag rijden.
Terugkijkend op ruim 4,5 jaar met de Mondeo staat vooral de betrouwbaarheid op een hoog niveau. Ruim 170k zonder storing, extra onderhoud en grote kosten bij de onderhoudsbeurten. Qua confort kwam ik al die tijd niks te kort en een volgende eigenaar gaat zeker nog veel plezier van de auto beleven.
Met de goede ervaringen met de Mondeo in het achterhoofd lijkt de keuze voor weer een Mondeo een logische. Dit heb ik echter niet gedaan. De nieuwe is naar mijn mening minder mooi, wat pompeuzer zelfs en ook het interieur kon mij niet bekoren. Het voelde minder hoogwaardig aan dan het huidige interieur. De keuze is gevallen op een VW Passat Variant in de zeer complete Business Edition R uitvoering. Ik kan alleen maar hopen dat deze even probleemloos zal zijn als de Mondeo is geweest.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.