Ford Mondeo 2.0 TDdi 115pk Trend (2001)

Uitvoering | Mondeo 2.0 TDdi 115pk Trend |
Bouwjaar | 2001 |
Jaar van aanschaf | 2001 |
Eerdere review, nu aan mijn profiel gekoppeld.
>> deze review is uit 2003-2004
>> de auto van 2001 t/m 2005 gereden
Er moest een lease-auto worden uitgezocht en na op bezoek te zijn geweest bij de VW (Passat) en Renault (Laguna) dealer kwam ik terecht bij Ford. Lange tijd ben ik hefitg allergisch geweest voor dit merk. Totdat de nieuwe Mondeo werd gepresenteerd. Hee: ze kunnen het dus wel! En na een proefrit werd dit bevestigd: deze auto rijdt echt heel erg lekker. Is ook comfortabel en redelijk netjes afgewerkt. Ok, het is natuurlijk géén Passat maar daar is de prijs dan ook naar. Prijs/kwaliteit-verhouding gaf dan ook de doorslag: het werd een 5-deurs met de op dat moment zwaarste diesel: de 115 pk tddi. Nog net geen common-rail dus, die kwam een paar maanden later. Wachten was echter geen optie en ik moet zeggen daar heb ik geen spijt van: ok, hij is wat rumoeriger maar wél beresterk en behoorlijk soepel. Je schiet door het dagelijks verkeer en ik kom eigenlijk zelden koppel te kort.
Grote pluspunten van deze auto:
- Ruimte. Lot"s of it! Alles is groot, ruim en eigenlijk heb je met een 5-deurs bijna een gecamoufleerde station.
- Zitpositie. Vooral voorin perfect. Lange rugleuning, flinke zittingen, voldoende steun bij snel bochtenwerk.
- Sturen. Hét sterke punt van de nieuwe Mondeo: wegligging en bochtgedrag. Goed scherp, veel gevoel in het stuur ondanks dat het toch best wel een zware wagen is. Lekker stuurtje ook, met dikke leren rand.
- Uitrusting. Alles wat rond 2000/2001 gangbaar was zit erop. PROBLEMEN
Tja... best wel wat probleempjes gehad vooral in het begin. Maar de dealer heeft alles uiteindelijk wel netjes opgelost. Complimenten voor dealer Crum in Culemborg.
Vrij snel na aflevering de volgende problemen:
- Kras in lederen stuurwiel (af-fabriek)
- Slecht uitgelijnd afgeleverd: de auto trok sterk naar rechts - is inmiddels verholpen maar iedere ongeveer 30.000 km moet ie opnieuw uitgelijnd worden. Irritant.
- Achterklep sluit niet helemaal lekker aan op de naden. IS niet te verhelpen.
Andere problemen:
- Kunststof van de handgrepen gaat ’bladderen’ na 2 jaar gebruik. Dit is onder garantie vervangen.
- Gevoelig voor ’cupping’ Vooral bij de originele Goodyear NCT5 banden. Deze heb ik laten vervangen door Michelin Pilot Primacy banden. Behalve dat deze minder gevoelig zijn voor cupping zijn ze ook comfortabeler en heeft de auto nog meer grip. Ze slijten wel snel, ik doe maximaal 25.000 km met een paar voorbanden.
- Windgeruis. Bij hogere snelheden best veel windlawaai rond de portieren. Ik beschouw dit als een onhebbelijkheid van deze auto. Zo heeft ieder model wel iets... Het is ook niet echt storend.
- Lakwerk is op zich netjes maar hier en daar toch wat onregelmatigheden weten te ontdekken.
- Vreemde geluiden in de voorwielophanging onder extreme omstandigheden (meer dan 30 graden celcius, zware belasting en doorrijden / dit alles gecombineerd). Dealer heeft em helemaal binnenstebuiten gekeerd maar niets gevonden. Wellicht zit het in de schokdempers ofzo. Niet gevaarlijk maar als je niet tegen ’geluidjes’ kan best irritant. Doet zich gelukkig zelden voor (eigenlijk al een jaar niet meer).