Ford Focus Wagon 1.8 TDCi Titanium (2006)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.8 TDCi Titanium |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 134.500 km |
| KM-stand laatst | 179.000 km |
Eerste ervaringen
Zoals beloofd in de afsluiting van de vorige review hier de eerste ervarignen van de 'nieuwe' Focus.
We hebben specifiek gezocht naar deze auto omdat de wensen mbt luxe en motorisering niet gangbaar bleken. Er zijn veel 1.6 diesels van de Focus. Veel minder 1.8 of 2.0 blokken. Als er dan een gevonden wordt met de juiste kilometers was het vaak geen Titanium die we wel graag wilden. Toen we er eentje zagen met juiste opties en complete onderhoudshistorie hebben we hem geprobeerd en gekocht.
Na ruim 5000 kilometer kunnen we de eerste balans opmaken.
De auto voldoet aan onze verwachtingen. De kleur Sea Grey met Satin Silver dakrails en 17 inch 7x2 spaaks velgen staat hem goed. Geeft de auto toch behoorlijk meer body dan de gebruikelijke Futura uitvoering. De optielijst is vrij lang, zoals van een Titanium verwacht mag worden. Als extra op het Titanium pakket is er meedraaiende verlichting. Bij alle snelheden goed zicht op de weg waar je rijdt en waar je heen stuurt. Erg fijn en goed licht, ook zonder xenon. Vooral handig op minder verlichte wegen. Ook is er gedeeltelijk leer dat in die periode niet meer standaard was in het pakket. Deze stoelen zitten erg goed.(De onze is een van de eersten met de zijknipperlichten in de spiegels.) Jammer genoeg is de tellerverlichting nog groen. Het nieuwere rood was mooier geweest. Je kunt niet alles hebben. Blijkbaar heeft Ford eerst de schappen leeg gemaakt.
Motor.
Waarom wilden we persé een 1.8? Omdat die ten eerste zeer goed bevallen was in de voorgaande fords. Draait al jaren mee en in goed uitontwikkeld en heeft geen roetfilter. En dat kan een voordeel zijn bij hoge kilometerstanden. Bij de 1.6 en 2.0 moet die bij 160.000 km vervangen worden, toch ruim €800,-. Daar zit ik niet op te wachten. De 1.6 viel sowieso af omdat we daar onvoldoende vertrouwen in hebben een auto zoeken met een hoog koppel. De 2.0 hebben we ook getest, rijdt echt super, maar optisch was de auto in veel mindere staat. Aangezien er niet zoveel 2.0 en 1.8 focussen zijn met de juiste uitrusting was de keus dus niet zo groot in ons budget.
Hoewel de basismotor ongeveer gelijk is aan de oude in onze vorige ford is de karakteristiek anders. De oude was vooral erg soepel, deze is erg sterk. Begon de vorige te trekken van 1300 omw/min en vanaf 1750 vlotjes, deze heeft even een aanloopje nodig. Vanaf 1600 omw komt er echt leven in de brouwerij en tussen 2000 en 3250 omw is er een forse koppel piek, die daarna afzakt. Ik kom weinig boven de 2750 omw, dat is niet nodig om lekker te versnellen, alleen om te scheuren. Het lagere wegrijkoppel heeft wel tot gevolg dat de auto wel eens afslaat als je te enthousiast de koppeling lost. Gemiddeld rijden we nu met een wat hoger toerental weg.
O ja, het verbruik, tot nu toe vergelijkbaar met de vorige TDCi. Op lange afstanden ongeveer 1 op 20, op wat kortere afstanden (20 km zowel snelweg als binnendoor, 1 op 18). Ga je even lekker los, dan wil het ook wel naar 1 op 15... Boven de 130 km/uur neemt het verbuik wel behoorlijk toe, zoals bij vele moderne diesels.
De auto heeft net een beurtje gehad, en onze indruk werd bevestigd. De auto is in goede technische staat. Alleen de achterste remblokken zijn vervangen. Als dat alles is per 20.000 km doe ik het ervoor.
Wat is minder?
Het zicht rondom is minder dan de focus 1. Vooral rechts kijk ik vaak tegen de b-stijl aan bij het oprijden van de weg.
De deurrubbers kraken wat bij langzaam genomen oneffendheden. Een bekende Focus 2 kwaal. Maar even een keertje rond met talkpoeder.
Ik heb nu alle beoordelingen op goed gezet, omdat dat mijn huidige oordeel is. Betrouwbaarheid en gebruikskosten ook op goed gezet, want gezien het onderhoud van de voorgaande beurten is er nooit veel mis geweest met deze wagen. Dat bevestigde ook een belletje naar de garage waar deze auto in onderhoud is geweest voordat we hem kochten.
Foto's zal ik later toevoegen.
[Edit] Inmiddels een foto van deze winter erbij. Nu op de winterset. Ook is de keuring achter de rug. Geen bijzonderheden.
solide en prettig
Tijd voor een kort tweede verslag.
Inmiddels ongeveer 10.000 kilometer met de auto gereden. APK en beurt achter de rug, beiden zonder problemen alleen achterste remblokken vervangen. Wel inmiddels de gloeiers zelf vervangen (goed te doen), omdat bij temperaturen onder 0 graden starten niet soepel ging en net na de koude start de motor onregelmatig liep en soms weer afsloeg. Het heeft goed geholpen, in ieder geval twee van de vier gloeiers waren aan hun eind. Nu is het starten en dan direct goed lopen. Kosten: net €50,- Dat is wel te overzien.
We zijn inmiddels gewend aan het motorkarakter. Wat gevoelig voor afslaan bij stationair toerental, maar verder sterk en soepel, en eenmaal op temperatuur erg stil en ook op de snelweg lekker rustig. Dit is een auto waar je het gemakkelijk uren in uit kunt houden. Als je wilt kan hij hard, maar ook heel rustig. Verbuik is redelijk en schommelt tussen de 1 op 16 en 1 op 20. Vooral als er veel korte stukjes gereden worden met relatief veel koude starts loopt het verbuik behoorlijk op.
De versnellingsbak is heerlijk direct en schakelt precies. Op koude dagen is de olie blijkbaar wel wat dik, wat 'em de eerste kilometers wat stug maakt.
De winterset op 16" geeft minder lawaai van de weg door dan de zomerset met 17". Waarschijnlijk doordat deze banden platter zijn. In de wegligging merk ik niet veel veschil. Het ziet er vooral leuk uit met grotere velgen.
Het interieur bevalt prima, alles zit waar je het verwacht en de stoelen zijn heerlijk, en blijven er ook goed uitzien. Wel hebben we een rubbermatteset aangeschaft voor de sneeuw en modder. De auto is daardoor ook sneller droog als je met sneeuw aan de schoenen instapt omdat het water niet in de vloerbekleding trekt.
De climatcontrol doet zijn werk uitstekend en de voorruitverwarming heeft weer bewezen zijn geld waard te zijn deze winter. IDEAAL!
Regen sensor werkt prima en met de instelbare gevoeligheid meestal goed bij de tijd. Lichtsensor gebruik ik niet omdat we overdag altijd met dimlicht aan rijden. De meesturende verlichting is wel erg prettig in deze donkere tijden, vooral in het buitengebied waar we veel rijden.
Wij hopen er nog een hele tijd mee vooruit te kunnen. Binnenkort gaan we een reis maken naar Duitsland met dakkoffer en volle belading. Eens kijken hoe hij zich dan houdt.
Overigens valt het op hoeveel grip deze auto heeft. Optrekken met doorslippende wielen lukt haast niet, ook niet in sneeuw. Zover ik weet heeft de auto geen slipregeling, maar die heeft hij blijkbaar ook niet nodig. Alleen wegrijden op ijs maakt slippen wel mogelijk, maar dan moet je wel even op het gas en de koppeling plots loslaten. De grip achter is eerder weg dan voor. Mogelijk dat het lagere koppel in lagere toerentallen geen slipregeling nodig maakt. Ook een manier om slip te voorkomen...
Tussenstand
We hebben de auto nu 14.000 km in gebruik, en hij bevalt uitstekend. Ook met de dakkoffer en volledige bapakking blijft de wegligging goed. Wel merk je dan vooral dat het afremmen langer duurt door het hogere gewicht en overhellen in de bocht erger wordt door de dakkoffer, maar dat is ook te verwachten. We scheuren dan ook niet in deze configuratie. Ondanks de zware belading en met rustige rijstijl tijdens de vakantierit gemiddeld 1 op 19.2 gereden, vind ik prima.
De waarderingen heb ik niet aangepast, zover ik kan beoordelen klopt het redelijk zo. Tot op heden geen olieverbruik en ook geen andere slijtagesporen.
De klacht de je regelmatig leest over niet verlichte cruisecontrol knoppen snap ik niet goed, je vindt ze gemakkelijk op de tast, en je moet niet naar je stuur kijken onderweg is mijn mening. Het werkt intuitief dus dan is het goed, net als de radiobediening, die zie je ook niet en vindt je ook blindelings.
Tot de volgende update!
Ook een Ford gaat wel eens stuk
Ik schreef in de vorige udate: "Als dit alles is per 20.000 km doe ik het ervoor." Dat is het jammer genoeg niet geweest. De airco werkte ineens niet meer en het bleek dat de condensor lek gegaan was door steenslag. De aircopomp werd door de beveiliging niet meer ingeschakeld. Inmiddels is de condensor vervangen en werkt de clima weer als vanouds. Kosten Ruim €460,- incl vullen en afpersen.
Jammer, maar verder is de auto nog steeds probleemloos en rijdt als een warm mes in de boter. Ik laat de waardering staan zoals die is vwb betrouwbaarheid. De auto doet het gewoon goed en na 150.000 km kan er wel eens wat kapot gaan. Als je maar kunt blijven rijden ondanks het defect vindt ik het tot daar aan toe, normaliter kom ik alleen in de garage voor beurt of APK.
Dat hij goed rijdt blijkt wel uit het feit dat mijn vrouw vroeg waarom de auto wat meer lawaai maakt dan nogmaal, toen reed ik dus ruim boven de max toegestane snelheid, zonder extra rijgeluid is het niet te merken aan het weggedrag.
Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie v
Een korte update.
Auto bevalt nog prima maar er zijn wat smetjes op het blazoen gekomen.
Al een tijdje merkten we schokken tijdens het rijden en steeds meer roet bij het optrekken. Wat bleek, de turboslang had een scheur die inmiddels enkele centimers bedroeg. Gelukkig vond ik het euvel vrij snel en kon ik het gemakkelijk zelf vervangen. Kosten beperkt tot ongeveer €50,- Nu trekt de Ford weer alsvanouds. Kort daarna leek de Ford niet meer zo strak op de weg te liggen. Elke drempel werd een deining voelbaar, en uitwijken was geen pretje meer. Na wat nadere bestudering bleek de schokdemper rechtsvoor lek. Voor de zekerheid beiden vervangen, en nu achteraf denk ik dat deze al langer matig waren. Wat stuurt de Focus weer lekker!! Hoewel ik lang gedacht heb dat de Focus 1 strakker stuurde dan de Focus 2 denk ik dat nu niet meer. Lag waarschijnlijk dus aan de dempers. Al met al wel een grapje van €350,- incl vervanging bij de garage. Een veerpoot draai ik niet zelf los zonder het juiste gereedschap.
We vinden het nog steeds een fijne auto, maar dit jaar liggen de onderhoudskosten wel behoorlijk boven verwachting. Allemaal slijtage, dat weten we ook wel, maar meer dan we verwacht hadden. Zoals gezegd Ervaringen uit het verleden....
Gelukkig laat de auto ons nooit staan en dat is ook wel een lekker gevoel.
Ik heb de waardering voor gebruikskosten een sterretje minder gegeven.Maar dat neemt niet weg dat ik elke dag de Focus kan aanbevelen, het is gewoon zo'n lekker rijdende complete auto.
Keuren en beurt slecht formaliteiten
Het was weer tijd voor de jaarlijkse keuring en de onderhoudsbeurt. Geen bijzonderheden deze keer. Met vlag en wimpel door de keuring en onderhoud bepekt zich tot oliewissel en filters vervangen. Geen dure beurt.Ik had zelf vooraf de voorste remschijven en blokken vervangen omdat de blokken af waren en de schijven na ruim 160.000 km toch wel dun werden. Aangezien we nog even door willen met deze auto maar iets eerder de schijven vervangen dan strikt noodzakelijk. Ergens in de komende 20.000 km moesten die er toch aan geloven, en dan zouden er weer nieuwe blokken op moeten. Dus dan maar in één keer. Remdelen voor deze Focus zijn niet zo duur dus dat valt mee en het is goed zelf te doen. (kosten iets over de €100,-)
De laatste tijd weinig kilometers gereden, de meeste kilometers reden we in de onze Daihatsu, maar dat lag niet aan de auto, puur praktische achtergrond.
Weer goedgekeurd en nog prima
Zo, De wagen is weer gekeurd, incl steekproef in een keer erdoor. Daarnaast ook weer een beurtje gehad. Afgelopen jaar wat minder gereden dan voorheen, maar dat mag de pret niet drukken. Auto blijft prima rijden. Nadat vorig jaar de voorste schokbrekers versleten bleken nu ook de achterste aan vervanging toe. Ik heb ze zelf vervangen, dus de kosten vielen mee. Nu is het weer helemaal strak. Daarnaast bleek dat het brandstoffilter een keer overgeslagen was tijdens een beurt. Na ruim 90.000 km liep deze vol en daardoor trok de auto niet lekker meer en begon steeds meer in te houden. Logisch eigenlijk want zonder diesel doet hij het natuurlijk niet (normaal 60.000 km voorschrift). Nu opgelost en hij trekt weer als nooit tevoren. Verder geen enkel probleem.
Als ik deze auto vergelijk met de vorige Focus hebben we er wel wat meer onderhoud aan, maar tot nu toe hebben we nooit grote brokken gehad waardoor we stil kwamen te staan oid. Eigenlijk is de Focus toch iets te klein voor een gezin met drie kleine kinderen in de stoeltjes. Het dichtdoen van de gordels is een strijd. Omdat de auto nog prima is ruilen we hem nog niet in en de maandelijkse kosten voor een grotere zijn ons te hoog om over te stappen. De kwaliteit van het (deels) lederen interieur is prima en doorstaat de test met een jong gezin prima. Het is allemaal nog goed en strak.
Als het aan ons ligt rijden we er nog wel even mee door. De auto kan het gemakkelijk aan, en afschrijvingstechnisch is nu inruilen ook niet zo interessant.
De dynamo geeft de geest
Zoals de titel al aangeeft heeft de dynamo het begeven. Inmiddels hebben we die laten vervangen, inclusief de multiriem. (kosten ongeveer €400 incl montage) Het verbruik liep ook aardig op de laatste tijd en is na de vervanging wel weer wat gezakt, maar nog niet op het oude niveau. Ik heb de oorzaak nog niet kunnen vinden. Mogelijk dat met een langere rit het roet weer uit de pijp blaast en het beter gaat. Volgende maand eerst maar naar Oostenrijk en terug,dat is nooit slecht voor de motor. Technisch zijn geen afwijkingen te vinden.
Wij hebben wel vertrouwen in deze auto en rijden gewoon met hem door. Onderhoud is nog steeds goedkoper gebleken dan in ruilen en de hele afschrijving ineens af te tikken. En hij rijdt nog steeds erg lekker!