Ford Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Futura (2006)
| Uitvoering | Focus Wagon 1.6 TDCi 109pk Futura |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2006 |
| KM-stand bij aanschaf | 30 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Om te beginnen moet ik zeggen nooit zo gecharmeerd geweest te zijn van Ford. Echter de sterke eigenschap wegligging en besturing is voor een autoliefhebber niet uit te vlakken.
Een aantal jaren geleden heb ik een half jaar met een geleaste ford focus 1.8 tddi 90 pk van een aantal jaren oud gereden. En daar is mijn liefde voor dit type mee begonnen. Vanaf het eerste moment viel inderdaad de wegligging en besturing in positieve zin op. De motor was qua prestaties voldoende, echter geraffineerd kon ik deze niet noemen. Trillingen bij stationairloop in spiegel en pedalen en een dominant motorgeluid bij 120 km/h waren de mindere eigenschappen. Bij 140 à 150 was de verhouding motor-/weggeluid een stuk beter. Dit had echter brieven uit Leeuwarden en staandehoudingen tot gevolg.
Inmiddels is het 2006 waarin ik in april bij mijn nieuwe werkgever begon. Met een voldoende budget om iets leuks in de Focus-categorie te kunnen uitkiezen kwam ik na enig wikken en wegen dus weer bij Ford uit. Uiteindelijk is het een 1.6 tdci 109 pk futura wagon geworden. In de kleur Panther black en voorzien van aluminium dakrails en automatische airco waarbij de totaalprijs € 29.550 euro bedroeg.
I.v.m. levertijd werd mij eerst een voorloopauto er beschikking gesteld. Eveneens een Focus in 1.6 tdci 90 pk trend uitvoering van een jaar oud. Mijn vorige auto, een mazda 323 2.0 v6 met 147 pk deed wat betreft motorvermogen het ergste vermoeden. Ik werd echter positief verrast. Mede dankzij het bruikbare koppel heb ik me er nooit mee ondergemotoriseerd gevoeld. In Duitsland tijdens een vakantierit was 180 km/h redelijk te handhaven. Alleen sprintjes waarbij je wat langer doortrekt zinde hem wat minder. De terugval in trekkracht na 3.000 toeren was erg duidelijk. Het geluid was redelijk beschaafd te noemen. Het verbruik rond de 5,2 l/100km.
Op 19 juni was het zover. Mijn ’eigen’ auto stond klaar. Mooi gepoetst in glimmend zwart met de contrasterende dakrails en mooie wielen reed ik na achterlaten van bovengenoemd voorloopexemplaar, waar ik zo’n 14.000 km mee gereden had, de weg op.
Elk verschil valt dan direct op. De motor was stiller (deze heeft wel een afdekkap over de motor, zo bleek na de eerste keer oliepeilen) en de vering is wat stugger (sportonderstel Futura). De 19 pk extra kon ik niet direct voelen wat waarschijnlijk ook met het nog moeten inrijden te maken had. Inderdaad bij het toenemen van de kilometers (inmiddels 7.000) wordt het verschil groter. In zijn algemeenheid is het verschil in trekkracht te merken maar niet zo groot als op grond van het vermogensverschil te verwachten is. Wat wel te merken is, is dat deze motor in tegenstelling tot de 90 pk versie tot 4.000 goed doortrekt en dus qua sprint aanmerkelijk beter scoort. En omdat de pk’s, meen ik, worden bepaald aan de hand van de trekkracht x toerental is ook het verschil in vermogen hiermee deels mee verklaard.
Nu ook met mijn eigen exemplaar de nodige km’s te hebben afgelegd vind, ben ik nog steeds zeer te spreken over de goede wegligging en directe besturing. De zwaarte van de besturing is via de boordcomputer in te stellen. Ondanks het sportonderstel is het nog steeds comfortabel en enkel dwarsrichels zijn wat beter voelbaar dan in de trend-uitvoering. Ook de sportstoelen zitten goed, al had er van mij wel een lendesteun op mogen zitten. De afwerking in zijn algemeenheid vind ik er goed uitzien al zitten er toch ook wel wat hard plastic onderdelen. Ook is er in deze uitvoering wat bekleding op de portieren te vinden(in de trend-uitvoering was alles kunststof, naar mijn idee zijn alleen de goedkoopste auto’s voorzien van volledige kunststof portierbekleding en verbaaste het mij zeer hier geen lapje stof aan te treffen).
Aan de regensensor moet ik nog even wennen. Hedenochtend bij een redelijke regenbui wisselde deze steeds tussen de gewone stand en de snelste wat enigzins nerveus overkwam. Draaien aan de stelknop bracht niet direct uitkomst, waardoor ik hem zelf maar verder bediend heb. Bij lichte regenval werkt het ideaal.
De climate-control werkt met zijn gescheiden regeling ook ideaal.
Omdat niets perfect is, zijn er ook op deze geweldige auto wel een paar kleine minnetjes te ontdekken: De trillende rechterruiterwisser, het ontbreken van leeslampjes, geen verliching in de knoppen op het stuur, en de wat goedkope vilt hemelbekleding. Daarnaast zou de auto in zijn geheel nog iets stiller mogen zijn.
Ik ben overigens benieuw hoe ander Focusrijders het volgende ervaren:
Tussen 115 en 125 km/h hoor ik de versnellingsbak zingen. Bij gas terugnemen valt dit geluid weg. Hebben hier meer mensen last van. Dit had de vorige niet.
De zwarte lak is zeer kwetsbaar. Ondanks dat ik me meestal aan de landelijke limieten houdt, en niet van het type bumperkleven ben is er al de nodige steenslag zichtbaar. Daarnaast zijn er al diverse kleine doffe plekjes onstaan tengevolge van vogelpoep. De auto wordt wekelijks gewassen en bij tussentijdse constatering van vogelpoep verwijder ik dit onmiddelijk.
Ook bij mij geeft de boordcomputer een verbruik van ca. 5,8 L/km aan terwijl dit in de praktijk toch zo’n 10 % meer is.
De radio-ontvangst bij de standaard radio is niet altijd geweldig.
Al met al kan ik ben ik zeer tevreden met mijn keuze en denk de 180.000 km’s met plezier vol te maken.
Problemen zijn er tot nu toe niet geweest.