Ford Focus Wagon 1.6 16V Trend (2005)

Ford Focus Wagon
Ford Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus WagonFord Focus - interieurFord Focus - interieur

UitvoeringFocus Wagon 1.6 16V Trend
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2005

Ik heb net een week de nieuwe Ford Focus en wat is het een fijne auto.

In het verleden heb ik ook al een Ford Focus gehad en die reed super, maar had toch nog wat kinderziektes zoals allerlei rammeltjes en andere kleine gebreken.

Na twee jaar in een Skoda Fabia te hebben gereden en een half jaar in een Opel Astra toch weer terug naar de Ford Focus.

In eerste instantie wilde ik een Ford Focus Futura van het vorige model, maar omdat mijn werkgever wat laat was met bestellen van nieuwe lease auto’s waren deze modellen in de gewenste uitvoering (station + automaat) net op.

De nieuwe Ford Focus Station was eigenlijk de tweede keus, maar achter af ben ik blij dat het deze is geworden.

Vergeleken met het vorige model Ford Focus rijdt deze auto als een klasse groter, dat wil zeggen het veercomfort is een stuk soepeler is zonder dat er is ingeleverd op het stuur/weg gedrag. Daarnaast is de auto ook een stuk breder dan het vorige model zodat het gevoel dat je een klasse grotere auto rijdt nog eens extra versterkt (hij is zelfs een paar centimeter breder dan een Ford Mondeo!).

Tot nu heb ik alleen een opmerking over de manier waarop je kunt kiezen tussen de ‘economic’ en ‘sport’stand van de automatische versnelling, dit moet namelijk via de boordcomputer en kan alleen maar wanneer de auto stilstaat. Wenselijker zo zijn dat er een knopje langs de keuzehendel zo zitten om de sport stand in of ui te schakelen.

De prestaties van de Ford Focus 1.6 16v automaat vallen niet tegen, de motor moet nog worden ingereden maar je rijdt zonder dat je het in de gaten hebt veel te hard. De snelheidsbeleving is ook anders dan ik gewend was, maar dat kan ook komen doordat de huur Astra die ik voor de Focus reed enorm veel geluid maakte vanuit de wielophanging.

Als extra opties heb ik op deze auto het zichtpakket, parkeersensoren en elektrische ramen achter. Vooral de automatische dimmende binnen spiegel kan ik erg waarderen, vooral op de snelweg bij viaducten of bij het inhalen van vrachtwagens heb je geen last meer dat je verblind wordt.

Wat ook leuk is aan deze auto is de combinatie van een automatische versnellingsbak met cruisecontrol. Wanneer je op de snelweg moet afremmen voor een vrachtwagen en kunt daarna weer terug naar de gewenste snelheid, dan schakelt de auto automatisch 1 of 2 versnellingen terug en versneld met de grootste snelheid terug naar de ingestelde snelheid. Auto’s die opdat moment achter je rijden rij je op deze manier helemaal zoek en dat is vooral leuk wanneer een van deze achterliggers net aan het bumper kleven was.

Laatste update 26-10-2008:
Ik heb de auto na ruim 3 jaar weer ingeleverd heb nu gekozen voor een Peugeot 308 SW 1.6 Hdi XS Premium, deze auto rijd ik sinds een week.

Ik heb al die jaren met plezier in de Ford Focus rond gereden, fijne auto!

Wat viel er tegen:
- Niets, alleem 1.6 met automaat in deze auto is een beetje aan de krappe kant, 2.0 is beter....
- En een ander puntje is de kunstof afwerking van de portieren, gaat eigenlijk nergens over, maar het vind voor een auto welke verder perect is afgewerkt een beetje tegen vallen, zelfs na ruim 3 jaar..

Wat viel mee:
- Stuurt gewoon heerlijk, lekker veel stuurgevoel en ligt redelijk in de bocht (vond de eerste Focus overigens net iets beter sturen)
- Ruimte en dan vooral voorin, had laatst een opel Astra mee voor een paar dagen en had echt het gevoel dat ik in een auto uit een klasse lager rond reed
- Bediening radio en cruisecontrol, lekker fijn onder handbereik
- Ruime kofferbak

Waarom niet weer een Ford Focus?

Moet zeggen ik heb even getwijfeld voor een 1.6tdci Chia met navigatie en alles er op en eraan.

Maar ik ben nooit echt merk trouw geweest en wilde eens een keer een franse auto rijden en ik ben bij de peugeot eigenlijk gevallen voor het flexible interieur en ruime kofferbak. Verder vondt ik het interieur van de peugeot er mooi uitzien. En wat afwerking betreft doet de peugeot niet veel onder voor de Ford Focus (ja de Ford is net een tandje beter, ik geef het toe;) )

Wellicht dat ik over 4 jaar terug kom op mijn keuze en toch weer voor een ford ga!?

Tot nu toe geen problemen, behalve dan dat het kiezen tussen de sport en economic stand van de automaat alleen kan vanuit het menu van de boordcomputer ene wanneer de auto stil staat.

Laatste update 26-10-2008:
Auto is alweer ingeleverd na ruim 3 jaar nagenoeg probleemloos rond te hebben gereden. In al die jaren maar 1 keer eerder terug gemoeten naar de garage dan was afgesproken. De ontsteking was defect waardoor de moter inhield en af en toe maar op 3 cilinders liep.... Werd netjes direct opgelost, had die zelfde week ondershoudsbeurt staan.

7,5