Ford Focus 1.8i 16V Trend (2001)

autoreview

Ford Focus 1.8i 16V Trend (2001)

Signalement

UitvoeringFocus 1.8i 16V Trend
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2001
KM-stand bij aanschaf4 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Toen in 1998 de Ford Focus op de markt kwam was ik nog student Natuurkunde. Maar ik wist het al zeker...De Focus zal en moest mijn eerste auto worden.
Drie jaar later was het zover, in januari 2001 stond er een hagelnieuwe Focus 1.8 16v Trend 5d (Moondust Silver) op de brug op me te wachten. Nadat er een RS-styling set was aangebracht was het bijna een andere auto. Ik moet toch zeggen dat een auto er mooier uitziet met een body-kit die door het merk zelf is ontworpen (oke, kost wat meer...) dan de afschuwelijke aanplak-plastic-setjes van automat.

Keuzes:
Tijdens het orienteren heb ik in 3 versies gereden. een 1.6, 1.8 en 2.0.
De 1.6 was me net iets te zwak. Tja....je bent dan 22 en je wilt iets vlotters.
De 2.0 was duidelijk sneller, alleen scheen het verbruik volgens vrienden en kennisen wel erg hoog te liggen. Als laatste heb ik in de 1.8 gereden en die was qua beleving niet eens zoveel trager dan de 2 liter en bovendien bleek hij veel soepeler te zijn. De MTX 5-bak van de 2 liter had kortere overbrengingen, maar ik vond hem niet zo fijn schakelen als de B5 van de 1.8.
Wat wel merkbaar was, was dat de 1.8 bij het optrekken minder snel ’oppakt’ dan de 1.6. Na de 2000 toeren kan de 1.6 het geweld van de 1.8 echter niet bijhouden. Dus het werd de 1.8.

De 5 deurs versie heb ik altijd optisch mooier (en praktischer) gevonden dan de 3-deurs. Vandaar 5 deuren. Verdere aanvullingen om tot een soort ’Gran Tourismo’ auto te komen:
- Airco (toen nog niet standaard)
- Elektrische ramen rondom met one-touch-down
- 6006E Ford radio/cd-speler met 6-cd frontwisselaar (later toegevoegd)
- 8x2 spaaks 15’ Ghia-wielen (achteraf gezien beter 16’ trend wielen kunnen nemen)
- 2 Sleutels met bliep.

Ergonomie:
De Trend versie is een tikje lager en iets stugger geveerd dan de Ghia en Ambiente. Het spreekt mij wel erg aan. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen het net wat te hard vinden. Bovendien was het dash iets mooier bij de trend door de rode naalden op een antraciet wijzerplaat dan de oranje naalden op zwarte platen bij de Ghia en Ambiente.
De trend sportstoelen waren heel erg goed. Stevige zetels met hogere wangen voor zijdelingse steun voor het stevige hoekwerk.
De zitting was echter net iets te kort. Nu ben ik zelf niet super lang (1,74) maar mijn bovenbenen kwamen geregeld iets omhoog bij de ’ideale’ zithouding en hadden dan geen steun.
Wat ik wel ontzettend miste was een lendesteun. Bij langere ritten kan het een aanslag op je onderrug zijn, zeker in combinatie met de harde vering.
De laadruimte is voldoende (350 l). Wat ze vanaf 2001 goed gedaan hebben bij Ford is dat ze de zitting van de achterbank ook eens hebben laten delen. Nu kun je tenminste 1 persoon nog meenemen achterin!

Achteruit en rondom kijken moet geen hobby van je zijn, want je ziet niet heel erg veel. Het is wat overdreven om te zeggen dat er complete auto’s in de dode hoeken verdwijnen, maar pas op voor fietser’s die er snel tussendoor glippen!

De banden die er bij aflevering op zaten waren Continental EcoContact 2. Ze maken mij iets te veel lawaai, naarmate ze slijten nog meer, niet fijn.

Besturing en rij-eigenschappen:
Sturen
Al na enkele kilometers merkte ik dat ik een hele leuke tijd zou gaan hebben met de Focus. (tijdens een proefrit ga je met de demo natuurlijk niet de grenzen opzoeken)
Voor het gevoel leek de besturing wel op die van een kart. De recensies klopten destijds ook..Alleen de Alfa Romeo 147 stuurt nog beter en direkter.
Elke snelle bocht die je met deze auto maakt, tovert en enorme grijns van oor tot oor op je gezicht.
Ook de handling op alle snelheden is voortreffelijk. De iets zwaardere besturing met veel feedback is gewoon een pre bij het stuurwerk. Vaak hebben auto’s een stuurbekrachtiging die veel te voor jou werken. Persoonlijk vind ik dat niet fijn.
In de binnenstad is de Focus ook uitermate lichtvoetig en heb je geen moment het gevoel met een logge auto op weg te zijn. De draaicirkel net een tikje kleiner dan de gemiddelde waarde (10,3 m)

Schakelen
Wat schakelt de bak goed! Elke keer hoor je het ’premium’ klik-klak en zeer trefzeker. De slagen zijn kort en de koppeling is lekker licht en pakt geleidelijk op. je kunt er echt mee spelen.

Rijden
Naast Alfa Romeo en BMW is in mijn ogen Ford de 3e fabrikant die de beste onderstellen ter wereld maakt. (persoonlijke mening)
Zelfs bij het achteruit inparkeren kun je de wielen op de cm nauwkeurig plaatsen en Ford heeft de conventionele voorwielophanging (McPherson met schroefveren) zo goed afgesteld dat deze qua communicatie, nog praatzieker is dan menig schoonmoeder, geweldig.
Het allermooiste wat je met dit type auto kan doen is knooppunten nemen.
Niet eerder heb ik een voorwielaandrijver gereden die zo onnoemlijk hard knooppunten kan afleggen, waarbij je bv Golfjes V5 of dikke Volvo’s aan de binnenkant voorbij tuft.(bv: A6-A27 L’stad->Utrecht of A12-A27 De Meern->Amersfoort)

Prestaties en verbruik:
De motor is aardig pittig. Het is beslist geen monster, maar je kunt behoorlijk vlot meekomen met de rest. In 10 rond kun je op 100 zitten. Hij loopt bovenin nog aardig door. De 2e versnelling is me net te lang. Ik denk niet dat veel mensen met en benzinemotor kunnen zeggen dat zij van 0-100 maar 1x hoeven te schakelen, ik wel....
Verder is de drie DE versnelling bij uitstek als je moet inhalen op de provinciale wegen. Je hebt overigens wel een ‘aanloopje’ nodig om iemand echt snel te passeren. Het derde verzet komt overigens tot 160 km/h. De 4 en 5 zijn ook erg lang. Met 4 kan ik tot 195 km/h komen en de 5.....tja....je zou theoretisch de naald de teller uit kunnen laten lopen. Voor degenen die het interessant vinden. Ooit heb ik 218 op de teller geklokt, geen kip op de weg en erg koud, maar wel kurkdroog.
Het is overigens volstrekt onmogelijk om het maximum vermogen te bereiken in de 5e versnelling. Na heel lang aandringen loopt hij 5500 tpm, terwijl het maximum vermogen bij 5800 tpm wordt bereikt.
Voordeel van de lange 5 is dat de motor maar 3000 toeren per minuut draait als ik 120 reed.

Verbruik valt toch wat tegen. De motor is immers technisch gezien verouderd. Hij is voor het eerst toegepast in de eerste mondeo van 1993. Combinatie ritten leveren mij 1:11,6 op. Een heel enkele keer heb ik een feestje gevierd omdat ik 1:13,6 haalde.
Door bezuinigingen bij Ford hebben ze vanaf 1998 geen hydraulische klepstoters op de Zetecs meer, maar klepstelplaatjes.

Conclusie:
Ondanks een wat hoger verbruik en wat typishe Focus mankementjes (zie problemen), heb ik een enorme leuke tijd met de Focus Trend gehad. Hij is altijd goed behandeld en verzorgd. Nooit in de wasstraat geweest maar handmatig geborsteld en afgespoten.
Het is een van de betere rijdersauto’s die zich makkelijk laat bedienen en met zijn motor kun je op de duitse autobahn best wat groot wild als (passatjes/ Audi A4/ BMW 320i) jagen.
Nu na 6 jaar heb ik afscheid genomen van deze fantastische auto en staat er sinds januari 2007 een Focus 2.0 TDCI Titanium op de oprit. (zowaar nog leuker!)
De Trend heeft inmiddels een nieuwe eigenaar. Die heeft aan deze een hele complete, ietwat dorstige, maar goede en betrouwbare auto.

PROBLEMEN

Problemen waren er ook.

Eind 2002 heb ik me laten verleiden om de auto te laten chiptunen. Nu is daar niets mis mee. Maar ik zocht de verkeerde chipboer uit. Het was een zogenaamde Ford-specialist die eigenlijk maar wat zat te knoeien op zijn junkyard in Sint Anthonis. Wouter Bollen heet de sloperij. Ik zou naar 133 pk en 178 Nm gaan. Dit was ook wel het geval maar wat bleek:
De chipset (superchips) en de nokkenassen waren erin gezet, maar de auto had na een test een veel te rijke afstelling van brandstof.
Bovendien liep ie totaal niet mooi meer en begon te bokken. Daarom wilde ik het niet tunen, ik wilde soepele motor met iets meer koppel onderin.
Ik ben een keer terug geweest en nadat hij er een 2e set assen in gezet had, werd de motor boven de 160 km/h steeds warmer. De naald van de koelvloeistof vloog bijna de toerenteller binnen!
Toen was ik helemaal klaar. Ik heb ook verder niet meer gebeld o.i.d. maar bij Ford Greve de boel weer laten resetten. Mijn originele nokkenassen er weer in laten zetten en een WDS update gehad, zodat de auto de specificaties van het model 2002 had: 85 kW/116 pk bij 5750 tpm en 160 Nm bij 4400 tpm. Sindsdien loopt ie weer mooi.
Het debacle zorgt er overigens nu nog voor dat ik een klein beetje met argusogen naar chipboeren kijk. Maar ik geloof ook wel dat er echt goede chipboeren zijn!
Maar ik weet wel dat ik niet goed wordt bij het horen van het woord Bollen.
Het grapje heeft me overigens 1400 euro gekost.

Verder:
43000 km: 4 nieuwe banden. Ik reed voorheen veel binnen bebouwde kom, dus liet ik ze voor en achter wisselen, maar na 43000 km was het echt op en was bijna het canvas te zien.
4 x Vredestein Sportrac 2. Iets stiller dan conti’s. Hardere compound, slijtvaster en niet te duur. kosten: 440 euro incl. montage en balanceren.

73000 km: is er een achterwiel lager aan de linkerkant vervangen. Greve heeft me hier uitstekend bij geholpen, zelfs na 17.00 uur namen ze de tijd om het te bekijken!!
Na het vervangen zei de monteur dat de andere kant er aan zat te komen, maar dat ik er mee moest wachten, want het was niet bekend hoe lang het zou duren. Dat zou zonde van het geld zijn. Klasse. Kosten: 125 euro
2 nieuwe banden + montage en balanceren: Michelin Pilot Premacy - kosten: 210 euro

82000 km: Jawel, roest! linker achterportier vervangen; rechter achterportier en achterklep gerepareerd en gespoten vanwege de bekende roest door de slechte kit.
Dit gebeurde onder de 12 jr carroseriegarantie. Kosten: geen

84000 km: Toen was de rechter achterwiellager aan de beurt.
Achterwiellagers zijn bekende kwalen van de Focus door de licht meesturende multi-link achterwielophanging. Kosten: 175 euro

Dit zijn allemaal slijtages/ fabrikagefouten. Hij heeft me overigens nog nooit in de steek gelaten!
Verder gaf de garage aan dat ik naar de belasting van de auto kon kijken, dus niet elk jaar terug hoefde te komen. In die 6 jaar en 86500 km hoefde ik alleen maar 2 x kleine beurt a 170 euro en 1x grote beurt a 270 euro.

-Update-
Na 6 jaar heb ik afscheid genomen van deze fantastische auto en staat er sinds 9 januari een Focus 2.0 TDCI Titanium op de oprit. Ook hiermee ga ik een leuke tijd tegemoet.

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.