Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)

Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)
Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)Ford Focus 1.8 16V Flexifuel Ambiente (2007)

UitvoeringFocus 1.8 16V Flexifuel Ambiente
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2016
Lezerswaardering: 85%Keuze van de redactie

Aankoop

Hiervoor had ik een Ford Focus 1.6 TDCI 5 deurs futura. Hele fijne auto, helaas met de nodige problemen met de 1.6 PSA motor. Verder was de wegligging en het comfort heel goed.

Toen ik op een gegeven moment van baan ging wisselen ging ik veel minder kilometers rijden, waardoor de diesel niet meer interessant was. Omdat ik zo tevreden was met de Focus, ben ik op zoek gegaan naar een benzine variant.
Na wat zoeken en diverse auto's bekijken kwam ik bij een zilverkleurige 1.8 flexifuel uit 2007 met zeer veel opties. Deze kwam van de eerste eigenaar en had vrij weinig kilometers. Na een testritje was de deal rond!

Eerste APK

APK en kleine beurt.
Naast de normale zaken (olie, andere vloeistoffen, filters e.d.) geen bijzonderheden. Ook sinds aankoop geen problemen gehad.

Tweede APK en beurt

De Focus deed bij stevig accelereren een gek "klonk" geluid geven. Bij normaal rijden niks aan de hand. Dit aangegeven tijdens APK/grote beurt bezoek bij de garage. Bleek helaas de draagarmbussen van de draagarmen voor versleten te zijn. Geen idee bij welke kilometer stand dat normaal gebeurd, maar was wel een pittige rekening (€1200, wel inclusief grote beurt, ook nieuwe schijven en blokken).

Voor de rest geen andere problemen gehad met de auto. Doet het nog steeds erg goed.

Mening na ruim twee jaar in bezit

Nu ik de auto ruim twee jaar in bezit heb, ben ik er nog altijd erg positief en tevreden over. Even een korte samenvatting:

Pluspunten:
+ Zeer betrouwbaar
+ Ruim genoeg van binnen (ook voor maxicosi en kinderwagen, hoewel de Wagon toch iets praktischer zou zijn).
+ Alle opties werken nog goed en sommige dingen als elektrische stoel, lendensteun, voorruitverwarming e.d. zijn écht wel heel fijn om te hebben.
+ Hele fijne motor, die toch vrij pittig kan zijn als je goed gas geeft (125pk).
+ Hele fijne versnellingsbak. Schakelt super, hoewel een 6e versnelling fijn zou zijn op de snelweg

Minpunten
- Redelijk hoog verbruik. Niet extreem, maar rijdt gemiddeld 1:12,5
- Door de 5 versnellingen draait de motor al +/-4000 rpm bij 130 km/u. Dit zorgt voor geluid in de cabine (niet echt storend maar wel aanwezig). Een 6e versnelling zou fijn zijn.
- Park Distance Control achter wilt al een tijdje niet meer werken.
- Licht olie verbruik (1L per 5000-6000km)

Ik ben erg tevreden over deze auto. Ondanks de paar minpuntjes is hij zeer betrouwbaar, lekker comfortabel, maar je kan er dankzij het onderstel ook lekker sportief mee rijden en erg vlot door de bochten vliegen. In mijn ogen een ideale gezinsauto. Zolang ik deze auto heb zal ik eens in de zoveel tijd een update plaatsen.

Nog altijd tevreden

Even korte update. Niks te vermelden eigenlijk. Afgelopen zomer weer een beurt en APK gehad en ook daar geen bijzonderheden. Enige bijzondere is dat ze het gasklephuis hebben schoon gemaakt omdat de auto bij heel koud weer weleens moeilijk deed starten. Dat probleem is opgelost en ik rijdt nog altijd met alle tevredenheid met de Focus!

+ Alle genoemde pluspunten zijn nog steeds van toepassing. Ook een keer een midweek weg geweest met dakkoffer en twee kinderen, en dat gaat prima!

- Park Distance Control achter werkt nog steeds niet. Overigens vind ik dat geen probleem want ik parkeer toch altijd op het zicht.
- Hoog verbruik (1:12 gemiddeld), zoals al eerder vermeld, maar wel een zeer betrouwbaar en fijn motorblok!

Tussentijdse update

Gezien ik deze Focus al 3,5 jaar heb, en daarvoor ook 3 jaar een Focus uit 2006 heb gereden, vond ik het wel tijd om eens kritisch te kijken naar de Focus 2 Fase 1.

Exterieur:
Nog steeds vind ik het een hele mooie auto. Oké, je begint langzaam te zien dat het geen hele jonge auto meer is, maar het design vind ik wel redelijk tijdloos.

Minpunten zijn voornamelijk de velgen en koplampen. De velgen worden na verloop van tijd minder mooi, omdat de verf hier en daar aan het loslaten is. Wellicht dat er een vorm van corrosie begint te ontstaan waardoor de verf los laat.
Daarnaast zit er een bepaalde laag op de koplampen die los aan het laten is. Was zowel bij mijn vorige als mijn huidige Focus. Doet niks af aan de werking, maar ziet er gewoon niet mooi uit.

Interieur:
Het spreekt voor zich dat de stoelen gewoon heel goed zitten, dit is ook al vaker geschreven/gezegd. De bestuurdersstoel is bij mij elektrisch verstelbaar en kan zo de ideale zitpositie makkelijk vinden. Kwa gebruiksgemak ben ik er ook over te spreken. Pook zit op een goede plek, ligt goed in de hand. Armsteun in het midden is ook wel heel fijn, maar heb begrepen dat de basis uitvoeringen deze niet hebben. Denk wel dat je deze dan gaat missen.
In mijn huidige Focus zit de Blaupunkt radio/navigatie unit. Hier komt veel beter geluid uit dan de standaard 6000CD radio. Navigatie heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Ik heb en CD van 2007 erbij zitten, maar deze is vanzelfsprekend extreem verouderd. Ik pak gewoon google maps als ik moet navigeren.
Achterbank is prima en groot genoeg voor 2 kinderstoelen. Kofferbak is ook groot zat, maar kan me voorstellen dat een Wagon praktischer is met kinderen i.v.m. de kinderwagen.
Minpunten is toch wel een beetje het materiaalgebruik. Vooral in de onderste helft van het interieur zit hard plastic wat snel krast, waar het dus niet echt mooier op wordt.

Techniek:
Motorisch ben ik heel tevreden met deze auto. Bijna 70.000 km gereden en nog geen enkel probleem gehad en hij heeft me nog nooit laten staan. Motor loopt lekker, trekt goed op en de versnellingen lopen mooi in elkaar over, zonder een dip na het overschakelen. Dit zorgt ervoor dat je lekker kan doortrekken, maar de keerzijde is dat het verbruik natuurlijk niet heel gunstig is. Gemiddeld zit ik nu op de 1:12.
Hoe fijn de versnellingsbak ook is, op lange afstanden mis ik toch de 6e versnelling. Bij 130 km/u draait hij redelijk wat toeren en dit is ook wel te horen in het interieur. Normaal gezien niet hinderlijk, maar bij lange afstanden soms wel wat vermoeiend.
Ook verbruikt de motor toch wel wat olie. Niet schrikbarend veel zoals je soms leest, maar wel genoeg dat je regelmatig de olie moet bijvullen.

Rijgedrag:
Tsja, het is een Focus. Op dit vak heeft deze auto het dus helemaal voor elkaar. Stuurt strak, ligt als een blok op de weg en helt amper over bij stevig bochtenwerk. Echt een heerlijke auto om in te rijden voor een lekker potje sturen. Ondanks dat het onderstel vrij sportief afgesteld is, heb ik het nooit als oncomfortabel ervaren. Ook bij slechte wegen wordt het meeste er uit gefilterd.

Kleine update

Even een korte update. Auto is nog steeds in mijn bezit. Afgelopen jaar 1 kapotte dynamo gehad (slijtage deel, geen ramp). Voor de rest geen enkel probleem gehad en de Focus rijdt nog altijd prima. Intussen de 190.000km gepasseerd en zie nog geen reden om hem weg te doen!

Hij rijdt iets minder dan normaal, want als we met het gezin weg gaan pakken we onze S-Max. Ik gebruik de Focus nog wel voor woon-werk verkeer, en gezien de betrouwbaarheid zal dat voorlopig nog zeker zo blijven!

Wederom geen bijzonderheden!

Afgelopen jaar minder gereden dan normaal maar wederom geen bijzonderheden te melden. Auto rijdt nog altijd uitstekend en geen enkel probleem gehad.

Afgelopen week eindelijk eens een radio-upgrade geinstalleerd, namelijk een Touchscreen Android unit, met alles er op en er aan. Grote vooruitgang en eindelijk het ene punt aangepakt wat mij al langer stoorde... geen Bluetooth en/of USB aansluiting. Zeer tevreden nu!

Nog steeds tevreden

Laatste update is alweer een hele tijd geleden.
De Focus is nog altijd in mijn bezit en nog steeds tevreden mee.

Laatste tijd wel iets meer kosten aan gehad dan normaal. In de winter reed ik een keer weg en toen klapte de schokbreker veer linksvoor, deze is dus vervangen. Wiellagers en aandrijfassen voor zijn vervangen omdat deze echt versleten waren. Remklauw rechtsvoor was ook niet goed meer, bleef hangen omdat er roest op de zuiger zat (hoesje was kapot). In plaats van revisie maar gewoon een nieuwe remklauw gemonteerd.

Was niet goedkoop maar als hij nu weer een langere tijd mee gaat is dat uiteraard geen probleem. Daarnaast zijn het allemaal onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage/ouderdom dus dit vind ik niet erg schokkend.

Intussen over de 215.000km en nog steeds een zeer betrouwbare auto en geen problemen mee gehad. Heeft me nog nooit laten staan, dus als het aan mij ligt mag de Focus nog zeker een tijd blijven!

Wederom kleine update

Pas geleden helaas een onoplettende fietser op de motorkap gehad. Dit zorgde voor een flink gedeukte motorkap, spatbord linksvoor en beschadigde bumper. Helaas loopt dit verhaal nog.

Het was nu de vraag wat ik ging doen. De Focus bijhouden of inruilen op een jongere auto?

Gezien ik nog steeds tevreden ben toch maar gekozen om de Focus bij te houden. Auto is super betrouwbaar en nog best netjes dus vind het zonde om hem weg te doen.

Ik hou niet van schade op mijn auto, dus zelf spullen gaan zoeken.

Nieuwe motorkap zit er al op, ander spatbord/voorscherm en bumper heb ik al liggen.

Meteen wat kleine "upgrades" gedaan na een speurtocht op de sloop. Zit nu een (grotere) Focus 2 fase 2 spoiler op in kleur van de auto. Ziet er net wat netter uit. Verlichtingsunit binnenin vervangen door een unit met ingebouwde microfoon, scheelt echt heel veel met bellen.

Paravaan en ruitenwisserarmen vernieuwd en uiteindelijk eens een setje 17 inch Rally Edition velgen gekocht. Deze stonden al jaren op mijn lijstje en toch eindelijk eens gekocht. Dit setje heb ik zelf opgeknapt en opnieuw gespoten. Echt veel netter en echt weer heel blij mee.

Mechanisch is het wellicht een beetje saai, maar daar is eigenlijk niks te melden. Auto start altijd, rijdt altijd goed. Voor mij wederom een bevestiging dat ik deze auto zo lang mogelijk blijf rijden.

Ik moet wel wat roestplekjes gaan wegwerken bij de wielkasten achter, maar ook dat gaat helemaal goed komen.

Toch tijd voor een andere

Ik was al een langere tijd voorzichtig aan het kijken naar een jongere Focus.
Niet dat ik van deze af wil, maar ik kwam toevallig een hele nette Focus 3 tegen met weinig kilometers.

Deze auto had precies wat ik al een tijd zocht; de 1.6 ecoboost 182pk, donkerblauw van kleur, weinig kilometers en de juiste prijs.

Deze focus heeft mij bijna 8 jaar lang en ruim 120.000km overal naartoe gebracht zonder problemen, dus het geeft een beetje dubbel gevoel, maar volgende week gaat dus helaas de Focus 2 ingeruild worden op de nieuwere Focus 3 uit 2012.

Dat te hebben gezegd kan ik eigenlijk niet wachten op mijn nieuwe Focus en hopelijk kan ik daar ook weer meerdere jaren en veel kilometers van genieten!

Ik denk dat ik van de nieuwe auto ook weer een review ga plaatsen.

PRIVATE LEASE Ford Focus