Ford Fiesta 2.0 16V ST (2005)

UitvoeringFiesta 2.0 16V ST
Bouwjaar2005
Jaar van aanschaf2006

Na zo’n 3 jaartjes rijden in de Stilo begon het weer te kriebelen. Wilde nu toch een wat snellere auto. Echter de prijzen van snellere wagens liggen toch behoorlijk hoog >20.000,-. Derhalve toch eerst maar eens gekeken naar een zwakker gemotoriseerde versie: Grande Punto/Colt/Swift. Alleen de Grande Punto kwam eigenlijk in aanmerking. Toch besloten dit niet te doen gezien de weinige vooruitgang in motorvermogen.

Bij het posten van een brief op het postkantoor langs de plaatselijke ford dealer gelopen, waar een blauwe Fiesta ST uit 2005-04 stond. Maar even naar binnen gelopen of deze soms ook te koop was. Dit was inderdaad het geval.

Aldus een proefrit gemaakt waarbij ik mijn normale werkroute heb gereden. Na de proefrit was ik eigenlijk al verkocht en was de koop gauw beklonken. Een week later was de Fiesta ST de mijne. De volgende week stond er al een dikke 1000km extra bij.

Inmiddels de Fiesta ST wat meer gepersonaliseerd daar er 3 blauwe st’s in de buurt rondrijden. Begonnen met het plaatsen van een miltek-flexy pipe en een sebring einddemper waardoor de gassen wat sneller de motor kunnen verlaten. Verder wat zaken in kleur laten spuiten (ruitensproeiers, deurgrepen, antenne) en een leuke discrete zonneband en striping laten plaatsen.

De goede punten van de ST vind ik de looks, wegligging, remmen, driveability, klimaatregeling, stereoinstallatie en algemene bouwkwaliteit (geen kraakjes, elektrische storingen e.d) De minpunten vind ik de wat smalle stoelen (ben nogal fors van postuur), ontbreken van een boordcomputer, ontbreken van cruisecontrol, kleine tank icm de wat onnauwkeurige digitale benzinemeter, irritante brom tussen de 120 en 130, stoeprandgevoelige velgen en het ontbreken van wat extra power. Het laatste behoeft natuurlijk even wat uitleg. Op zich is 150pk natuurlijk erg lekker om onder de voet te hebben, echter echte gti-prestaties kan je niet van deze motor verwachten. Je wordt dus al snel zoekgereden door diesels en dikkere benzinebroeders. Wat extra power zou dan ook lekker zijn om zo mee te kunnen komen in het turbo-geweld van de gti-brigade. De Fiesta is op zijn best op de B-wegen en op stuurmanswegen (dijken, industrieterreinen e.d). Op deze wegen is de auto vrijwel onverslaanbaar met zijn wegligging, remmen en driveability. En daar heb ik de auto ook voor gekocht!

Geen problemen tot nu toe.

04-2008 29500km
Tot nu toe nog geen problemen ondervonden. Inmiddels de voorbanden vervangen bij 25000km voor een setje nieuwe Pirelli ZeroNero. Deze maand de auto tevens een onderhoudsbeurtje laten geven zodat deze er weer even tegen aan kan.