Ford Fiesta 1.3i 16V Collection (2000)

Ford Fiesta 1.3i 16V Collection (2000)

UitvoeringFiesta 1.3i 16V Collection
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2012

Ondertussen weer twee jaar geleden dat ik deze auto gekocht heb, toen der tijd met een kilometerstand van ongeveer 99.400km. Een hoop leuke dingen ondertussen al mee gedaan en veel plezier van gehad.

Toen ik een auto ging kopen waren voor mij de eisen als volgt: het moest een ford zijn (ik had al heel veel in een Focus gereden en dat was voor mij gewoon een geweldige auto. Alleen het vermogen miste een beetje. Daarnaast moest het een auto zijn van 2000 of nieuwer en vond ik een kilometerstand rond de 100.000km wel acceptabel.

Na een paar maanden lang proefritjes rijden was ik deze tegen gekomen en dat was eigenlijk de eerste waar niks ernstigs mis mee was. Gekocht, superblij met mijn eerste autootje en voor mij ook het punt waarop auto's ineens een stuk leuker werden.

Ondertussen ben ik lid van het forum van de Fiestaclub en ben ik ook aanwezig op de grotere meetings van de club.

Dan volgens de 5 punten van autoweek:
Comfort: Krijgt van mij 3 sterren. Er is goed met het comfort te leven, maar je moet geen lange stukken gaan rijden.

Prestaties: Krijgt van mij ook 3 sterren. Op zich komt hij lekker mee met de rest van het verkeer en er is leuk mee te spelen als je binnendoor aan het rijden bent, maar het zou het autootje wel compleet maken om wat meer vermogen te hebben.

Betrouwbaarheid: Dit geef ik 5 sterren. De reden hierachter is dat ik buiten het normale onderhoud na (jaarlijkse filters + olie en slijtageonderdelen) in ruim twee jaar een keer een versleten lager heb gehad. Verder is er niks mee aan de hand geweest.

Gebruikskosten: Krijgt van mij 4 sterren. Dit omdat hij in onderhoud best weinig vraagt, net als in verzekering. Het keerpunt is echter dat hij behoorlijk zwaar is voor zijn formaat en dat het verbruik (1 op 15) niet echt is om over naar huis te schrijven.

Zou ik weer een auto van hetzelfde merk kopen? Ja. Alleen zou ik het dan wel houden bij de iets oudere Fordjes. De nieuwere generaties ben ik niet zo'n fan van.

Ongeluk

Terug van vakantie de vakantieauto weer ingeruild voor mijn oude vertrouwde fiestaatje. Het was weer heerlijk rijden, ik kon er echt van genieten. Tot het punt dat iemand wou weten of een BMW X5 ook achterin paste.

Resultaat:
Auto total loss.
Jammer. Het autootje is 3,5 jaar overal mee naar toe gegaan zonder me ook maar een keer in de steek te laten.

Onder de streep is het zéér goedkoop rijden geweest.

Buiten de filters en olie ieder jaar heb ik een keertje versleten banden gehad en een keer de voorremmen vervangen.

Daarnaast de enige onverwachte kosten: ophanglager van de aandrijfas wat versleten was. Kosten bij de dealer inclusief montage: €200.

En hierna? Ik denk niet dat het weer hetzelfde model Fiesta wordt. Er zit een goede kans in dat ik bij Ford blijf, maar ik denk dat als ik nóg zo'n Fiesta koop het niet hetzelfde zal aanvoelen als het eerste autootje. Tijd om verder te gaan dus.

7,5