Ford Fiesta 1.3 Futura XL (2008)

Ford Fiesta 1.3 Futura XL (2008)

UitvoeringFiesta 1.3 Futura XL
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2009

Fiesta Futura XL

Ik rij deze Fiesta nu sinds januari en ben er prima over te spreken. Vooral het Futura XL pakket is mooi meegenomen : parkeersensoren achter, regensensor, automatische verlichting, climate control....daar kan menig middenklasser niet aan tippen. Goed, de styling is nog niet je-van-het, wat dat betreft is het huidige model leuker om te zien.

De wegligging is perfect, je kan er scherp mee sturen maar hij blijft ook comfortabel. Windgeruis danwel bandengeluid is van een acceptabel niveau.

De prestaties zijn belabberd, ook al kan een 1.3 nooit een racewagen worden. Desondanks had het wel wat pittiger gemogen, zeker van 4 naar 5 ben je veel trekkracht kwijt. Overigens merkte ik dat bij de Focus ook, je moet de Ford motoren hoog in de toeren houden in de hogere versnellingen anders ben je je vermogen kwijt.

Als je een beetje op je rijstijl let, en dat is in het fileverkeer in mijn omgeving best te doen, kun je redelijk makkelijk 1:15 rijden, en dat is natuurlijk een mooie prestatie. Als ik hard had willen rijden had ik de Focus wel gehouden.

De ruimte valt me reuze mee. We hebben bewust de Focus voor wat kleiners ingeruild (economische overweging) maar de ruimte valt me mee. het feit dat de achterbank helemaal plat kan helpt ook mee. Beenruimte is voor en achter goed.

Jammer is een beetje dat het interieur nog wat te plastic is en een wereld van verschil is met het niveau van de huidige Fiesta. Dat is niet anders en het is ook weer niet zo spuuglelijk dat er niet mee te leven valt.

Gebreken zijn er nog niet te constateren, maar dat is met het aantal lage kilometers ook nog niet verwonderlijk. Dat zou wat zijn zeg!

Al met al ben ik uiterst tevreden over de Fiesta en ik heb zeker geen spijt van.

1e beurt

De Fiesta heeft afgelopen week zijn eerste beurt bij de dealer gehad en er was niets op de auto aan te merken.
De dealer wilde graag de ruitenwissers vervangen, maar dat vond ik nog niet nodig. Verders zijn er alleen wat vloeistoffen aangevuld.

Na 16500km blijft het genieten van de rijke uitrusting, de wegligging en het rijgedrag. Minpunt blijft toch het gebrek aan vermogen als je dat nodig hebt. dit kun je alleen krijgen door veel te schakelen. Ford doet er goed aan het voorbeeld van veel anderen te volgen door kleine, geblazen motoren te leveren met directe inspuiting.

Kleine probleempjes

Een maand of 2 geleden begon het portier van de passagier "los" te zitten. Er zat bij een schroef bij het scharnier van de deur wat speling. De dealer heeft dit verholpen.
Van de achterruitverwarming is een vewarmingselementlijn kapot. Hij zit echter niet op een hinderlijke plaats.

Tevens de Fiesta maar op een setje mooi lichtmetaal met winterbanden laten zetten. Dit scheelt toch aanzienlijk in de sneeuw van de laatste tijd.

2e beurt

geen noemenswaardige zaken. Er is een grote beurt gegeven, de ruitenwissers zijn vervangen en er is wat vloeistof bijgevuld.
Nog steeds veel plezier van deze auto.

incidentjes

13-03 Vandaag wilde de auto niet starten. Het weer en het gebruik zouden hier niet toe mogen doen. Bij een 5e poging startte hij ineens. De dagen erna totaal geen problemen meer gehad.

14-03 koplamp bestuurderszijde verwisseld.

Wintercheck

De wintercheck is gedaan en de Fiesta was er al helemaal klaar voor. De winterwielen liggen er weer onder, vloeistoffen zijn bijgevuld en rijden maar.
Starten gaat zelfs bij de extreme kou zonder problemen.
Kraakjes en piepjes van het kunststof blijven beperkt, dit in tegenstelling tot de citroen C2 (zie andere review).
Nog steeds geen klagen over de auto, behalve dat de motor wel iets pittiger had gemogen.
Van de zomer komt de ultieme proef, dan mag gaan we naar frankrijk.

Zomervakantie

De gratis zomercheck bij de Ford-dealer kwam de Fiesta glansrijk door. Enige minpunt wat er nu te constateren valt is dat er een irritant piepgeluid rechtsachter is waar te nemen. 2 uur lang rijden, duwen, trekken, wiebelen en op de brug bekijken heeft niets opgeleverd.

Desondanks zijn we gewoon met de Fiesta naar Frankrijk vertrokken. 2600km later kan ik zeggen dat hij het prima gedaan heeft. Vol beladen en met een dakkoffer gecombineerd met de 1.3 motor weet je dat het verbruik zwaar stijgt. op de snelweg rij je dan al gauw 1:10. Ook sommige beklimmingen tonen aan dat de 1.3 motor daar niet echt voor geschikt is. Maar ik ga niet voor die ene zomervakantie een zwaardere motor in mijn auto nemen. De fiesta kon nog verrassend veel bagage in zijn kofferbak kwijt.
Ook de stoelen bieden voor mij voldoende comfort, ook op zo'n lange rit.

Als ik dan 2 nadelen moet opnoemen die nu toch constant zijn:
* het piepgeluid rechtsachter wat op minder gladde ondergronden goed hoorbaar is en waar geen directe reden voor gevonden kan worden.
* rijden met de airco aan geeft je het gevoel dat de auto af en toe licht hapert of inhoudt.
Al met al hebben we nog steeds veel plezier van de Fiesta.

APK

De eerste APK is een feit en er was niets te melden, te vervangen of te repareren.

De winter komt de Fiesta goed door, hij start als hij moet starten, kachel is snel op temperatuur en icm met de winterwielen is er prima mee te rijden in de barre omstandigheden.

Nog steeds geen klagen over deze auto.

2e APK achter de rug

En wederom niets te melden.....dealer vult kostenloos wat vloeistoffen bij, heeft een gratis wintercheck gedaan en that's it.

update

Allereerst wil ik even de kwestie met het piepende/rammelende geluid rechtsachter ontzenuwen. Dit bleek geen defect aan de auto te zijn maar een muntje wat onze dochter op de een of andere manier op een rare plek onder de bank heeft gekregen. Bij een grondige schoonmaak is dit ontdekt.

Technisch gezien houdt de Fiesta zich prima.
Alleen is onlangs de linkerbuitenspiegel vastgevroren en heeft vrouwlief hem geforceerd waardoor hij nu wat kraakt en schokt bij het openen en sluiten.

We rijden nu een kleine 100.000km met de Fiesta en er is een balans op te maken.
Positieve punten zijn de wegligging, rijgedrag, schappelijk verbruik, voldoende ruimte voor klein gezin, dit model zit ruim in de gadgets.
Minder positieve punten zijn de matige airco (koelt niet snel en maar lafjes), de motor is in zijn 3 en 4 lui (had een stuk pittiger gemogen zodat in- en uitvoegen wat makkelijker gaat).

APK + grote beurt

De jaarlijkse grote beurt bij de dealer weer gehad en direct de APK-keuring. Een lamp rechtsvoor is vervangen, nieuwe ruitenwisserbladen en 2 nieuwe banden achter, vloeistoffen zijn bijgvevuld en verder was er niets nodig.

APK + beurt

Het was te verwachten obv de kilometerstand, maar dit was een pittige rekening:
* 2 nieuwe banden voor
* distributieriem + waterpomp preventief vervangen
* vloeistoffen bijgevuld
De Fiesta blijft technisch super in orde.

7,5