Ford Fiesta 1.1i 3-deurs hatchback (1988)

Ford Fiesta 1.1i 3-deurs hatchback (1988)

UitvoeringFiesta 1.1i 3-deurs hatchback
Bouwjaar1988
Jaar van aanschaf2010

Echt zeldzaam, mijn fiesta uit 1988.

Althans, ze zijn er wel, maar in deze staat?

Aanschaf....
Ik vond dit fordje in november 2010 bij wat oudere mensen. Hij stond daar in de garage en werd nauwelijks gebruikt. Dat was te merken, het motortje liep niet echt lekker en zo nog wat dingetjes. Maar verder was hij in redelijke conditie, ik stond perplex van zijn vuurrode kleur, 1e lak en niet verkleurd.

Uiteraard gekocht en de flinke reis terug naar huis begonnen, Wierden - Zaanstad, waarschijnlijk de langste rit van de ford ooit. Op bijgeluidje na, vlekkeloos.

Tja, hij had echt achterstallig onderhoud, dus een vriend, bekend met oudjes zoals deze, gelijk groot onderhoud laten uitvoeren. Echt alles gedaan, alle vloeistoffen eruit, gereinigd en alles dus weer vers, alles van de ontsteking en alle riemen. Klepdekselpakking ook meteen maar gedaan.

Dat had de ford nodig, sindsdien rijd hij als een zonnetje, maar het bijgeluid konden we niet vinden.

Op MP kom ik met toeval een setje originele XR2i velgen tegen, ja, origineel van ford voor dit model. Nagenoeg onbeschadigd, dus die zitten er nu onder, met 185-60-13 toyo proxes banden, een geweldige band. Heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de standaard velgen maar van winterrubber te voorzien.

Het bijgeluid bij aanschaf heb ik nog steeds, ik rij er al bijna al een half jaar mee, evenals een schurende waterpomp. Bijgeluid blijkt het wiellager. De onderdelen heb ik, kosten zijn echt een lachertje maar degene die het gaat repareren stelt het steeds uit. Na 2,5 week de auto bij hem weggehaald en naar de garage bij mij in het dorp gebracht. Tevens een lichtzoemer laten plaatsen, heeft de auto tenminste toch 1 optie :-)

Nou is de ford echt muisstil, zelfs bij 120 km/u volstaat fluisteren in de auto, echt verbluffend.

Olieverbruik is nihil, na 10000km, nog nul komma nul bij hoeven vullen, en het brandstofverbruik is ook zeer acceptabel te noemen, ruim 500km op een volle tank (40l).

Oeps, de rode lak is het buitenleven niet gewend, hij word nu razendsnel roze, dus heb ik hem eens lekker laten poetsen bij een poetsbedrijf, weer als nieuw. Over nieuw gesproken; het interieur is echt hagelnieuw, geen slijtplekje te vinden.

Oktober 2011,
Tja, bijna tijd voor de apk, en dus ff laten keuren en dat was schrikken. De auto was ondanks zijn goede staat toch hier en daar erg slecht, het binnenscherm is gigarot, 1 langsdrager en een stukje dorpel voldoen niet aan de laseisen voor apk anno 2011. Maar ik dank hem niet af, heb alles laten lassen en met succes, zeer professioneel en als finishing touch is de auto in alle holle ruimtes voorzien van lijnolie. Hij is dus voor de komende jaren goed geconserveerd.

December 2011
Probleemloos door de apk dus, apk meester had nog geen auto van deze leeftijd meegemaakt met zoooo'n lage co uitstoot, geweldig.

Op het moment van schrijven, april 2012, ben ik nog steeds zeer blij met dit autootje, al begint de vv-carburateur wat nukken te vertonen, dit is een probleemcarburateur en er zal dus een specialist naar moeten kijken, want 1 schroefje iets te strak en hij rijd zo mogelijk nog beroerder. Alleen als hij koud is, verder geen problemen.

pech

Vette pech, dynamo is naar zijn grootje. Even een nieuwe bestellen, 200 euro armer.... maar ja, hij is 't waard vind ik.

Verder een nog altijd probleemloos autootje, warme weer komt er weer aan dus de problemen met de carburateur eerder beschreven zijn evenals de sneeuw, verdwenen voor de zon. Tevens nog geen druppel olie bij hoeven vullen.

We rijden dus vrolijk door

verkocht

Met pijn in mijn hart heb ik hem verkocht. Hij heeft 2 weken geleden nog een onderhoudsbeurt gehad, maar ik moet realistisch blijven. Het is een extra autootje, en gezien mijn werk als internationaal chauffeur staat er dus een hele week 1 auto op mijn werk en 1 auto voor de deur thuis. Geen onderdak voor de fiesta is er mede debet aan dat de keuze heb gemaakt. Vanaf 19 januari staat er een jongere staion voor in de plaats. De andere auto is daar op ingeruild.