Ford Fiesta 1.0 C (1987)
Uitvoering | Fiesta 1.0 C |
Bouwjaar | 1987 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Ik heb 20.000 betrouwbare, redelijk zuinige kilometers gemaakt in dit oude beestje, dat ik voor 230 euro heb gekocht, en voor 100 verkocht.
De auto deed het altijd, ook midden in de winter, maar daar was ook alles mee gezegd.
De top van 137 icm 4 versnellingen zorgde voor een boeing-sound op de snelweg, van 0-100 duurde van Amsterdam tot Hoogeveen, en bij een drempel sloeg je met je hoofd een deuk in het dak.
Toch had de auto wat, vanwege de no-nonsense uitstraling ( of eigenlijk helemáál geen uitstraling ). Hij heeft me een jaar en 20.000 km gebracht waar ik moest zijn, zonder morren. Op het laatst kreeg hij veel elektrische problemen ( ruitenwissers die een eigen leven gingen leiden, sissende zekeringenkast als je hem in de achteruit zette etc. ) en werd het zo zoetjesaan tijd voor wat anders.
Hoewel ik sinds kort naar alle tevredenheid rijd in een Fiat Ritmo, denk ik af en toe nog wel terug aan mijn Fiesta. Puddingtarzan, het ga je goed !
De kosten die ik in 20.000 km heb gehad zijn:
Nieuwe motorolie ( 25 euro )
’Nieuwe’ motorkap ( 12.50 euro )
’Nieuwe’ koplampunit ( 10 euro )
Nieuwe voorbanden ( 60 euro )
Achterste stuk uitlaat ( 90 euro )
nieuwe ruitenwisserbladen ( 7.50 euro )
Fuseekogel vervangen ( 20 euro )
Dit zijn allemaal slijtonderdelen, valt ontzettend mee dus. Op het laatst werden de zekeringenkast, en eigenlijk de electronica in het algemeen wel Italiaans slecht. Dat was ook een van de hoofdredenen om hem uiteindelijk weg te doen.
Voor de rest is het een illusie om te denken dat Franse auto’s roesten en Duitse niet. Mijn Fiesta had een aantal oppervlakkige, maar hardnekkige plekken (vooral de achterste wielkasten waren een maanlandschap geworden).