Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)
Uitvoering | Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Gemengde gevoelens
Ik heb deze auto heel erg met het verstand gekocht. De vorige moest vervangen worden en bij aankoop waren deze zuinige diesels vrijgesteld van BPM en MRB. Dat is qua kosten natuurlijk niet te kloppen, zuinig, diesel en geen MRB.
Ik koos voor een Punto Evo met Blue&Me systeem (bluetooth uitbreiding) maar zonder de optionele navigatie (een tomtom voor 100 euro is een beetje duur geld als je voor 5 euro navigatie op je tablet kunt hebben) in de weinig bestelde kleur Unplugged Green (Verde Avventuriero 360).
Gekocht met het verstand: want een paar proefritjes gemaakt en elke keer dat ik weer in mijn ZX stapte vroeg ik me af of het wel een goed idee was.
Plus- en minpunten
Erg veel pluspunten kan ik niet bedenken. De minpuntjes zijn nog wel aanwezig:
* Uitschakelen van de cruisecontrol kon op 3 manieren: de rem indrukken, de koppeling indrukken of de cruisecontrol helemaal uitschakelen waardoor ook de ingestelde snelheid weg was. Methode 1 vind ik een redelijk kansloze actie (van die auto's voor je waar de remlichten even opflitsen maar niet remmen), methode 2 zal niet bevorderlijk voor de koppeling zijn en methode 3 is ook dom. Echt vreemd dat er geen cancel functie op de cruisecontrol zit.
* Als de turbo niet meedraait (onder de 1500 toeren) is een 1.3 dieseltje echt futloos. Dan rij je in de 2, passeer je een iets te onoverzichtelijke zijstraat waar je toch voor die auto van rechts had moeten remmen, dan druk je op het gas en dan gebeurt er.... niets. Ik heb de auto wel laten chippen bij Savali, dan krijg je zo'n 100 pk en 250 Nm. Dat scheelt wel iets, maar doet niets voor de regio waar de turbo niets doet. Voor de topsnelheid doet het wel veel, vooral vanwege de vrij lange 5e versnelling.
Maar diesels soepel? Niet deze. Ik was veel meer aan het schakelen dan in mijn vorige auto.
* Spraakbediening van het Blue&Me systeem is niet geweldig. In het instructieboekje staan verschillende commando's, maar de helft werkt gewoon niet.
* Het Blue&Me systeem kun je updaten, updates gaan via de USB stick. Maar regelmatig gaat dat verkeerd. Waarom? Ach, het is een Fiat. De updates zorgen er wel voor dat een hele seconde vertraging in het bellen met bluetooth verdween. Helaas ben je wel erg uitgeleverd aan de grillen van de telefoon die je koppelt, zo kreeg ik SMS'jes van mijn eerdere Nokia 6310i wel voorgelezen, maar werden contacten met meerdere nummers niet volledig ingelezen, met een latere HTC telefoon werden SMS'jes weer niet voorgelezen maar die importeerde contacten dan wel compleet.
* Ruitenwissersproeiers zijn niet af te stellen in hoogte en sproeien (vooral als je rijdt) veel te laag.
* Het slot op de tankdop is onhandig.
* Kleine zuinige diesel waardoor het heel lang duurt voordat de motor op temperatuur is. Dat merk je echt als het vriest.
* Start & Stop is leuk, maar na 2 jaar ging de motor na 3 seconden weer aan. Maakt niet uit of het zomer of winter was. Dat maakt het weer erg nutteloos.
* Beetje FWP, maar een toerenteller tot 7000 toeren in een diesel? Goedkoop van Fiat dat daar niet een aparte teller wordt gemonteerd.
Problemen
Ik heb er maar goed 3 jaar in gereden, dus echte problemen kom je dan niet tegen. Een paar kinderziektes (ruitenwissers waren verkeerd gemonteerd waardoor er krassen in de ruit kwamen en de verf van de Punto logo's in de stootstrip aan de zijkant verdween spontaan) maar de twee grootste problemen waren dit:
* Nieuwe koplampunit moeten laten monteren omdat een lamp vervangen onmogelijk is (*pling* daar was een bevestiging stuk)
En het grootste probleem:
* Bevroren carterventilatie.
Een probleem wat op begon te duiken in de strenge winter van 2012 (februari 2012 met vorst tot -15 graden) in combinatie met een motor die geen warmte produceert en daardoor ook veel vocht vasthoudt: de carterventilatie blokkeert door olieafscheiding en water en bevriest dan.
De eerste indicatie bij mij was een turbo die het niet meer deed (om 6 uur 's morgens in the middle of nowhere) en uiteindelijk een blok zonder olie. Auto laten afslepen en nieuwe turbo, nieuwe oliekeerringen, nieuwe koppeling.
En een garage die begint met "ik weet niet of dit onder garantie valt".
Fiat heeft een modificatie voor de carterventilatie gemaakt (verwarmingsspiraal). En die leen-Panda was een stuk sneller op temperatuur.
Eindoordeel
Uiteindelijk een auto waar ik geen enkele binding mee had en er na een jaar of 2 naar uit zat te kijken dat ik er van af kon. Overtuigt niet in prestaties of comfort (het rijdt) en zeker niet in betrouwbaarheid.
- Betrouwbaarheid2
- Prestaties3