Test: Fiat Punto Evo (2009)

(R)evolutie

Fiat Punto Evo
AutoWeek 41 2009
AutoWeek 41 2009

Je leest het in AutoWeek 41 2009

Met behoedzame uiterlijke wijzigingen is de Fiat Grande Punto voorzichtig geëvolueerd tot de Punto Evo. Onderhuis is echter eerder sprake van een kleine revolutie: dankzij de nieuwe MultiAir-benzinemotoren zonder gasklep en vernieuwde diesels werd Fiats compact milieuvriendelijker.

Het gebeurt niet vaak dat autofabrikanten een naamswijziging doorvoeren bij de tussentijdse facelift van een model. Fiat echter nam de Grande Punto bij zijn kladden en doopte hem om tot Punto Evo. Voor een deel heeft dat overigens ook te maken met het feit dat de vorige generatie Punto nu naar de eeuwige jachtvelden is, waardoor de term 'Grande' niet meer nodig is om het onderscheid aan te duiden. 'Evo' verwijst uiteraard naar evolutie, en als je de Fiat eens nader bekijkt lijkt daarvan inderdaad sprake. De Italiaan kreeg een facelift in de klassieke betekenis, waarbij we aan u overlaten of de operatie geslaagd is. Wij moeten in ieder geval even wennen aan de hertekende voorkant met zijn dikke onderlip. Een en ander is overigens heel kleurafhankelijk: bij een donkere lakkleur valt het nauwelijks op, in lichtere tinten krijgt de Punto er een overdreven grote muil door die aan Peugeot doet denken. Tussen de koplampen prijkt voortaan een grote chromen strip à la 500, die wat gezocht overkomt en het geheel wat rommelig maakt. Gelukkig heeft Fiat het elegante profiel onaangetast gelaten. Ook de achterzijde werd niet al te drastisch gewijzigd, hier zijn voortaan zwartomrande achterlichten met LED-techniek te vinden. In zijn totaliteit beschouwd is de Fiat nog altijd een sportief en elegant ogend karretje.
Hoewel de Punto in onze ogen zijn neus enigszins heeft geschonden, is het aangezicht behouden gebleven.

Frivoler
Zodra je instapt, zijn de wijzigingen overigens een stuk groter. Het tot op heden wat saai ogende dashboard werd afgelost door een frivoler gelijnd exemplaar, waarbij het bovenste gedeelte op fraaie wijze om de nieuw vormgegeven middenconsole heen buigt. Bovendien kun je dit middelste gedeelte in een afwijkende kleur bestellen, waardoor het dashboard optisch in tweeën wordt gedeeld. Fraai is eveneens de pianolakafwerking op de middenconsole, die alleen als nadeel heeft dat het behoorlijk spiegelt. Het hardkunststof bovenste deel doet dat trouwens ook in de voorruit. In zijn geheel kan de materiaalkeuze er echter best mee door, hoewel het niveau van de nieuwe Volkswagen Polo niet wordt gehaald. Daarnaast valt ook de interieurruimte nogal tegen, zeker als je bedenkt dat hij met zijn 4,06 meter voor een auto uit het B-segment flink aan de maat is. Ten opzichte van zijn voorganger Grande Punto werd hij namelijk nog eens drie centimeter langer, wat overigens geheel voor rekening van de forse bumpers komt. Desondanks valt de beenruimte op de achterbank tegen. De achterbank is net als voorheen 275 liter groot en uit te breiden tot 1.030 liter. De tildrempel is helaas nogal hoog en een handgreep schittert door afwezigheid. Je moet de klep aan de onderkant opentrekken.
Voorin vind je meer dan voldoende ruimte, alleen jammer dat de passagiersstoel niet in hoogte verstelbaar is en wat hoog staat. Het zitmeubilair is aan de zachte kant, maar zijdelingse steun is er voldoende en de zitting is lekker lang.

Geen gasklep
De grootste wijzigingen zijn bij de Punto zonder twijfel onder de motorkap te vinden. Daar doet namelijk de MultiAir-motor zijn intrede die we inmiddels kennen uit de Alfa Mito. De rol van de gasklep is bij de 1,4 liter MultiAir overgenomen door een elektro-hydraulisch klepmanagementsysteem dat de lucht direct door de inlaatkleppen stuurt. Hierdoor zijn het verbruik en de uitstoot van schadelijke gassen lager. De MultiAir komt begin volgend jaar beschikbaar in twee varianten, die goed zijn voor 105 en 135 pk. Hoewel we helaas niet met dit nieuwe type motor konden rijden, durven we de stelling aan dat laatstgenoemde de beste keus is. Waar je bij de minst krachtige variant namelijk door moet halen tot 4.000 tpm voor een bescheiden koppel van 130 Nm, heeft de 135 pk-versie al bij 1.750 toeren 206 Nm te vergeven. Daarnaast levert hij (volgens de fabrikant tenminste) uitstekende prestaties bij een verbruik van 5,6 liter op 100 km. Verder blijft de Fiat leverbaar met een 65 pk sterke 1.2 en een 1.4 met 77 pk, waarvan ook een versie op de markt komt die voorzien is van een start-/stopsysteem en mede daardoor aan de Euro 5-emissienorm voldoet.
Ook over de diesels valt overigens nieuws te melden. Alle Multijets krijgen namelijk een nieuwe generatie inspuitsysteem mee, dat nog gefaseerder werkt. Volgens Fiat zouden de motoren daardoor wederom zuiniger en tien procent stiller zijn geworden. Desondanks is de door ons gereden 1.3 Multijet niet bepaald een fluisterstille motor, vooral bij accelereren manifesteert zich een redelijke zware brom. Eenmaal op constante tempi valt er overigens prima mee te leven.

Kunstmatige besturing
In tegenstelling tot de 90 pk-versie van de 1.3-diesel, die overigens gewoon leverbaar blijft, voldoet de nieuwe 1.3 Multijet 95 pk aan de Euro 5-norm en hij krijgt tevens een start-/stopsysteem mee. Dankzij een riant koppel van 200 newtonmeter bij slechts 1.500 tpm weet het kleine dieseltje uitstekend raad met de Punto. Je hoeft niet veel te schakelen om de gang erin te houden en dat is een zegen, want er zit een behoorlijke speling op de pook en de bak is bovendien niet erg nauwkeurig. Het onderstel van de Fiat geeft weinig reden tot klagen. Ondanks de relatief forse 16 inch wielen van onze testauto werkt het hobbels en gaten prima weg en desondanks is ook de wegligging uitstekend. Het overhellen wordt keurig binnen de perken gehouden en de achterkant is lekker 'los' als je eens zin hebt om te spelen, maar sportieve ambities worden niettemin snel de kop in gestoken door de gevoelloze en kunstmatige besturing, die rond de middenstand ook nog eens behoorlijk doods is. Echt een misser, de hyperlichte 'City'-stand is bovendien zelfs bij parkeren geen feest. De Italiaan maakt weer een hoop goed met zijn indrukwekkende veiligheidsuitrusting. Zo zijn er maximaal liefst zeven airbags aan boord, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder. Verder maken ook een hill hold (die het wegrijden op hellingen vergemakkelijkt) en ESP deel uit van het standaardpakket en dat is keurig te noemen. Als optie kun je kiezen voor Fiats nieuwe Blue&Me-bedieningssysteem, waarbij je een TomTom krijgt met touchscreen voor de bediening van het navigatiesysteem, een mp3-speler en de boordcomputer. Hoewel de 'knoppen' op het beeldscherm wat aan de kleine kant zijn en er wel erg veel menu's op het display prijken, is de bediening goed voor elkaar. Jammer dat het systeem met zijn grote beugel nogal 'aftermarket' oogt, maar het is een betaalbaar alternatief voor dure ingebouwde systemen.
Alle Punto's krijgen in Nederland een A- of B-label mee en op de 1.6 Multijet-diesel na vallen ze allemaal in de categorie van 20 procent bijtelling. Eind november staat de Punto Evo bij de dealer voor circa 3 procent hogere prijzen ten opzichte van de Grande Punto, waarvan de basisversies overigens als 'prijspakker' nog even leverbaar blijven.

Video

Lezersreacties (32) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.