Fiat Punto 75 EL (1996)

Fiat Punto
Fiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat PuntoFiat Punto - interieurFiat Punto - interieur

UitvoeringPunto 75 EL
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2003

Een goede prijs/kwaliteit verhouding, een frisse, eigentijdse en enigszins exentrieke vormgeving. Zo zou ik één zin het merk Fiat omschrijven.

Om die reden viel al snel ons oog op de Punto. Maar ook stond betrouwbaarheid hoog genoteerd evenals voordeligheid in gebruik. Ondanks dat we maar met z´n tweeën zijn, wilde we wel een auto die zonder problemen 4 personen kan vervoeren (incl. eventuele bagage).

Een beetje ´extra pit´ was eveneens een voorwaarde. Daarnaast vonden we een redelijk comfort ook wenselijk, vooral voor wat langere ritten. Alhoewel we wel bij voorbaat wisten dat Fiat op dit punt zou onderdoen bij (het ons goed bekende) Ciroën.

Nu ruim een half jaar na aanschaf kan ik zeggen dat we een goede keuze hebben gemaakt. De kwaliteit en betrouwbaarheid is tot zover goed te noemen. Een paar kleine probleempjes die snel waren opgelost.
Vervoer met meerdere personen en/of bagage gaat zonder problemen. Zelfs langere personen (1.90) hebben goed de ruimte, zelfs op de achterbank. De 1200cc injectiemotor met 75PK presteert goed, Het is geen echte hoogvlieger maar je kunt zeer goed met het verkeer meekomen. Het verbruik bij een gemiddeld tot pittige rijstijl, is rond 1 op 15, goed te doen dus. Evenals de vaste lasten die ook lekker laag zijn. Ook over de instumenten niets te klagen, alles is goed af te lezen en werkt zonder problemen.

De enige minpunten so far zijn:
- Het comfort; enigszins te sportief afgeveerd naar onze zin, wat goed is te merken op hobbelige wegen. Maargoed, we waren dan ook Citroën gewend.
Dit werkt dan wel weer ten goede in de wegligging in bochten ed, een minpuntje voor comfort.
- Motorische geluiden; de motor is erg stil, tenminste als je voor een stoplicht staat, dan hoor je de motor nauwelijks. Bij het rijden in de stad is het geluidsniveau ook erg goed te doen. Op de snelweg echter wordt het wel wat rumoerig, en dat kan op langere stukken toch enigszins storend werken, dus nog een minpuntje voor comfort.

- Veroeste remleidingen; opgelost door terug-roepactie Fiat.
- En een paar kleine prombeempjes, voornamelijk door achterstallig onderhoud.

7,0