Daewoo Nexia 1.5 GL (1995)

Daewoo Nexia 1.5 GL (1995)

UitvoeringNexia 1.5 GL
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2002

Deze zilvergrijze Daewoo Nexia was al sinds 2002 in het bezit van het familiebedrijf waarvoor ik werk. In begin 2006 kreeg ik deze auto als auto van de zaak. Daarvoor was hij van m\'n moeder en later van een collega geweest.

Al die tijd dat de auto in ons bezit is geweest heeft hij nog nooit serieuze problemen gehad. Of het nou min 40 of plus 40 is, die auto start altijd. Natuurlijk zijn er wel wat probleempjes geweest die te verwachten zijn, maar dat hoort bij het normale onderhoud. Wel is het vervelend dat met name de wielkasten flink aan het roesten zijn. Het is nog lang niet gevaarlijk, maar het ziet er gewoon niet zo mooi uit.

Ik heb sinds 2003 m’n rijbewijs en eigenlijk heb ik in deze auto echt leren autorijden. Hij heeft me nog nooit in de steek gelaten, maar nu wordt het toch echt tijd voor iets anders. Vooral het gebrek aan centrale deurvergrendeling is vervelend. Het is een behoorlijk kale auto (er zit wel een schuifdak op), maar mede daardoor gaat er ook bijna nooit wat aan stuk.

Het autootje rijdt echt verbazingwekkend goed. Ik heb in veel nieuwere auto’s gereden, maar om de één of andere reden zit die Nexia gewoon verdraaid lekker. Hij reageert ook lekker fel op het gas, en als je de ongevoelige besturing voor lief neemt kan je er nog aardig mee hoeken. Maar desondanks ben ik lief voor hem hoor, hij is nou eenmaal op leeftijd.

Ik denk dat een Daewoo Nexia een ideale startersauto is, maar pas op voor de roestduivel.

Roest. Niks wat tot APK-afkeuring lijkt, maar toch niet echt een mooi gezicht.
Uitlaat is vervangen in 2003, koppeling in 2004. En verder nog wat kleine zaken. Maar dit reken ik onder normaal onderhoud.

Vanaf dat ik deze auto rond mag rijden heb ik het volgende eraan laten verspijkeren:

-Remmen zijn 2x vervangen en ook nog eens 2x opnieuw afgesteld. De remmen gingen vaak al vrij snel weer trillen, maar inmiddels is dit probleem zomaar verdwenen.
-Achterruitenwissermotor vervangen. Schuifdak schoongemaakt (aangezien deze lekte)
-Rechterachterlicht was volgelopen met water. Ik kon óf een goudvis kopen, óf een ander unit erin zetten. Ik koos voor het laatste.
-Kleine koelvloeistoflekkage hersteld (niks spectaculairs)
-V-snaar vervangen, plus nog andere standaard onderhoudzaken.
-In februari middendemper vervangen incl. stuurkogel. Chevrolet logo’s erop laten zetten (ik weet het...)
-Ruitenwissermotor voor vervangen. Deze had ik zelf per ongeluk gemold, vraag me niet hoe ik het voor mekaar kreeg, maar op een gegeven moment deed alleen de linkerruitenwisser het nog.
-Slot bestuurdersportier heeft een eigen wil. Vooral als ik haast heb wil hij wel eens flink wat aansporing nodig hebben voordat hij van het slot gaat. Ach, het hoort allemaal bij zo’n eerste autootje.

Het motortje doet het nog prima voor z’n leeftijd. Al met al een goed karretje :)

Update:
Inmiddels is de auto ingeruild voor een Ford Mondeo uit ’99