Citroën Xantia 1.8i SX (1993)

autoreview

Citroen Xantia

Signalement

UitvoeringXantia 1.8i SX
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2004
KM-stand bij aanschaf180.000 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Alhoewel ik hiervoor een Volvo 440 heb gereden, die van alle gemakken was voorzien, beschouwde ik de Xantio als mijn eerste echte auto... Na jarenlang rondgereden te hebben in diverse kleinere auto’s (Renault 5, Mini’s, Peugeot 205) en een iets grotere (Volvo 440) werd het tijd voor mijn eerste echte auto.

Wegens woon/werkverkeer wsa ik op zoek naar een comfortabele en zuinige, maar toch ook vlotte, auto. Comfortabel is de Xantia zeker. Een ruime auto, die prima stuurt, goed zit en waar je probleemloos mee naar Zuid-Frankrijk stuurt.
De vering van een Xantia is natuurlijk fenomenaal. De hydraulische vering is echt goed, en ik heb er nooit problemen mee gehad. Toch is het wel een aandachtspunt als je een Xantia koopt, alhoewel het wel verschilt of je een type 1 of type 2 hebt. Maar aan de andere kant: als je uitrekent hoeveel het kost om vier schokdempers te vervangen, dan valt het eigenlijk best wel mee.

Ook qua zuinigheid en meekomen in het verkeer zit het goed. Het is geen strepentrekker, maar je bent ook zeker niet als laatste bij het stoplicht weg. En dat alles tegen een zeer schappelijk brandstofverbruik, zowel bij benzine als LPG.

Ik heb het genoegen gehad om een 1.8 met LPG te mogen bezitten. Dit blok is minder geschikt voor LPG dan bijvoorbeeld een 1.6. De kleppen zijn simpelweg niet hard genoeg om tegen de hogere temperaturen die bij het verbranden van LPG vrijkomen te kunnen.
Dit houdt in dat je dus om de 30/40.000 km je kleppen zult moeten stellen. Een precies, tijdrovend en kostbaar karwei. Uiteindelijk kom je op een punt dat er niets meer te stellen valt, en dan rest er niets anders dan om de kop te vervangen. Over kostbaar gesproken...

PROBLEMEN

Uiteindelijk heeft dit mijn Xantia letterlijk en figuurlijk de kop gekost. Nadat de garage de kleppen had gesteld, verbrandde er op de weg naar huis een klep. Alle reparaties bij elkaar liepen in de honderden euro’s, waarna ik al snel genoodzaakt werd om de auto te verkopen.

Met spijt in m’n hart heb ik de auto verkocht. Voor mij geen LPG meer...

Verdere problemen?
- Lampjes van dashboard vielen uit
- Pomp voor stuurbekrachtiging viel uit
- Hydraulisch systeem van vering bij laten vullen
- En dat was het wel

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.