Citroen Saxo 1.1i Furio (2002)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Saxo 1.1i Furio |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
KM-stand bij aanschaf | 103.864 km |
KM-stand laatst | 169.483 km |
Het avontuur begint
- 103.980 km
KORTE SAMENVATTING: 06-04-2023.
Goedkoop no-nonsense wagentje dat het al 65.000+km probleemloos uitzingt en waarbij de zuurverdiende centjes in je portemonnee blijven voor andere mooie dingen. Zie kostenberekening helemaal achteraan: in 2.5 jaar en 65.000km heb ik er zo'n 1 op 18 mee gereden en was ik voor vaste lasten zo'n 40-50 euro per maand kwijt (wegenbelasting en verzekering) in totaal. Afschrijving? Sorry, niet bekend mee. ;)
In totaal (incl. vaste lasten, onderhoud/revisies, brandstof) ben ik zo'n 0,18 - 0,19 cent de kilometer kwijt. M.a.w. ik rijd deze auto geheel van mijn kilometervergoeding van werk.
Verwacht er niet te veel van: het is (en was altijd al) een goedkope auto zonder fratsen waar dus ook niks op zit. Keerzijde: Dat kan allemaal dus ook niet stuk. Ook voelt hij vertrouwd mechanisch aan zodat je er prettig mee rijdt (en je zult met 60 pk dus moeten schakelen, haha). N.b.: op de snelweg langdurig 130 rijden, dat kan. Wel mag je dan je (VOL-)VCA weer inleveren want je had overduidelijk oordoppen in moeten doen. Boven de 4.000 toeren gaan we namelijk naar standje klankkast. Goed, zie de rest van de review voor het hele verhaal en de laatste updates!
OORSPRONKELIJKE REVIEW VANAF HIER: 10-08-2020.
Van een BMW 5-serie, naar nog een 5-serie, naar een Peugeot 306 - en dan nu naar een Saxo.
Voor velen had dit rijtje misschien andersom gelopen.
Nu moet ik wel bekennen, dat alle eerdere auto's eigenlijk als projecten waren aangeschaft met vrienden erbij. En beide 5-series kwamen uit '85 en '84, respectievelijk. En dat waren fantastische en leerzame ervaringen. Maar goed, op een gegeven moment loopt je studententijd op een eind, en dan moet je eens serieus aan een autootje beginnen. Eéntje die zonder morren woon-werkverkeer kan doen. Altijd moet kunnen starten en lopen. En ja, eigenlijk, hoe minder erop zit, hoe minder er ook stuk aan kan gaan.
Dan stap je dus op een gegeven moment, met een kleine portemonnee, Marktplaats op en ga je maar kijken wat je vindt. De enige eisen waren eigenlijk: lichte, zuinige auto, met het liefst 5 deuren én airco.
Nu, beste lezer, als je dan met mijn budget kijkt naar wat je zoal tegenkomt, dan slaat simpelweg de depressie toe. Kats versleten Fiesta's en Corsa's en Matrixen en Getzen en Polo's. Te hoge prijzen, te slechte verhalen. Veelal de moeite niet waard.
Nu had ik dus eens die 306 gehad, en was ik toch erg gecharmeerd van die Franse auto. Dat reed nog erg lekker en zag er gewoon nog strak uit - het leed nog niet aan het "gesmolten kleimodel-syndroom" dat in de jaren 90 en jaren 00 alle automerken leek aan te tasten. Maar ook daarmee was het net niet mogelijk een goed exemplaar te vinden voor een goede prijs.
Een tijdje gezocht tussen de 206'en. Ze zijn echt overal, maar ze hebben toch een beetje cult-status. Goede exemplaren stijgen alweer in waarde. En eerlijk gezegd, het rijdt prima, maar ik kon toch net niet wennen aan het model.
Toen kwam ik op het spoor van de Saxo. De ouders van een vriend van mij hadden er zo één, een 1.4 automaat, en daar hebben we wel eens kilometers in gemaakt - een beetje de "werkplaats-auto" voor als we weer onderdelen moesten halen voor de BMW. Ik herinnerde me dat het eigenlijk best wel goed vertoeven was voor zo'n klein autootje. En er zit toch nog een beetje emotie in, met zo'n Franse slag. Niet zo'n levenloos hok als, ik noem maar wat, een Sirion (al moet ik wel zeggen, ik zou het wel lachen vinden om daarmee rond te crossen).
En ja, zustermodel Peugeot 106, dat is dan eigenlijk hetzelfde. Maar dat voelde toch te duidelijk aan als een "stap terug" van de 306. Dan was de Saxo toch meer een "stap opzij", op de één of andere rare manier.
Deze Saxo kwam ik tegen in Zwolle, van de derde eigenaar. Deze mensen hadden hem een kort half jaar als boodschappenauto. 18 jaar oud en 108k kilometers, dat is inderdaad niet veel. Maar nu had hij z'n dienst wel weer gedaan en stond hij dus op Marktplaats. Netjes, weinig deuken of krassen. En toen ik op één zaterdag toch in Zwolle moest zijn, ging ik dan gelijk maar ook kijken.
En ja, optisch is hij erg netjes. Van binnen ook (de aftermarket losliggende automatten, die zich graag onder je voet opstapelen als je het gas indrukt, daargelaten). Technisch dan? Nou ja, hier en daar toch wat roest onder de auto - maar geen gaten, niet op structurele delen. Filters en vloeistoffen zijn niet zo fris meer. En de grote klapper - niet bekend óf en wanneer de distributieriem vervangen is? Daar staat 120.000km en 10 jaar voor, dus die is al twee keer zo oud als zou mogen. En in de onderhoudshistorie zaten zulke gaten, daar kon je eigenlijk niks meer mee beginnen. Dan maar van het slechtste uitgaan.
Toch maar proefrit gemaakt, je moet toch weten wat voor vlees je in de kuip hebt. En dat gaf een matige indruk: ontzettend veel speling op de pook (roeren in een pan soep). De één en twee zijn moeilijk in te leggen. De achteras piept bij lastwisseling. En een lawaai uit de voortrein dat leek op een versleten wiellager - of de banden die er al een half jaartje op zitten, moeten wel hele slechte kwaliteit zijn... en relatief slechte remmetjes.
Daarentegen doet de rest van het onderstel wel zijn best, en sleurt het 1.1 TU-motortje er nog dapper aan. En, in de Furio-uitvoering zit je nog best lekker in de stoelen.
Het scheelt daarbij ook nog dat ik veel zelf kan doen. Kleine beurt, grote beurt, distributiewissel (met behulp van een handige vriend). Dat zal enorm gaan schelen in de kosten van dit autootje weer goed maken. En dat is onderdeel van de uitdaging natuurlijk.
Bij terugkomst alles vermeld aan de eigenaar en ook e.e.a. kunnen meenemen in de prijs. Toen we allebei tevreden waren, de "handen geschud" (niet letterlijk) op een goede prijs, en twee dagen later kon ik de auto meenemen.
Ja, daar ga je dan in zo'n Saxootje: van Zwolle over de snelweg terug naar Groningen. Die Saxo krijgt de schrik van z'n leven natuurlijk, gezien hij altijd alleen maar stukjes van 500 meter naar de dichtsbijzijnde winkelcentra hoefde te rijden. En jijzelf ook, want met een distributieriem van 18 jaar oud wil je liever toch geen kansen nemen. Harder dan 110 km/h durfde ik absoluut niet, en zat liever rond de 90 - 100. De achteras zorgde voor wat onrustig weggedrag, uit de voortrein kwam toch een lelijk lawaai, zonder airco moesten de raampjes toch maar open, en de gehele tijd zag ik mijzelf al langs de weg stranden en de pechhulp opbellen met een geknapte distributieriem.
Dat waren 75 hele lange minuten.
Bij aankomst toch direct eerst even getankt, want ik wilde een soort nul-meting doen van het verbruik (had de tank in Zwolle ook vol gedaan). 114 kilometer. Tankpistool sloeg tot mijn verbazing bij 4,07 liter al af... maar ja, je kent het, de minimum hoeveelheid is 5 liter. Dan toch maar proberen daar aan te komen, en uiteindelijk met de grootste moeite (tankpistool sloeg 7 of 8 keer af ondertussen) er 5,13 liter in gekregen. En als je daarmee rekent, zit je dus op 1 op 22... helemaal niet slecht, ook al waren het "ideale omstandigheden" onderweg.
Goed dan, terug in Groningen die handige vriend van mij ingeschakeld. Onder de motorkap hebben we het één en ander bekeken. Het kapje voor de distributieriem verwijderd - en toen keken we uit op droogtescheuren, met daartussen een riem... geen enkele meter meer rijden, was het devies. Zo'n TU-blok is [correctie] niét een vrijloop-motor, dus als de zuigers en de kleppen elkaar ontmoeten dan ben je nóg veel verder van huis.
Ik heb even een goede Citroën-garage gemaild, met de vraag wat zij zouden rekenen voor distributieriem + spanrol + waterpomp en het vervangen van de koelvloeistof. Ja, dan zit je op zo'n 290 piek. Dat gaat vrij hard. Daarop heb ik het equivalent van dat bedrag aan onderdelen besteld, waarmee ik het volgende kan gaan doen;
- Distributieriem + spanrol + waterpomp + multiriem (alles van Contitech)
- Luchtfilter, interieurfilter, oliefilter, brandstoffilter (Bosch, Bosch, Bosch en Mann)
- Carterpanpakking (zweet olie hier, vast van het vele stilstaan = olie blijft in carter)
- Bosch ruitenwissers voor en achter
- Kroon-oil koelvloeistof (2x5L, 6L nodig)
- Shell Helix Ultra 5W40 motorolie (5L, 3,3L nodig)
- Kroon-Oil 36627 SP Gear 5015 versnellingsbakolie (2x 1L, 2L nodig)
- Castrol ATF Dex II Multivehicle 1L 154C82 (stuurbekrachtiging verversen)
- Bougies (ook Bosch, FR78X, vier polen in plaats van één)
Vervolgens nog langs de Action voor goedkope koelvloeistof (die gaat er zometeen eerst in, om het systeem "door te spoelen") en langs de Brezan voor een flesje injectorreiniger en een flesje reiniger voor het koelvloeistofsysteem (bij het "doorspoelen"). De hoop is dat alle afzettingen in het brandstofsysteem en het koelvloeistofsysteem er hiermee uitkomen. Ik weet eerlijk gezegd nog niet hoe effectief dit soort middeltjes zijn, maar ik hoop er hiermee een keertje achter te komen.
Binnenkort dus (hele) grote beurt inclusief distributiewissel, flushen van koelvloeistof, schoonmaken carterpan en nieuwe pakking, alle filters en vloeistoffen nieuw, bougies nieuw. Diagnose stellen van lawaai uit de voortrein en de piepende achteras, en ook kijken hoe de speling op de pook te verhelpen is. Als laatste nog even de remmen uit elkaar, inspecteren, gangbaar maken.
Dit zou allemaal geheid een vermogen kosten bij de dealer, of je betaalt je blauw aan arbeidsuren bij een goede garage. En dan weet je nog niet hoe het precies weer in elkaar gestoken is, of wat voor onderdelen. Als je de interesse hebt en het gereedschap, kun je dus heel goedkoop rijden - niet omdat je er alleen maar goedkope troep op laat zetten, maar omdat je er zelf dingen op zet die lang meegaan en ervoor zorgen dat de auto 100% loopt. En wat niet in arbeidsuren gaat zitten, kan dan weer in de auto - of in je portemonnee blijven :)
Het idee is om per jaar niet meer dan €500-€750 uit te geven aan onderhoud, en dat wat je niet nodig hebt, alsnog te investeren in de auto, opdat hij fris blijft. Deze Saxo gaat echt nog niet weg binnenkort. Tel daarbij op: een zacht prijsje voor de aanschaf, wegenbelasting conform rijklare massa van 880 kilo, een verbruik van de 1 op 20-25, en afschrijving nihil - dat is dan goedkoop rijden. En daarvoor hoef je niet in een emotieloos hok te zitten ;)
Goed dan, tot dusver is het meer een epos dan een review. Maar als de auto binnenkort weer technisch helemaal goed is, zal ik dieper ingaan op de rijkwaliteiten en het comfort van deze Saxo. Ik heb voor nu maar even overal 4 sterren voor gegeven en wat haastige foto's geüpload. Ik houd jullie op de hoogte. De grote beurt zal binnenkort plaatsvinden.
De weg terug naar 100%
- 104.076 km
Zoals beloofd, de eerste update na z'n grote beurt. In de afgelopen dagen is er het volgende gebeurd (zelf gedaan) aan het autootje;
- Distributieriem + waterpomp + spanrol en multiriem vervangen
- Kleppendeksel schoongemaakt
- Carterpan schoongemaakt + nieuwe (papieren) pakking
- Remmen voorkant schoongemaakt, gangbaar gemaakt, teruggezet
- Motorolie + filter vervangen
- Koelvloeistof vervangen + systeem ontlucht
- Bougies vervangen
- Luchtfilter en interieurfilter vervangen
- Ruitenwissers vervangen
- Remvloeistof vervangen + systeem ontlucht
Laat ik het zo zeggen, het motortje is er wel beter van gaan lopen. Niet dat hij al slecht liep, maar hij pakt nu soepeler op en loopt mooier rond. Alle oude smurrie uit de motor en een setje goede bougies lijken hier aandeel in te spelen. De bougies zijn FR78X Super 4 bougies van Bosch, die vier polen hebben in plaats van één. In theorie zorgt dit voor een nettere en efficiëntere verbranding. Voor zo'n €5,- per stuk vind ik dat geen straf, zo vaak hoef je ze ook weer niet te vervangen. En het idee dat die oudere techniek hiermee ook weer wat beter werkt, dat spreekt zo'n nuchtere Nederlander als ik wel aan.
Er blijven daarentegen wel duidelijk wat probleempjes over met de auto, die je niet even met zo'n "grote beurt" oplost. Speling op de pook, remmen die slap aanvoelen, een nieuw bijgeluid (van de nieuwe waterpomp?) bij het lopen van de motor, de achteras die bij lastwisseling piept (ook onrustig weggedrag veroorzaakt, speling op de rubbers?) en vooral het wiellager rechtsvoor dat vrolijk begint te zoemen boven zo'n 45 km/h. Wat daarbij komt is dat je nauwelijks kunt "zeilen" met de auto. Als je op snelheid bent en ontkoppelt, of de auto in z'n vrij zet, dan remt hij een stuk sneller af dan alleen door luchtwrijving zou moeten kunnen. Het zou kunnen dat er in het wiel meer wrijving optreedt door het slechte wiellager, en dit is alleen te verhelpen door hem te vervangen.
Verder vielen een aantal dingen ook wel echt op toen ik de auto uit elkaar had. De remblokken en schijven vooraan waren nog hartstikke dik, maar de remvloeistof die uit het systeem kwam zetten was bijna zwart. De koelvloeistof, die roze / lila van kleur moet zijn, was meer een cola-kleur. De bougies leken nog bijna nieuw, maar het interieurfilter was bijna niet meer als zodanig te herkennen - gitzwart van de troep die eroverheen geplakt zat. En, natuurlijk, dat het überhaupt al zo ver kwam dat de distributieriem en de multiriem twee keer zo oud waren als dat ze hadden mogen zijn.
Het bovenstaande doet mij vermoeden dat deze auto in de afgelopen jaren telkens zo goedkoop mogelijk door de APK gefietst is, en er verder niet naar het onderhoud omgekeken werd. Het zal wel zijn dat je bewust "goedkoop" rijdt, of dat je niets van auto's af weet, of dat het je domweg niets interesseert. Maar het geeft wel te denken dat er meer van dit soort auto's op onze wegen rondrijden, en gevaarlijke situaties creëren voor andere weggebruikers of onschuldigen, die zó makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.
Goed, het geeft mij wel de kans om dit autootje in ere te herstellen en helemaal eigen te maken. En op die noot gaan we deze maand nog eventjes door. Nog even een to-do voordat deze auto serieus kilometers zal gaan draaien:
- Versnellingsbakolie vervangen
- Olie stuurbekrachtiging vervangen
- Brandstoffilter vervangen
- Koelvloeistofsysteem nog een keer ontluchten (voor de zekerheid)
- Oplossen speling op de pook (dit is gewoon irritant, des te meer als je de verkeerde versnelling inlegt omdat het zo vaag is)
- Remsysteem nog een keer ontluchten
- Wiellager laten vervangen
- Diagnose piepende achteras (speling?)
Het wiellager laat ik doen, omdat ik daar zelf het gereedschap niet voor heb, en het kan écht een rotklus zijn (die dingen zitten vast, en goed ook). Daarbij kan meteen, als de auto op de brug staat, een diagnose volgen van de (piepende) achteras. En überhaupt mag er dan met een kritisch oog gekeken worden naar het onderstel, of er enige speling of slechte rubbers in aanwezig zijn, die kan ik t.z.t. dan zelf op gaan lossen.
Als laatste zijn er dus nog de remmen - hoewel de remmen aan de voorkant in goede staat zijn, en de remvloeistof geheel ververst is, gebeurt er maar weinig als je het pedaal intrapt. Ze grijpen vrij snel al een beetje aan, dan gebeurt er een hele tijd niets, en pas als je er écht op gaat staan, dan worden ze wakker. Nu moet ik de trommelremmen achteraan nog uit elkaar hebben en bekijken, maar aangezien ze normaal gesproken al minder dan 30% van het remmen voor hun rekening nemen (minder effectief dan schijven + het wagengewicht verschuift naar de voorkant tijdens het remmen), verwacht ik eigenlijk dat er iets anders mankeert aan het systeem. Die schijven moeten eigenlijk sowieso meer happen dan dat ze nu doen.
De vacuümpomp lijkt z'n werk wel goed te doen, en gezien het pedaal nog ietsjes sponzig aanvoelt wanneer de motor uit staat en het systeem geen druk heeft, zal ik de remmen nog een keer ontluchten. Maar ik verwacht daar niet al te veel van. Dan moet ik toch maar eens kijken of de hoofdremcilinder nog in goede orde is.
Goed dan, beste lezer, het blijft een heel verhaal met weinig daadwerkelijke "review" van de Saxo. Wat ik wel kan zeggen, is dat je niet veel mist met zo'n 1.1 blokje op zo'n wagengewicht - zo'n TU-motor van PSA, die sleurt er vrolijk aan. En je rijdt goedkoop - hij is zuinig, gunstig in de wegenbelasting, en onderdelen zijn nog goed te verkrijgen. Ook zitten de stoelen lekker, heb je goed zicht rondom, en is het niet helemaal een saaie bedoening van binnen (blauwe gordels, blauwe tellers, blauw tapijt - het had veel triester kunnen zijn!).
En wat is het heerlijk om bij het autorijden alleen maar auto te rijden. Elektrische ramen en een radio zijn zo'n beetje de enige echte "luxe" die erop zitten. Voor de rest is het: jij, je handen en voeten, en de weg. En de Saxo rijdt eerlijk gezegd nog best lekker. Hierin is hij wel duidelijk meer afgestemd op comfort, en komt hij het beste tot z'n recht als je ook met die instelling rijdt. Al is het helemaal niet erg om ook een keertje door te trekken.
De nadelen dan? Tsja, hij oogt niet per se "dik". Weinig isolatie aan de binnenkant, windgeruis langs de deuren. Hij is ook gebouwd met het oog op de kosten, het was bedoeld als een goedkope en toegankelijke auto. Saxo's willen ook best nog wel roesten, al zou dat met de facelift minder moeten zijn. Ook deze auto is hier en daar wel eens voor roest behandeld, maar het begint er alweer langzaam doorheen te kruipen. Hier moet op (langere) termijn een beslissing over gemaakt worden: aanpakken of de auto oprijden.
Het allergrootste nadeel is het achterstallig onderhoud geweest. Maar ja, caveat emptor. Daar heeft men toch zelf een hand in. En om deze Saxo weer terug naar 100% te sleutelen, dat is dankbaar werk. Misschien geen bijzondere auto, maar wel de mijne.
Beste lezers, ik houd jullie op de hoogte. Misschien upload ik nog wel wat foto's van oude troep die van de auto af gesleuteld is, ter uwer vermaak.
Erop en erover
- 104.950 km
Zo, beste lezer, ik zal maar meteen met de deur in huis vallen - we zijn er nog lang niet. Nu is de bovenstaande titel zeker waar, gezien de staat waarin ik de Saxo aangeschaft heb, bijna anderhalve maand geleden. Maar de Saxo heeft mij al duidelijk gemaakt dat hij meer aandacht blieft. En dus gaat het werk op gestaag tempo door.
Hieronder de lijst van wat er allemaal al gedaan is.
- Distributiewissel + V-snaar + spanrol + waterpomp vervangen
- Carterpanpakking vervangen
- Koelvloeistof ververst
- Remvloeistof ververst
- Bougies vervangen (Bosch FR78X)
- Nieuw luchtfilter, interieurfilter, brandstoffilter
- Wiellager linksvoor vervangen (plus advies beide fuseekogels, ook maar gedaan)
- Wielremcilinder rechtsachter (trommelrem) vervangen
- Achteras gereviseerd (nieuwe lagers)
- Speling op de pook opgelost
- Gasklephuis en stappenmotor (idle control valve) schoongemaakt
- Vloeistof hydraulische stuurbekrachtiging (gedeeltelijk) vervangen (stom handpompje...)
Daar zit dus alweer best wat tijd in, en best wat geld ook! Tussen de aanschaf van 800 piek, bijna 400 in onderdelen, 350 voor de revisie van de achteras, en 400 voor het garagebezoek met wiellager, beide fuseekogels (en speling op de pook, want daarvoor moest iets gefabriceerd worden, dat levert Citroën allemaal niet meer) - zit je ongeveer op 1950 euro. En dan reken je het benodigde gereedschap nog niet mee.
Dat is dus nog eens een keer de aanschafprijs in achterstallig onderhoud geweest. Dan ga je technisch gezien wel mooi over je budget van 500-750 euro onderhoud, ook al had je dat alleen voor "regulier" onderhoud bedacht. Maar met wat geluk heeft hij nu een jaar lang niets meer nodig.
En wat heb je dan? Een Frans koekblikje dat tevreden snort en 1 op 20 (en beter) rijdt. Maar wel nog lijdt aan zachte remmetjes, hier en daar een druppel olie achterlaat op parkeerplaatsen, en verdorie als die achteras nog steeds piept!
En als een ongeluk bij een geluk bij een ongeluk, is vandaag de oliepeilstok aan de onderkant afgebroken. Zo'n oud, bros kunststof dingetje waar het metaal niet in doorloopt, dat drijft nu dus onderin de carterpan rond. Nu moest ik daar toch nog bij zijn om de carterpanpakking aan te pakken, want hij blijft vrolijk doorlekken... en langs het oliefilterhuis komt ook nog wat weg, waar ik dus in eerste instantie vloeibare pakking voor had bedacht, die nu ook weer op de carterpan gaat... maar voor het oliefilterhuis moet je dus eigenlijk ook de uitlaat eraf hebben om er goed bij te kunnen...! Het begint mij een beetje te duizelen als ik erover nadenk.
Maar, lieve lezer, weest niet getreurd - mijn betere wederhelft heeft al haar goedkeuring jegens deze auto verleend, en dat maakt alles weer goed. Hoe zou het ook mis moeten gaan, een Franse auto voor een Franse vriendin...! Ik moet ook zeggen, ze leerde er heel snel en behendig mee omgaan. Ze spreken vast dezelfde taal... ;) Zo'n 20 jaar oude auto is dan ook heel communicatief, zeker eentje met zo weinig geluidsisolatie als deze. Je voelt en hoort alles wat je doet, en dat maakt voor een heel intuïtieve bediening. Dat deden ze vroeger toch beter. Waarom zou ik zo'n Up of Citigo of Mii of Aygo of C1 of 107 moeten kopen - de Saxo rijdt toch ook 1 op 20? Kost toch ook (bijna) niks in wegenbelasting? En je hebt er meer gevoel mee...
Bovendien vind ik onder een auto liggen heel leuk... heus... de Saxo houdt het dan nog spannend. Misschien vervang je de carterpanpakking, en blijft hij vrolijk doorlekken. Misschien begint hij wel een vreemd geluid te maken als je de waterpomp vervangt. Misschien breekt de oliepeilstok plotseling af als je nietsvermoedend je olie wil aftappen en weer bij wilt vullen. Misschien willen die remleidingen helemáál niet gescheiden worden van hun wielremcilindertje na 18 jaar gelukkig gehuwd te zijn!!
Het houdt je op de straat terwijl het je van de straat houdt. Menige buurman/-vrouw heeft al geamuseerd staan toekijken terwijl ik onder een half gedemonteerde auto lag te prutsen. "En heb je hem eindelijk zoals je hem wilt hebben?" - "Ja hoor, er kan nu veilig mee rondgereden worden, prima dingetje," zeg ik terug met een glimlach. Want ik wil ze hun kostbare tijd besparen, die ik ze anders met mijn nog forse to-do-lijst af zou pakken.
- Kleppen stellen
- Versnellingsbakolie vervangen
- Lek carterpanpakking oplossen
- Lek langs oliefilterhuis oplossen?
- Stelmechanisme trommelremmen gangbaar maken
- Terug naar bedrijf achterasrevisie, want piept nog steeds.
- Geluidsisolatie toevoegen (ondertapijt op bodem, onder achterbank, tegen wielkasten, kofferbak en kofferdeksel. Lange, lange termijn)
- Kunststof delen opnieuw zwart spuiten (lange, lange termijn)
- Wiellager rechtsvoor (lange lange termijn en dan zelf doen!)
- Ophanging voorkant bekijken. Kraakt nu over drempels
- Op lange termijn de koppeling bekijken, je hoort hem in stationair...
- Op extreem lange termijn, kijken naar roest(reparaties).
Zucht. Ze zeggen zo vaak, dat je nooit klaar bent met een projectauto. Dat herken ik wel. Het is trouwens meer dat je eigenlijk je doelen moet verleggen en tevreden moet kunnen zijn met "minder dan perfect", want perfect, dat zal hij nooit zijn. Maar hoe langer je er dan mee rijdt, en hoe meer dingen je weer goed maakt, hoe meer de andere dingen je dan weer op gaan vallen. Dat moet je uit kunnen schakelen. Misschien moet ik wel eens beginnen met naar de radio luisteren in de auto...
Maar, alle gekkigheid even daargelaten. Hij is nu functioneel. En er zit zo weinig op, dat er niet eens daadwerkelijk zo veel nog te repareren valt. Ik geniet best wel van dat dappere TU-blokje. En de blauwe klokken, en de blauwe gordels. Ik ga deze auto nog een lange tijd niet opgeven. En dan moet ik zeggen: wij niet, want wie weet ben ik zometeen niet eens de hoofdbestuurder!
Daarom zeg ik voor nu, lieve lezer: ik houd jullie op de hoogte. Wie weet wat de eerste komende paar maanden dienst voor deze Saxo in petto hebben! Misschien mag hij voor kerst zelfs mee naar Frankrijk, als hij zich gedraagt... we gaan het zien.
Onverminderd door
- 124.604 km
Beste lezer, het is alweer even geleden sinds de laatste update. En een hoop gebeurd. Maar niet in negatieve zin!
De auto heeft vol enthousiasme alweer bijna 21.000 km bij ons gedraaid sinds de aanschaf. Hij heeft ons door heel Frankrijk gebracht, ons naar Duitsland gevoerd en voor de rest een heleboel binnenlandse kilometers gemaakt. Probleemloos?
... ja! De auto heeft ons geen enkele keer laten staan. Sleutel omdraaien en gaan. Dit ligt hoofdzakelijk aan twee dingen; a) wat er niet op zit kan niet stuk, en b) preventief onderhoud houdt je veilig op de weg. Mijn eigen aanpak is om er elk jaar sowieso €550-600 in te steken voor zowel correctief als preventief onderhoud. Zo goedkoop mogelijk van APK naar APK rijden, maakt je tijd in de auto nou niet bepaald leuker. Bovenstaande bedrag komt bovendien ook door allerlei achterstallige puntjes, dit zou later zeker nog wel omlaag kunnen.
Wat ook een factor zal zijn is dat de ritten die we maken met deze auto echt overwegend snelwegritten zijn, of ritten langer dan 40 minuten. Als alles elke keer gewoon goed op temperatuur komt, dan gaan die oude blokjes als een tierelier.
Zelf heb ik sinds de vorige update
- de kleppen gesteld. Bijzonder is wel dat hij met de voorgeschreven 0.20mm in en 0.40mm uit flink nagelt. Bij wijze van experiment heb ik heb op 0.20mm in en 0.35mm uit gesteld. Het nagelen is weg, de motor draait zowaar soepeler in lage toeren, en ik heb nog geen verbrande kleppen gezien - dus voorzichtig geslaagd?
- carterpanpakking gemaakt met vloeibare pakking, voorzichtig en zowel binnenrand als buitenrand; die kartonnen pakkingen zijn alleen goed bij een perfect schoon en recht oppervlak - wat niet zo bleek te zijn.
- klein en groot onderhoud gedaan, alle filters, bougies, olie etc. Bougies nog steeds die vierpolige FR78X van Bosch, bevallen super.
- radiateur en kvs-temperatuursensor vervangen. Niet nodig, maar met de gedachte: voor €50 heb je dat spul nieuw en geeft gewoon meer rust wanneer je staat te zweten in de file in de Franse zomer.
- het grilletje opnieuw netjes zwart gespoten, want deze zag er helemaal niet meer uit. Nu kan ik mij weer ergeren aan het kleurverschil tussen de grille en de bumpers. ;) Al springt le double chevron er in ieder geval weer mooi uit.
Daarnaast zijn de vriendelijke jongens van de lokale Citroën-specialist aan de gang geweest met zaken als achterremmen gangbaar maken, uitlaat lekvrij maken, stuurhuishoesjes doen, veerpootlagers vervangen (hier zat vooral linksvoor enorme speling), motorsteunen onder en rechts vervangen (ook speling) en de versnellingsbakolie ververst (mocht wel na 120.000 km).
Hij rijdt dus zowaar weer relatief strak en zoals eerder gezegd, sleutel omdraaien is gaan. Wel merk je toch duidelijk dat hij nooit voor de snelweg ontworpen was; hier is hij gewoon te onrustig voor in de vering. Ook wil je dan niet echt harder dan 110-120 km/h, dan begint het 1.1-liter torretje echt te brullen.
Wat betreft kostenplaatje kan ik het volgende zeggen van de afgelopen anderhalf jaar en ~21.000 km:
- verbruik gemiddeld 5,9 L/100km of 1 op 17.2 - wat kan ik zeggen, ik anticipeer toch iets meer dan mijn vriendin ;)
- brandstofkosten zitten dan rond de €0,09 per km over afgelopen anderhalf jaar
- WA-verzekering ~€33 per maand, wegenbelasting ~€21.50 per maand (dit is wat de belastingdienst van de rekening afschrijft)
- brengt vaste lasten + brandstof op zo'n €0,04 per kilometer.
Dan zit je met brandstof en vaste lasten over de afgelopen anderhalf jaar en ~15.000 km per jaar, op een kilometerprijs van €0,13 per kilometer.
Stel je rijdt die kilometers voor je werkgever, en deze vergoedt een vrij standaard €0,19 per kilometer, dan houd je dus €900 euro per jaar over voor onderhoud. Met mijn onderhoudsschema "verdien" je dan alsnog €300-350 per jaar.
Kortom, voor de basic auto van A naar B helemaal prima. Is er dan niets mis mee? Jawel, als je abrupt op het gas gaat staan (doe ik zelf nooit) dan komt er een piep bij de uitlaat onder de motor vandaan. Waar de eerste "downpipe" van de uitlaat op het stuk onder de carrosserie aansluit, zit een soort flens die na verloop van tijd dus kan gaan piepen. Volgens de garage een typisch Saxo-dingetje. Bovendien op snelwegtempo nogal onrustig en rumoerig, wat kan gaan vermoeien op de lange afstand. En je merkt toch echt wel dat 60 pk maar net afdoende is naar hedendaagse Nederlandse maatstaven - in Frankrijk op de snelweg een berg op, daar verlies je gewoon 20-30 km/h, al kun je terugschakelen wat je wilt. En geen airco. En het geluidssysteem is toch ook wel echt verouderd, menige draagbare Bluetooth-speaker verslaat dit systeem met gemak.
Toch ga ik er op z'n minst nog lekker eigenwijs een jaar mee doorrijden. Mogelijk laat ik het interieur nog eens professioneel reinigen en spuit ik de kunststofbumpers weer eens zwart. En op termijn begint het oog dan toch te loeren naar een zekere opvolger, want ja, met een nieuwe baan denkt men zich natuurlijk één en ander te kunnen permitteren. De financiële berekeningen zijn al gemaakt. Maar mocht dit op termijn dan gebeuren, zal ik in ieder geval zorgen dat de Saxo in bekende kringen blijft, want ik ben toch nog niet echt uitgekeken op dit dappere grijze muisje.
Hij blijft maar gaan
- 169.483 km
Anderhalf jaar verder en inmiddels dus bijna de 170,000 kilometers aangetikt met deze onopvallende grijze muis.
De enige bijzonderheid in die tijd was de uitlaat. Ik reed op nieuwjaarsdag op de ringweg van Groningen op minder dan 1 minuut afstand van de vaste garage, toen het geluid opeens van standje "1.1 viercilinder" naar "tank" ging. Zoals ik al zei, minder dan 1 minuut van het vaste adres vandaan, dus meteen daar voor de deur neergezet (ze waren dicht natuurlijk) en even kijken. Bleek dat de uitlaat nét voor de einddemper het op een roesten had gezet en dit stuk is dus vanzelf opengeblazen.
Voor de rest staat het gemiddelde verbruik op zo'n 5.7L/100km (1 op 17,5) - oftewel, op een tank doe je zo'n 600-650 kilometer. Dan gaat het oranje lampje branden om aan te geven dat je nog zo'n 4.5 liter over hebt. Hoe ver je daarmee komt hangt af van je rechtervoet, hoe dapper je je die dag voelt, en hoeveel vertrouwen je hebt in >20-jaar oude elektronica. Mijn record is zo'n 740 kilometer. Maar dan zit je die laatste 20-30 kilometer echt niet lekker meer ;)
Qua onderhoud verder geen bijzonderheden. Doe nog steeds elke kleine en grote beurt zelf en bespaar dan niet op de spulletjes. Ik noem maar wat: Shell Helix H7, 4-polige bougies van Bosch, MANN olie/luchtfilters, en elke 30.000-40.000km nog de klepjes stellen. Bemerk wel dat ik ze aan de uitlaatkant iets strakker zet dan fabrieksinstelling (0.35mm ipv 0.40mm) omdat hij anders behoorlijk nagelt. (Let dan wel enorm goed op dat je niet te strak gaat staan en dat hij de kleppen gaat verbranden.)
Natuurlijk valt het oog zo af en toe op een opvolger. Want, het blijft aan het einde van de dag natuurlijk wel een koekblikje op de snelweg. Zeker als je drie dagen van de week voor een project op pad bent, uurtje heen en uurtje terug, op zo'n weg als de N34. Gelukkig hoef ik dat nu niet meer, maar met al die obese tuinhuizen op de weg zonder vangrails ertussen moet je natuurlijk oppassen en voldoende defensief rijden.
Maar dan bedenk ik me dat het niet eens zo verkeerd rijdt, voldoende gevoel (mechanisch) en voor de kosten die je met zo'n auto maakt hoef je echt niet twee keer na te denken. Wat ik al zei, hij rijdt 1 op 18, 20 euro wegenbelasting in de maand en een vergelijkbaar bedrag voor de verzekering. Wie doet je wat. En het onderhoud doe ik van wat er van de kilometervergoeding overblijft (0,19 cent per kilometer versus 0,11 cent brandstof de kilometer).
Daarom blijf ik voorlopig nog even goed zorgen voor deze grijze muis. Hij dient me nog te trouw en heeft verder geen slag verkeerd gemaakt. Zeker met allerlei andere projecten in het leven die ook geld kosten (zei daar iemand vliegbrevet...?)
Kort overzicht van de kosten tot dusver, voor hen die graag de muntjes twee keer omdraaien (en dit opschrijven). Onderstaand is niet helemaal exact maar wel goede benadering!
Tijd: 2.5 jaar
Kilometers: ~65.000km
Getankte liters brandstof: 3.630L
Aanschaf €800
Onderhoud (onderdelen, garagewerk, revisies) €3.500
Vaste lasten ~€1.500 (per maand zo'n €50 gemiddeld)
Afschrijving: niet noemenswaardig ;)
Dit maakt:
0,05 cent per kilometer onderhoud/revisie
0,11 cent brandstof per kilometer (gemiddeld over afgelopen 2.5 jaar met wilde prijsstijgingen en alles)
0,02-0,03 cent per kilometer vaste lasten (gemiddeld)
Laten we zeggen: 0,19 cent per kilometer onderaan de streep. Dat vind ik te behappen. Voor die prijs zoek ik vooralsnog geen leuke opvolger uit. Wat ik al zei: andere dure projecten in het leven. Natuurlijk wil ik nog eens een mooie oude BMW met zes-in-lijn erbij hebben. Dat ik dan de saaie woon-werk-kilometers in deze auto doe, of op termijn in een stille en zuinige hybride. Maar dat vergt natuurlijk aardig kapitaal, tijd en ruimte. En die is er dus momenteel even niet.
Ik houd jullie op de hoogte!
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4
- Comfort4
- Kosten5
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Zo experimenteerde Citroën met elektrisch rijden: Saxo Electrique kwam 66 kilometer ver

Op de Rollenbank: Citroën Saxo VTS (2001)

Test: Citroen Saxo 1.4i Furio VTS (2002)

Test: Citroen Saxo Electrique - Fiat Multipla Bipower - Toyota Prius - Volkswagen Lupo 1.2 TDI 3L

Rover 75 2.5 V6 Classic (2000) - 405.772 km - Klokje Rond
