Citroën CX Break 25 TRI (1984)

autoreview

Citroën CX Break 25 TRI (1984)

Signalement

UitvoeringCX Break 25 TRI
Versnellingen3, Automaat
Bouwjaar1984
Jaar van aanschaf2007
KM-stand bij aanschaf112.000 km
KM-stand laatst200.400 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 158.500 km

De derde CX die ik bezit en rijd. Allen hadden de combinatie 2500cc motor en automatische
versnellingsbak. Na twee keer een sedan nu een break voor de verandering en het gemak. Want
wat een waanzinnige ruimte biedt een CX break. Europees en groter zijn ze er niet. De
bagageruimte met neergeklapte achterbank is een ongelooflijke 2128 liter. Met de bank in
zitpositie hebben we het nog over 1168 liter. Hahaha, perfect voor een gastank. Vroeger kon dat
op deze motor niet door de loze vonk in het bijzonder lange inlaattraject. Maar een modern
systeem (Prins VSI) kan tegenwoordig prima.

Terug naar de auto. Het hydropneumatische veersysteem blijft onovertroffen. Hoeveel ik ook in die
1168liter bak gooi, hij blijft horizontaal staan en zakt niet door. Het prachtige dashboard met la
lunule en daar in de bewegende ogen die snelheid en toeren aangeven. Perfect maar te afwijkend
voor de gemiddelde bestuurder en dus door de pers afgeschreven. Alle knoppen zitten binnen vingerbereik. Het typisch eenspakige stuur dat een perfect zicht biedt op alle noodzakelijke functies, wordt bekrachtigd door het beroemde diravi systeem. Vederlicht bij stilstand en zwaarder op snelheid en daarnaast zelfcentrerend. Iemand die nooit een CX heeft bereden weet dan ook niet wat hem/haar overkomt de eerste keer. Maar eenmaal er aan gewend weet je, beter bestaat er niet.

De motor is heerlijk. Lekker veel cc’s zorgen voor veel vermogen. De bak kent slechts 3
versnellingen en gedraagt zich vanaf 40km/u als een variomatic. Van 40 t/m 195 in de derde
versnelling dus. De stoelen zijn net als het veersysteem ongekend comfortabel. Heerlijk diepe
fauteuils maken iedere rit tot een genot.
Al met al blijft dit de auto! Beter zijn er niet geweest en komen er misschien ook niet meer.

PROBLEMEN

  • 158.500 km

Met deze CX weinig na toch al weer ruim 45.000km. Bekend van CX-en is het
zwakkere electrische systeem. Goed behandelen kan een hoop ellende voorkomen. Dan is het
probleemloos. Ook roest kende Citroen in de jaren 80 nog. Ook hier geldt goed behandelen. De
motoren kunnen duizelingwekkende standen bereiken. Ook de ZF bak is probleemloos. Dat heb ik
met de ZF 4-bak in een XM wel anders ondervonden.
Al met al vraagt een CX wel het nodige onderhoud, ook prefentief. Echter als je dat vergelijkt met de
afschrijving op zeg een moderne auto, dan valt het toch weer erg mee. Verbruik is voor de break
automaat wel hoog; 1:8 op benzine en 1:7 op lpg.
*In 2007 problemen gehad met de lichtschakelaar. Blijkbaar vond Citroen het te veel geld kosten om
daar een simpel relais tussen te monteren. Gevolg is dat door de constante stroom de schakelaar
doorbrandt.
*Eindelijk is de CX 25 jaar en daardoor verlost van de verplichte donatie aan de bodemloze put. Tijdens de vakantie slechts 1 keer even stil gestaan (uiteraard op een berghelling!). Het waarom blijft onduidelijk maar het leek op vapour lock. Verder eerder preventief de waterpomp vervangen, of preventief er was iets lekkage. Verder soms wat vreemde geluiden maar dat ben ik gewend van de vorige CX-en.
*De wagen een dinitrol beurt laten geven. Daar heb ik spijt van want ondanks de mooie praatjes van de colporteur werd er slecht werk afgeleverd. Notabene de gemiste delen die dinitrol verkoper mij aanwees waren nog net zo onbehandeld als daarvoor. Dat wordt als een uitzondering afgedaan, maar het slechte spuiten bleek bij meerdere CX-en die via mijn garagist waren gestrikt het geval. E.e.a is wel grotendeels opnieuw behandeld maar ook daarna waren er vergeten delen te vinden. De reactie was toen: als je wilt vind je altijd wel iets, ja ja maar wel 800 euro's vragen. Dan verwacht ik vakwerk zonder fouten. De volgende keer krijgt hij net als mijn GSA een Mike Sanders behandeling net over de Duitse grens. Veel beter spul ook trouwens.
*Het afgelopen jaar (2009/10)geen noemenswaardig probleem ondervonden. Alleen de injectiemodule van de Prins VSI LPG installatie was nu al defect. Dit werd vervangen met een kleine coulance vanuit Prins. Dan zie je dat het aantal jaren garantie niet veel zegt. Want zo'n ding mag natuurlijk niet na een kleine 40000km al kapot gaan ongeacht of ie er nou een half jaar of drie jaar in zit. Maar ja.

173.000

  • 173.000 km

Na het vorige overzicht is de CX uitgebreid met een airco, ofwel die is er ingebouwd. Gelukkig was de zomer in het Spaanse binnenland wel warm tot heet, dus volop profijt er van gehad.

Net als twee jaar geleden een keer totale uitval van de motor gehad, weer op een steile helling in de hitte en met aanhanger. En…. een drukkende Renault Magnum achter me, zo'n torenflat-truck. Binnenkort wordt daar naar gekeken. Op LPG was er trouwens geen probleem, maar dat is in Spanje weer zeer moeilijk verkrijgbaar.

Verder zijn sinds het vorige verslag, abusievelijk in dit blad met het Engelstalige woord "review" aangeduid, alle hydraulische leidingen vervangen. De originele waren na 27 jaar aan vervanging toe, Verder eigenlijk alleen het normale onderhoud, op naar de twee ton dacht ik zo!

Rust

  • 200.400 km

Gezien de plunderplannen van de overheid is een CX op lpg geen reëele optie meer als dagelijkse auto. Want de onderhoudskosten zijn toch wel dusdanig dat dit het belastingvoordeel weer teniet doet gaan. Hoe dan ook, ik heb geen zin om aan onze staat voor deze auto zo'n 1600euro per jaar te gaan afdragen aan wegenbelasting.
De Cx nu dan gestald terwijl hij net de 200.000km gepasseerd is. Wordt het een schone slaap van elf jaar, tot hij veertig is?

7,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.