Citroën C5 Break 2.0 HDi 110pk Ligne Prestige (2004)

autoreview

Citroën C5 Break 2.0 HDi 110pk Ligne Prestige (2004)

Signalement

UitvoeringC5 Break 2.0 HDi 110pk Ligne Prestige
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2009
KM-stand bij aanschaf133.800 km
KM-stand laatst241.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De aanleiding

Op 17 april eindigde mijn korte bezit van een Renault Megane abrupt doordat blijkbaar niet iedereen de tegenwoordigheid van geest heeft om VOOR zich te kijken bij drukte en file. Een harde tik door een met bullbar uitgeruste Nissan Patrol lanceerde me terwijl ik stil stond in een file op een 60-km weg, en belandde 10 meter verder en een halve meter lager in de berm aan de overkant.
In eerste instantie leek het flinke blikschade, maar een krom getrokken dakbalk maakte een economisch total loss onvermijdelijk.

Dus dat was na 4 weken het einde van de Renault.

Gelukkig viel de dagwaarde niet tegen en door zelf ervoor te kiezen het budget wat op te schroeven kwam een auto in de picture die de vorige keer qua aanschaf net niet lukte: een Citroen C5 Break. Daar gaat deze review dan ook over.

De proefrit

  • 133.800 km

Op vrijdag 7 mei een goede proefrit gemaakt met een zilvergroene Citroen C5 Break 2.0 HDi Ligne Prestige.
Het allereerste wat opvalt was het formaat. Hoewel hij volgens de metingen smaller is dan de Mégane, is de binnenruimte een stuk meer. Wel is hij ca. 20 cm langer (flinke bak achterin!) en 200 kg zwaarder.

Wat een heerlijk comfort! De auto zweeft zo ongeveer over de weg. Vooral golfachtige bewegingen zijn leuk, korte ribbels iets minder maar nog steeds subliem.

De auto is netjes in orde, motor pakt lekker op en is voor mijn gevoel beresterk, alleen waarschijnlijk iets dorstig.
Alleen de achterbumper is een beetje beschadigd: het liggende deel heeft nogal wat lakschade en het puntje rechtsachter lijkt een heel klein tikje van een stoeprand o.i.d. te hebben gehad.

Keuze snel gemaakt: onderhandeld over de prijs en een trekhaak, en de auto is de onze!

De eerste 3000 km zitten er al weer op

  • 137.000 km

Nu een kleine maand mogen sturen in deze heerlijke wagen.

Nu er wat meer kilometers bij zijn gekomen kan ik mijn eerste ervaringen wat beter onderbouwen, hoewel er natuurlijk nog steeds geen langlopende issues kunnen zijn!

Het belangrijkste wat m.i. moet worden genoemd is en blijft het comfort van de auto. De hydropneumatische vering doet zijn werk naar behoren. Drempels zijn zeker niet met standaard 80 km/h te nemen, dan klappert de voortrein op een manier die doet vermoeden dat het niet hoort ;)
Maar de manier waarop hobbels worden doorgegeven is wel fenomenaal. Men zegt dat auto's als Xantia's en XM's het nog beter doen, maar die ken ik dan ook niet.

Dan de motor. Hij moet nog even wennen aan mijn rijstijl, heb nog de neiging om redelijk snel op te schakelen waardoor het toerental daalt tot ongeveer 1300, 1400. Zeker in de 5e versnelling bromt hij nog wat, moet nog even loskomen.
De turbo komt er merkbaar bij zo rond de 2000 toeren, de bekende duw in de rug voel je dan wel. Voor zover als ik het inschat is de motor sterk zat voor de auto, eventueel zelfs met een flinke aanhanger erachter verwacht ik geen problemen.

Remmen is vertrouwenwekkend. De C5 lijkt wel een anker in het asfalt te begraven, indien nodig! De remmen zijn heerlijk doseerbaar. ABS heb ik nog niet nodig gehad.

Het geluid dat doordringt in de passagiersruimte is prettig laag van volume. Ik rijd alleen maar diesels dus heb geen idee hoe het met benzine-auto's is, maar omdat de diesels wat lagere frequenties rondbrengen is het gewoon rustig in de auto. Bij 120 km/h in de 5e vernelling staan er slechts 2500 toeren op de teller.

De stoelen zijn comfortabel, maar je zit wel laag. Voor mensen die moeilijk in- en uitstappen is de auto minder geschikt. Ik heb de bestuurdersstoel redelijk hoog staan omdat ik zelf maar een kort mannetje ben, maar toch blijft de stoel best laag.
De armsteun (ook voor de passagier) is een uitvinding die ik niet meer zou willen missen.

De ruimte is echt enorm. De achterbank is bij ons normaal slechts bezet door een Maxi Cosi met een paar maanden oude baby erin, maar doet vermoeden dat minstens 2 volwassenen het er goed uit kunnen houden.
De bagagruimte is echt groot, ik denk 1 van de grootste in zijn (toenmalige) klasse. 565 liter onder het zeil zonder de bank te klappen. Met een jong gezin op vakantie hoeft dus denk ik niet te leiden tot ruimteproblemen.

Zijn er dan geen nadelen? Ja natuurlijk wel.
Mijn vrouw vindt de auto erg groot en qua uiterlijk niet zo mooi als onze Mégane. Wel vond ze hem beter bestuurbaar.

Verder nadeel is dat zo'n grote zware auto natuurlijk geen zuinigheidswonder is; maar puur naar de cijfers kijkend is het zo slecht nog niet. Op dit moment staat het gemiddelde op 1:16,9, gemeten over ongeveer 3500km. Uitschieter was een stuk van 1:18,2, nota bene met een (lage en slechts weinig beladen) aanhanger. De actieradius is ongeveer 1000 km voordat het lampje gaat branden, en zo'n 1100 km tot de tank echt leeg is. Gegeven het feit dat mijn oude Corsa met 500 kg minder 1:18 reed is het nog zo slecht niet denk ik.

De veiligheidsgordels op de achterbank zijn eigenlijk net een centimeter of 5 te kort om de Maxi Cosi prettig te kunnen vastzetten. Nu moet eerst het schuine deel achter het hoofdsteuntje langs, voordat hij ingeklikt kan worden. Dat ie iets lastiger dan eerst vastklikken en dan het schuine deel spannen. Het scheelt niet veel of de gordel is zelfs TE kort voor de Maxi Cosi. Dan is een isofix-aansluiting het enige alternatief.

Verder is de ontvangst van de radio niet echt heel helder, en zijn er een paar kleine kraakjes in de rubbers van de portieren te horen. Dat is een bekend probleem, te verhelpen met wat talkpoeder en wat WD40 op de steunen van de ruiten in het portier.

Update na een paar maanden

  • 137.000 km

Inmiddels bijna 5 maanden in bezit, ruim 10.000 km gereden inclusief de vakantie in Frankrijk, en de eerste kleine onderhoudsbeurt is een feit.

De auto doet het prima; stil, comfortabel en redelijk zuinig (1:16,5).
Inmiddels heb ik zelf een set parkeersensoren in de achterbumper gemonteerd, aangezien fileparkeren toch wel wat makkelijk wordt met zo'n ruim 4m75 lang slagschip.

Met de vakantie blijkt dat de ruimte echt een zegen is. Op vakantie met een 6 maanden oude baby, gehele kampeeruitrusting, campingbedje, kinderwagen, speelgoed, en dan je eigen spulletjes... hoezee dat het er allemaal goed in paste. En door de hydropneumatiek ligt de auto ondanks een volledig vol gestapelde bagaruimte als een huis op de weg.

Bij de beurt helemaal niets bijzonders aan de hand gehad.

Update: één jaar in bezit

  • 160.000 km

Nu heb ik de C5 ongeveer een jaar en kan ik slechts concluderen dat hij (zij?) zich prima houdt.
Er hebben zich egenlijk geen onverwachte dingen voorgedaan. Een maand geleden grote beurt geweest met nieuwe distributieriem, waterpomp, remschijven en remblokken voor, APK, en 4 nieuwe banden. We kunnen er weer even tegen!
Kilometerprijs is door dit onderhoud wel gestegen, nu ongeveer 25 ct/km exclusief afschrijving.

We hebben in de tussentijd ook wat ervaring kunnen opdoen met de auto als trekker: een vouwwagen van 600 tot 650 kilogram is in ieder geval geen probleem. De auto is stabiel met de aanhanger erachter. Enige voorwaarde is een voldoende hoge kogeldruk, onder de 40 kilo een tikje nerveus. Bij 70 kilo gaat het perfect. Alleen de verbruiksmeter verraadt dat er wat aan hangt.

Tot nu toe dus een trouwe reisgenoot met Comfort en zonder problemen. Het maakt dat ik de komende paar jaar met vertrouwen tegemoet zie.

Problemen

Tot nu toe nog weinig geen problemen gehad.

Bij aflevering:
- Oliepeil veel te hoog --> verholpen door verkoper
- Los achterruitje ging niet meer open. Bekende kwaal van de C5. Zelf verholpen door een bypass aan te leggen voor het gebroken adertje in de ruit.
- Auto trilde soms boven de 100, 110 km/h. Ook een bekende C5-kwaal. Eerst gewoon laten uitlijnen en balanceren, heeft slechts een beetje geholpen. Daarna superbalanceren bij Profile, dat heeft het voor 95% weggehaald. Geheel trillingvrij is hij niet, maar ik heb er geen last meer van.

144500 km:
- Regensensor is vooral bij miezer een beetje ADHD, ook na vervanging van de wisserbladen. Regensensor goed ontvet heeft wat geholpen, maar hij is nog erg gevoelig. Bij de dealer heb ik de regensensor laten uitschakelen zodat ik weer een gewone interval hebt.
Helaas werkt de lichtsensor dan ook niet meer, maar omdat ik toch altijd met licht aan rijd vind ik dat niet erg.

160000 km:
Bij de grote beurt moesten remschijven en remblokken aan de voorkant vervangen worden.
Trilling bij hoge snelheid blijft een beetje, we gaan nog even zoeken naar manieren om dat weg te krijgen.

Waardering

  • 160.000 km

Motivatie voor mijn waardering in sterren:

* Comfort: Sommige mensen vinden het niks, zo'n zwevend tapijt. Ik vind het fenomenaal. 5 sterren.
* Prestaties: Zeker niet slecht. Geen sportauto natuurlijk, maar zeker okee voor de auto en normale doelgroep. 4 sterren.
* Betrouwbaarheid: hij heeft me nog niet laten staan. Ook de historie van de auto verraadde geen bovengemiddeld garagebezoek dus het lijkt wel snor te zitten. 5 sterren.
* Kosten: kan ik nog niet zo heel veel over zeggen met slechts 2000 km... maar ik denk dat hij voor zo'n grote auto niet extreem duur is. 4 sterren.

Conclusie: nog een keer Citroën?

  • 160.000 km

Als ik alles op een rij zet, ben ik aan de conclusie toe. Als je een ruime gezinsauto zoekt die qua aanschaf goed betaalbaar is, is de C5 een goede keuze. Je moet van het model houden, misschien een beetje oubollig. En het Franse zal niet iedereen waarderen. Ieder zijn smaak uiteindelijk! Voor mij is het een heerlijke reiswagen. Veel comfort voor het dagelijkse verkeer, compleet uitgerust en ruim voor het familiegebruik.

Als je interesse hebt in een C5 schijnt het niet zo'n slecht idee te zijn om het eerste jaar (2001/2002) kritisch te bekijken vanwege wat kinderziektes. Maar als je daar op let heb je er een fantastische auto aan.
Daarnaast is de C5-club een aanrader voor als je wat kleine, C5-specifieke nukjes tegenkomt.

Dus, als je mij de vraag zou stellen: nog een keer een Citroën? Dan zeg ik zonder twijfel ja.
Misschien in de toekomst wel eentje van het nieuwste model, alleen erg jammer dat de bagageruimte toch wel flink gekrompen is.

Maar ren tikje Citroën-gekte maakt zich dus wel van mij meester.

Nieuwe update: ruim 2 jaar in bezit

  • 195.000 km

Inmiddels heb ik de C5 ruim 2 jaar bereden, en in de tussentijd zijn er ongeveer 62.000 kilometers extra bijgezet.
De auto bewijst zich als een erg betrouwbare reispartner.
In de tussentijd is de enige echte reparatie(poging) die van de airco geweest. Vorig jaar is die bijgevuld, en dit voorjaar was hij weer te leeg. Gek genoeg heeft de garage ondanks afpersen en vullen met fluorescente markers geen enkele lekkage kunnen vinden, ook niet na 3 maanden intensief gebruik.
Verdere kosten zijn een vervangende accu geweest, afgelopen winter in de kou ging de start merkbaar moeilijker dus meteen de accu laten vervangen om stilstand te voorkomen.
Ook heb ik dit voorjaar winterbanden aangeschaft, deze gaan er komend najaar voor de eerste keer op. Ik ben benieuwd naar de ervaringen, want de huidige (zomer)banden (Fulda) vind ik redelijk slijtgevoelig en blijken toch wel wat balanceerproblemen te hebben.

Verder kan ik alleen maar zeggen dat de C5 mij erg goed bevalt.
De kosten per kilometer liggen nu op ongeveer 21.5 cent, inclusief brandstof/verzekering/belasting/onderhoud, exclusief afschrijving. Rekening houdend met een dure beurt vorig jaar (die was ingecalculeerd en waardoor de aanschaf relatief gunstig was) en de aanschaf van winterbanden-op-velg, niet gek dacht ik zo.
In de loop van dit najaar zal het kostenplaatje in de buurt van de 20 cent gaan komen, en dat vind ik voor de auto die het is niet slecht.

Tot zover maar weer, volgende toevoeging aan deze review zo rond de 230.000 km denk ik!

Ingeruild

  • 241.000 km

Aan alles komt een eind, en een onoplosbare onbalans in de wielophanging van de C5 gaf de eerste aanleiding om een opvolger te zoeken. Natuurlijk niet alleen vanwege die trilling, maar al met al waren er méér redenen om eens wat anders te willen.

De C5 is ingeruild bij ca. 241.000 km op de teller, na bijna 4,5 jaar in bezit. Hij is (zo heb ik begrepen) inmiddels bij een Citroën-liefhebber onder de hoede. Op de onbalans na waar ikzelf erg gevoelig voor ben, is het gewoon een goede auto gebleken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de C5 nog heel wat kilometers zal kunnen vreten.

De opvolger is een Peugeot 307SW 1.6HDi Pack, 168.000 km, uit 2006. Zie mijn andere review.

Adieu C5, et bonne chance!

9,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (7)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.