Citroën C5 Break

Toegevoegde waarde

Citroen C5
AutoWeek 2001 week 23
AutoWeek 2001 week 23

Je leest het in AutoWeek 2001 week 23

Na de sedan heeft nu ook de stationwagenversie van de Citroën C5 zijn opwachting in in de showrooms gemaakt. AutoWeek ging naar Dijon voor een eerste kennismaking met de C5 Break.

Wist u dat de aanduiding die Citroën gebruikt voor zijn stationwagenversies zijn oorsprong vindt in de Nederlandse taal? Break (spreek uit: brek) is afkomstig van brik, een 19de eeuwse calèche die voorzien was van een deurtje achterin. Citroën gebruikte de aanduiding Break voor het eerst in 1959 voor de ID en heeft daarmee een lange traditie in gang gezet, waaraan vanaf eind juni de stationwagen van de C5 wordt toegevoegd.

Technisch is deze versie zonder uitzondering hetzelfde als de sedan (AW no. 10). De extra's van de Break hebben dus vooral met ruimte te maken. Om maar met de bagageruimte te beginnen: die behoort met een inhoud van 563 liter tot één van de grootste in zijn klasse. Verwijder het afdekzeil en je kunt hem met 1088 l tot de nok toe volladen. Als je de zittingen van de achterbank verwijdert en de rugleuningen plat vouwt, verstouwt hij maximaal 1658 l. Da's 58 l meer dan in de Picasso!
Nieuw en uniek is de variabele laaddrempel, mogelijk dank zij de aanwezigheid van Hydractive III vering. Als de motor is uitgeschakeld, kan je met een druk op de knop aan de binnenkant van de laadruimte de hoogte van de laaddrempel variëren van 493 mm tot 653 mm. Zware zakken met aarde laad je 't eenvoudigst op de hoogste stand, terwijl je een kratje Spa minder hoeft te tillen bij de laagste stand. Na het sluiten van de achterklep gaat de laaddrempel automatisch terug naar zijn normale hoogte van 568 mm. De drempel is trouwens verchroomd en voorzien van een beschermfolie.
Andere gebruiksvriendelijke voorzieningen zijn de afzonderlijk te openen achterruit (standaard) en een mat (niet in de Séduction) die aan de onderkant is voorzien van een afwasbare PVC-laag.
De duurdere versies hebben een oprolbaar, verticaal beschermnet, dat voorkomt dat spullen in het interieur terechtkomen. Een skiluik, bagagenet op de vloer en afgesloten bergruimten in de binnenkant van de achterschermen ontbreken evenmin. Voor de Ligne Séduction zijn de omkeerbare mat, het verticale net en de dakdragers als Pack Break voor f 750 beschikbaar. Op alle versies is als optie het Pack Comfort (f 684) leverbaar met elektrische raambediening achter, regensensor, dubbele zonneklepjes met verlichting, oprolbaar zonnescherm en boordcomputer.

Ruim bemeten

We wisten al dat de inzittenden voorin de sedan alle ruimte hebben, maar achterin is de hoofdruimte niet riant. In de Break is dat wel anders: er is 6 cm meer hoofdruimte.
Eveneens ruim bemeten is de onderhoudsinterval voor de Hydractive III vering, die overigens voor de Berline hetzelfde is. Door toepassing van onronde veerbollen en het gebruik van synthetische hydraulische vloeistof (LHS)in plaats van minerale (LHM) heeft het systeem pas na 5 jaar of 200.000 km onderhoud nodig.
Wij reden met de Break 2.2 HDi 110 pk en waren onder de indruk van de wegligging, die steviger aanvoelt dan in de Berline. Maar de Break is dan ook 200 kg zwaarder dan die sedanversie!
Ook al kennen we deze moderne diesel inmiddels uit de Peugeot 607, rijden betekent beseffen wat een fraaie machine dat toch is: krachtig en vooral stil. Overigens is ook het motorengamma voor de Break gelijk aan dat van de Berline.
De C5 Break staat nu al bij de dealers en wordt in september leverbaar.