BMW 328i Touring High Executive (2012) #6

autoreview

BMW 328i Touring High Executive (2012)

Signalement

Uitvoering328i Touring High Executive
Versnellingen8, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2017
KM-stand bij aanschaf27.804 km
KM-stand laatst42.000 km
Lezerswaardering: 58%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Tegenvallers en meevallers

  • 28.432 km

Uitgangspunt: op zoek naar een mid-size stationcar of SUV-achtige van een paar jaar oud voor een redelijke prijs. Vanwege het verwachte kilometrage (15-20.000 per jaar) en de snel oplopende hetze tegen dieselgestookte motoren, dit keer benzinegestookt. Na mijn eerste autojaren heel tevreden te zijn geweest met Japanse producten, later overgestapt naar Frans comfort en tenslotte verslingerd geraakt aan Duitse degelijkheid, maar vooral ook Duitse wegligging en comfort... ondanks de prijs :-(.

Het jachtgebied strekte zich dus globaal genomen uit van de VW Tiguan, via de Audi A4 en A5 (de oudere Q-versies vind ik gewoon acht niet mooi) tot de BMW X3, 3 GT en Touring, de Mercedes GLA en C-Estate. Met een uitstapje naar de Zweedse kwaliteit en design, richting Volvo V60 en XC60. De keuze voor benzine beperkte het terrein wel meteen weer sterk, want mijn eerste oriëntatie was op de Duitse 2e-hands markt waar bijna alles dieselgestookt is. Uitgezonderd de Audi’s die je ook regelmatig als TFSI tegenkomt. Na 3 maanden had ik echter nog steeds dé auto – of Das Auto – niet gevonden, althans niet binnen mijn budget. Correctie, ik had er 2 of 3 gevonden maar die stonden dan telkens bij niet zo koosjer ogende handelaren in het Verre Oosten van Duitsland. En een paar prima exemplaren, zo jong als 2014 en 2015 bij officiële merkdealers in het Westen, maar dan weer telkens in een uitvoering die net iets miste. Zoals Audi’s A4 Quattro maar met standaardstoelen, waarvan ik al wist dat ik last van mijn rug zou krijgen, en weer dieselgestookt.

Uiteindelijk vielen diverse andere ook af want: 2e-hands bijna alleen als diesel te krijgen, oude modelserie, te veel km, te duur in aanschaf of voordelig in aanschaf maar weer duur in gebruik, etc..... uiteindelijk is het toch een Nederlandse auto geworden en uiteindelijk kom je, als je geen mille of 80 te verstoken hebt voor een naar eigen smaak aangekleed nagelnieuw model, toch uit op een compromis. Hoewel, onze Dreier is zeker geen compromis als het aankomt op rijplezier. Wel is hij (F31 serie) vanaf volgend jaar ook een van de oudere modelserie want de nieuwe is net aangekondigd....

De auto was geadverteerd als 'high executive upgrade edition' met ongeveer alle opties en een ongelooflijk lage kilometerstand. Dus eerst maar even Leaseplan Occasions gebeld. Het bleek dat de vorige eigenaar de auto bij zijn functie had gekregen maar hem bijna niet gebruikte.
So far, so good.

In de showroom aangekomen, zag de wagen er uit als een plaatje. En, eindelijk eens niet dat eeuwige zwart van buiten en zwart van binnen, want daar was ik wel klaar mee. Metallic Grijs II en prachtig beige leder. Het telefonisch eerst nog bevestigde verhaal van alle opties bleek echter verre van de waarheid. De door mij begeerde - en geadverteerde - Active Cruise Control: zat er niet op. Stoelverwarming: niet. Dubbel geregelde airco: niet. Electrisch verstelbare stoelen: niet. Die drie opties had ik dus wel verwacht bij een high executive van oktober 2012 en een dappere listprijs (als nieuw gekocht) van 54 mille. Wel prachtig beige leer en een panorama-schuifdak, waar we overigens niet op zaten te wachten, want gebruiken we nooit. Misschien handig voor verkoop later. Voor mij betekende het echter een paar cm. minder hoofdruimte. Een feeëriek 'lichtpakket' zit er wel op; leuk om indruk te maken op de buren, al die lampjes buiten en binnen. Bi-Xenon, voor mij een absolute must: wel. Navigatie: check. Bluetooth: ja. Voice control: jawel. En een die perfect werkt ook nog. Sportstoelen met alles instelbaar. En een fantastisch Harman Kardon sound system. Uiteindelijk hou ik het erop dat het een Luxury Line versie is (en geen executive) want er staat met dikke letters ‘luxury line’ op de verchroomde dorpelplaten 😉.

Overigens schijnt het dat de optielijst vanzelf verschijnt vanuit een bepaalde database – de verkoper kijkt het zelf niet meer na bij de grote ketens – en dat deze database dus foute informatie bevat. Ik kwam nog een paar soortgelijke fouten tegen bij andere handelaren die uit dezelfde database hadden geput: getuige de foto’s bleek er geen ACC op die auto’s te zitten terwijl hij wel op de lijst stond. Storend blijft het wel !

Terug naar onze 328-er: tenslotte bleken er wel dikke 18" sloffen onder te liggen en een sportonderstel. Ook niet iets waar ik op zat te wachten.... dacht ik althans. Want onze autovakanties gaan ook vaak over hobbelige bergweggetjes en dito zandpaden.

Toch duurde de proefrit maar 30 seconden. Nou ja, 30 minuten totaal, maar eigenlijk had ik na 30 seconden al het gevoel 'dit wordt 'm'. Wat een heerlijke rijmachine ! Of zoals mijn vrouw het uitdrukte: hij zoeft over de weg als een hovercraft. En daarbij ligt hij als een trein. Het door mij gevreesde stoot- en springfestijn bij richels of fly-overs op de snelweg, verkeersdrempels in de stad e.d. bleef uit. Integendeel weet het chassis met beide prima raad, zonder na te deinen en toch comfortabel genoeg. Benieuwd hoe dat gaat worden op de genoemde zandpaden – die kon ik bij mijn proefrit niet eens vinden in de omgeving ☹.

Elektrische variabele stuurbekrachtiging geeft de perfecte balans tussen stuurgevoel, zwaarte en feedback. De motor met dubbele turbo reageert en trekt veel alerter dan een 320-er, de automatische 8-bak gaat als een mes door de boter en blijft ook bij lastige lastwissels niet in de versnelling hangen. Het leuke is dat je met deze motor rustig kan cruisen maar als je alle paarden loslaat, gaat het als een beest. Tenzij je de Eco Pro stand aanzet, maar daarmee haal je bij lange snelwegritten wel weer een acceptabel verbruik. Daarover later meer. Niet dat ik al die paarden persé nodig heb – met 180 pk kom je ook heel lekker vooruit - maar het maakte het plaatje wel af. Als ik straks echt (te) oud ben kan ik altijd nog een MPV met een grasmaaier-motortje gaan rijden, zoals er thans vele worden aangeboden onder druk van de milieuwetten (echt leuke auto’s maar op zo’n motorisering, beter gezegd het gebrek daaraan, knap ik stelselmatig af. Ik wil ook lekker door de Duitse heuvels en de Franse bergen kunnen karren, namelijk !).

Nu moet ik bekennen dat ik voor deze 328 al een dozijn proefritten had gemaakt, waarvan de helft in andere BMW's en tenminste 2 andere 3-series. Mijn voorgaande (lease)auto was ook niet misselijk, namelijk een Mercedes C350e Estate met instelbare luchtvering en dempers. En toch gaf die wagen me niet hetzelfde gevoel van controle, zekerheid en comfort tegelijk als deze BMW. Waarbij gezegd moet worden dat de BMW, ondanks een mooie aankleding, het qua interieurluxe weer lang niet haalt bij de Mercedes. Maar nog belangrijker – althans voor mij – is hoe het rijden in een auto voelt. Het moet eigenlijk zijn als de spreekwoordelijke schoen die meteen voelt als gegoten…. In de vergelijking met 320-er diesels en benzine en ook een GT 320i heeft deze 328i Touring automaat qua wegligging, besturing en motorisering een dikke streep voor.

Vorig jaar met heel veel plezier nog in de BMW Active Tourer proefgereden. Maar na een uurtje al heftige pijn aan mijn onderbenen van de daar gemonteerde ‘sportstoelen’ die voor een normaal mens (confectiemaat 52-54) gewoon 10 cm te smal zijn, zodat je onderbenen niet tussen maar op de wangen zitten. De standaardstoelen zijn niet veel beter. En dat terwijl BMW met de AT juist op een wat ouder publiek (eh, ons..) zegt te mikken. Wie die auto ook leuk vind raad ik aan een proefrit van een paar uur te bedingen – of te informeren bij Scheel autofauteuils..

De meest serieuze tegenkandidaat bij mijn zoektocht was een Audi A5 TFSI (177 pk) met een fantastisch interieur (en wel stoelverwarming trouwens). Toch gaf die qua rijgevoel, en zeker qua stijfheid van het chassis en besturing, niet zo’n gevoel als de 328. Kraakjes en piepjes op richels en toch dat voorwiel-aandrijfgevoel. Jammer, want verder een heerlijke motor-bak combinatie (DSG 7) en fantastische stoelen.

Ook heb ik proefgereden in een mooie Volvo V60 R-design T4 die beschikte over een uitermate irritante, enorme rode lamp in het dasboard die ging gloeien als je de voorganger te dicht naderde. Sommige hulpsystemen zit niet iedereen op te wachten… (je kon hem trouwens uitschakelen, maar degene die dat bedacht heeft….). De Volvo, ook jaargang 2012 geloof ik, had trouwens nog de ouderwetse 5-gang Geartronic en ook de motor overtuigde niet echt.

Dat wil niet zeggen dat er niets valt af te dingen op onze Bimmer. Bijvoorbeeld de handmatige stoelinstelling bij de 3-serie is rampzalig: waar andere merken een 'pompsysteem' gebruiken waardoor je gecontroleerd de hoogte en hellingshoek van je stoel kan instellen is het bij dit model gewoon een 'los of vast' systeem, ofwel je trekt aan de handel en - klap !! - daar ga je. Oerstom. En dat van een premiemerk. Gelukkig heeft BMW bijgeleerd en bij de nieuwe 2-serie wel een pompsysteem. En bij de 5 natuurlijk gewoon electrisch instelbaar; dat zou voor die prijzen wel mogen op alle modellen van dit merk ! De truc is - en dat leer je na een poosje - om je eigen gewicht goed te gebruiken om de stoel in de juiste positie te krijgen. Ik zou het ouderen of mensen met een lichte beperking niet aanraden, maar voor die doelgroepen is de 3-serie waarschijnlijk ook niet bedoeld. Heb je een schuifdak – zoals in deze wagen – en ben je boven de 180cm, dan kan je niet echt in een hoge rechtop-positie rijden want ofwel je kruin, ofwel je zonnebril krijgt een optater. Daar staat tegenover dat je in een wat lagere positie de auto ook heerlijk kunt besturen zonder gebrek aan uitzicht of overzicht te hebben. Het zicht, ook in de spiegels, is altijd goed.

Het dashboard is gewoon puur ouderwets, en ook erg sober vergeleken met de Mercedes. Nou zit ik niet persé op een head-up display te wachten of op een hele bundel indicaties voor m'n neus, maar voor modeljaar 2013 loopt BMW toch wat achter op de Audi's van dezelfde jaargang, waar je al een 'glass cockpit' kon krijgen ofwel variabele display. Anderzijds: je ziet alles wat je moet zien en het is prachtig rustig. Ook qua veiligheidssystemen zou het wat meer kunnen zijn, uiteraard zit er dynamic body control op, cornering brake control en een serie airbags, maar veel auto's in deze klasse hebben al jarenlang een afstandsindicatie, automatisch noodstopsysteem, vermoeidheidsindicatie etc.

Niettemin: het beste veiligheidssysteem is een oplettende en ervaren bestuurder en een auto die snelle (re)acties mogelijk maakt 😉. Wat dat betreft is de 328-er perfect.
Tenslotte nog de verbruikservaring van de eerste paar honderd kilometers: dat valt niet tegen. In de stad kom je snel op de 1 op 10, maar met kruisen op de snelweg met 120 km/u (2.000 toeren) is minder dan 7 liter / 100 km ofwel ruim 1 op 14 haalbaar en dat vind ik niet slecht voor deze motor. Bij 130-140 wordt het 7,2-7,3 liter, daarboven waarschijnlijk meer… maar in Duitsland en Frankrijk is gelukkig de benzine voordeliger ! We gaan heel veel fijne kilometers tegemoet met deze heerlijke rij-machine en houden u op de hoogte van onze wederwaardigheden.

Afscheid

  • 42.000 km

Na rijp beraad en 14.000 probleemloze strak sturende kilometers, besloten te proberen de auto voor een goede prijs te verkopen.

De reden ? Simpel: de kleine nadelen werden steeds wat groter. Zoals ik in het begin van mijn review aangaf was deze auto geadverteerd als 'full options'. Dat bleken echter maar 'half options' te zijn. Omdat hij fantastisch reed, er fantastisch uitzag (en ziet), heel weinig km had (en heeft), onder druk van vele geinteresseerden in de showroom na een korte proefrit tot koop besloten. Oke, er was een teruggaveperiode van een week bij Leaseplan... maar pas op langere termijn en bij langere ritten begonnen een paar dingen te wrikken.

Zoals:
- hij is kleiner en harder dan een 5-serie of een C-klasse (de vorige twee auto's)
- je zit veel dichter bij de grond
- die stoelverstelling is echt abominabel slecht
- de ophanging is hard, maar niet te hard, eigenlijk fantastisch... maar die stoelen zijn eigenlijk ook wel een beetje hard voor onze ouder wordende botten...
- in de zomer misten we de stoelverwarming niet, nu wel...
- de bi-xenon lampen geven mi-xenon licht...
- en ik wilde perse adaptive cruise control, daarvoor was ik eigenlijk gekomen.....

... dat geeft allemaal niet zozeer aan dat er wat mis is met de auto, eerder is het dat wij verkeerd hebben gekozen. Zoiets als de 328 was een jongensdroom en nu 30 jaar later zit ik (net als mijn vrouw) toch wel anders in m'n vel en hecht meer aan comfort. Maar ook 30 jaar geleden zou ik in de winter de stoelverwarming wel hebben gemist... idioot dat die bij leren bekleding pas 6 mnd na de datum van deze auto standaard werd...

Gelukkig vond ik voor deze mooie BMW een wat jongere liefhebber die bereid was een prijs te betalen waardoor ik er niet veel meer op inleverde dan de afschrijving. En vonden wij binnen dat budget inmiddels een auto die meer bij ons past zoals we nu zijn - en wel met FULL options :-)

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.