BMW 320d Touring M Sport Edition (2012) #2
Uitvoering | 320d Touring M Sport Edition |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Een tijdje heb ik zitten twijfelen of ik een review zou schrijven van mijn huidige auto. Een BMW 320d Touring M-Sport. Ondanks dat de nieuwe 3-serie touring al is aangekondigd heb ik toch besloten een review te schrijven omdat toekomstige occasion kopers er ook hun voordeel mee kunnen doen, en het gewoon leuk is om een review te schrijven en je ervaringen te delen. Zeker bij deze geweldige auto...
Alvorens in te gaan op de rijervaringen even de aanloop naar mijn keuze toelichten. Mijn huidige werkgever heeft de policy dat alleen BMW gereden "mag" worden. Absoluut geen straf, in mijn functie categorie mocht ik een 5-serie HE rijden met nog 5k aan opties. Omdat ik geen bijtelling wilde betalen over de cataloguswaarde van een 5-serie heb ik besloten om voor een zeer complete 3-serie te gaan. In januari kon ook al de nieuwe 3-serie sedan besteld worden maar omdat ik regelmatig fiets en een gezin heb toch de voorkeur gegeven aan de touring.
Midden januari werd de auto besteld bij Nobracars en begin maart kreeg ik een telefoontje dat mijn auto op 22 maart opgehaald kon worden. Dat is nog eens een service!
De uitvoering die ik besteld heb is de 320d met 184pk geworden. Omdat ik deze motor al kende uit mijn voorloop 5-serie hier geen twijfel over. Daarnaast waren er een paar zeer interessante uitvoeringen van de 3-serie verkrijgbaar omdat het model vervangen zou worden. Ik koos dus voor de M-Sport uitvoering die standaard al zeer compleet is. Daarnaast heb ik de volgende opties toegevoegd:
-Servotronic
-Comfortopening en sluiting
-Elektrisch wegklapbare trekhaak
-Dakdraagsysteem
-18" wielen 193M
-Navigatie Professional
-Glazen panoramadak
-Opbergpakket kofferruimte
-Buiten- en binnenspiegel dimmend en buitenspiegels inklapbaar
-Elektrische stoelen
-Adaptieve bochtverlichting
-Lichtpakket
-Buitenste hoofdsteunen neerklapbaar
-Harman Kardon Surround Sound
-Uitbreiding functionaliteit audiofiles op mobiele telefoon
-Apps
-Getint glas
Sommige mensen zullen vragen, "waarom die lijst zo benoemen?". 1, omdat deze opties absoluut bijdragen aan het rijplezier. 2, omdat veel van deze opties ook nog steeds leverbaar zijn op de nieuwe versie van de 3-serie.
Het rijden:
Freude am fahren, iets wat BMW probeert uit te dragen. Bij mij is dat zeker gelukt. Ik stap 3 maanden na dato nog steeds met een enorme glimlach in deze auto. Wat een plezier.
De motor is krachtig maar toch ook zuinig, met een zware rechtervoet red ik momenteel 1 op 16,1. Als ik me netjes gedraag en op de cruise control rijd dan krijg ik waarden van 1 op 18. In Duitsland heb ik inmiddels al regelmatig de 230 (op de teller) aangetikt. De auto blijft gaan en heeft in de 6de versnelling ook nog genoeg power. Wat me wel opvalt is dat je de motor vrij hoog in de toeren moet houden om optimaal te kunnen versnellen.
1 klein minpuntje kan ik wel benoemen en dat is de rechtuit stabiliteit op (zeer) hoge snelheden. Ik voel dan dat de kont van de auto begint te schudden, zeker met wat regenachtig weer.
Het bochtenwerk met deze auto is een genot, op de snelweg bij knooppunten kun je heerlijk door die bochten draaien met behoorlijke snelheden.
Binnen in de auto:
Tja, de 3-serie touring is geen ruimte wonder. Al heb ik mij tijdens een fietsvakantie erover verbaasd hoeveel er in deze auto kan.
In de bestuurderstoel heb ik niet het idee in een overdreven grote auto te rijden. Alles zit binnen handbereik en is zeer overzichtelijk. De ergonomie van het dashboard is geweldig en zeer prettig. Het I-Drive systeem is overzichtelijk en intuitief te bedienen. Het navigatiesysteem is snel en accuraat en zelfs kleine meldingen (zoals objecten op de weg) worden weergegeven.
De sportstoelen met elektrische verstelling zitten uitstekend. Al zal ik niet snel meer voor elektrische stoelen met geheugen kiezen puur omdat ik er helemaal niets mee doe. Ik ben bijna de enige die in deze auto rijdt. Echter, als mijn vrouw in de auto heeft gereden is het wel makkelijk om op de 1 te drukken en de stoel en spiegels staan weer in mijn stand. Met handmatige stoelverstelling is dit echter ook een kleine moeite.
Het M-stuurwiel is wel iets wat ik een ieder kan aanraden. Het ligt heerlijk in de hand en geeft een uitstekende grip.
Twee opties in de auto zou ik nooit meer kwijt willen. De eerste is het panoramadak, zeker met mooi weer is dit fantastisch. Het draagt bij aan een ruimtelijk gevoel en met mooi weer kan het dak enorm ver open. In de kantelfunctie staan zowel het voorste als achterste deel open. De tweede optie is het Harman Kardon systeem. 1300euro is niet misselijk maar man, wat klinkt dit geweldig! Een vriend van mij heeft het Bose systeem in z'n Audi maar dit is een klasse beter. Zeker de investering waard. Wat helemaal mooi is is de combinatie met de audio files op de mobiele telefoon. Mijn iPhone 4 gaat in de snap-in adapter in de middenarmsteun en via het menu kan ik de muziek op de iPhone of iPod afspelen. Goed, dit kan ook bij andere merken maar het mooie is dat de album hoes getoond wordt en dat doormiddel van de Plugin functionaliteit je het volledige Apple menu kunt zien. Ook facebook en twitter kunnen geopend worden maar daar doe ik niet zoveel mee, een overbodige optie dus.
Een optie die me iets minder is bevallen is het lichtpakket. 's Avonds valt me het licht niet echt op in het interieur en zie ik de meerwaarde niet echt.
Wat wel mooi is, is de verlichting in de handgrepen die samenhangt met de comfortopening functie. Hoewel het keyless drive leuk is, is dit ook geen must qua optie naar mijn mening.
Tot slot, zoals gezegd ben ik zeer tevreden met de auto. Ik heb de waarderingen op 4/5 sterren gezet. Mochten er wijzigingen komen in de toekomst dan zal ik dit aanpassen. Vooralsnog ben ik gewoon enorm tevreden.