BMW 320d Touring (2006) #3
autoreview
Signalement
Uitvoering | 320d Touring |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand bij aanschaf | 75.000 km |
KM-stand laatst | 85.000 km |
- 85.000 km
Aanschaf winter 2010, 75000km
In januari 2010 heeft een BMW 320d Touring mijn VW Touran 2.0 TDI Highline afgelost. Hoewel ik uit het verleden goede ervaringen heb met VW (Golf IV TDI en probleemloze Polo waar mijn partner al jaren mee rijdt) was de Touran een drama. In Duitse tests scoort de Touran al jaren matig. Hoewel de ruimte en de praktische bruikbaarheid ongeëvenaard waren, deed een eindeloze reeks kleine en grote reparaties (o.a. lekke koppakking, massa-vliegwiel, brandstofpomp) mij besluiten over te stappen naar een merk met een naar mijn mening onberispelijke reputatie, Volvo of BMW. In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar een dieselversie van de Volvo V70, een betrouwbare, ruime en tijdloze verschijning. Ik heb proef gereden in diverse V70’s, maar dat viel me nogal tegen. Zompig weggedrag en de auto deed traag aan in vergelijking met mijn VW Touran die ik inmiddels particulier al had verkocht.
Vervolgens heb ik me georiënteerd op een BMW 3-serie, voornamelijk ik Duitsland waar ik ook mijn VW Touran had gekocht. Vereisten waren minimaal 320d en navigatie professional. Na een aantal proefritten heb ik uiteindelijk een 320d (augustus 2006, 75000 km.) geïmporteerd. Mijn ervaring met Duitse dealers is erg positief; communicatief, duidelijk en correct in afspraken, al is er wel minder ruimte voor onderhandelingen dan bij hun Nederlandse collega’s. Bovendien zijn Duitse auto’s meestal goed uitgerust/onderhouden en hebben de dieselversies vaak minder kilometers achter de rug dan Nederlandse dieselauto’s. Ik heb me bewust alleen georiënteerd op dealers en niet op handelaren, omdat eerstgenoemden op auto’s uit de Premium Select categorie een jaar Europees overdraagbare garantie verlenen. Een prijsvergelijking – inclusief de bijkomende kosten van de import en de BPM-afdracht – leerde dat een vergelijkbare BMW bij de Nederlandse dealer al snel 6000 euro tot 8000 euro duurder zou zijn. Niet voor niets hebben Nederlandse dealers vaak zelf uit Duitsland geïmporteerde auto’s in de showroom staan, maar dan natuurlijk wel met de Nederlandse prijzen. De site www.autotelex.nl maakt de papierwinkel bij import erg eenvoudig.
De auto ziet er als volgt uit: kleur mystic blue (niet mijn eerste keus wanneer ik nieuw zou kopen, maar wel oké), 163 pk, 340 NM, navigatie professional, panoramadak, 16-inch lichtmetalen velgen (type 156), elektrisch verstelbare stoelen/lendensteun, parkeersensoren achter en nog wat kleinere dingen. Wat mij betreft had de vorige eigenaar mogen afgezien van de elektrische stoelen omdat ik vrijwel als enige in de auto rij. In plaats daarvan had het geld gestoken mogen worden in xenon en sportstoelen. De standaardstoelen zijn goed te verstellen en zitten prima, maar horen mijns inziens niet thuis in een premiummerk als BMW. Ook vind ik het ontbreken van bekerhouders in een auto met een Nederlandse nieuwprijs van ca. 50000 euro een aanfluiting. Inmiddels is er ook een afneembare trekhaak gemonteerd. Het is overigens opvallend dat er in Duitsland vrijwel geen BMW 3-serie met trekhaak (voor de Duitser een zogenaamde ‘Holländerhaken’) te koop was.
Hoe bevalt de BMW na 10000km?
Heel goed, je rijdt echt in een hogere klasse als VW. Fijne diepe zit achter het goed axiaal verstelbare stuur, zeer degelijke afwerking, geen kraakjes en rammeltjes, eerste klas materialen en dito afwerking. Achterin is voldoende ruimte voor mijn twee kinderen. De kofferruimte is zoals bekend niet ruim, maar dat wist ik van te voren. Ook motorisch geen klagen, zeer stil en een moeiteloze versnelling tot ver illegale snelheden. Het verbruik van 1:16 is prima. Geen meetbaar olieverbruik en ook geen technische problemen.
Wat valt tegen?
Hoewel ik een uitgebreide proefrit had gemaakt, veroorzaakte het panoramadak, met name met geopende dakhemel, storend veel windgeruis. Bovendien bleken de banden (Good Year Eagle) gecupt. Beide helaas niet gemerkt bij de proefrit. Het windgeruis rond het panoramadak is inmiddels onder garantie door een Nederlandse dealer perfect opgelost. Er bleek een nieuwe versie van het afdichtingsrubber leverbaar te zijn dat het windgeruis volkomen wegneemt. Rijden met dichte of open dakhemel maakt nu geen enkel verschil, wat een rust (en licht).
Het lawaai dat de gecupte banden veroorzaken verpest een deel van het rijplezier. Volgende maand wordt dit probleem echter opgelost door de montage van Michelin Pilot Sport 3 op originele 17-inch BMW-velgen die ik inmiddels heb aangeschaft. Maat 16-inch oogt toch wat ielig, terwijl ik bang ben dat 18-inch teveel gaat stuiteren. Daarom stap ik ook af van de harde en spoorgevoelige run flat banden.
Update volgt na servicebeurt over ca. 5000 km.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.