BMW 318i (2008) #4

Uitvoering318i
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2017

gekocht

Net een BMW 318 gekocht, en na een speurtocht op internet uiteindelijk een mooie gevonden. De kilometerstand is laag en de auto staat bij een Ford dealer als A1 occasion. Alle boekjes erbij, afgestempeld en wel. Lage kilometerstand, garantie, NAP, een hele nette auto.

De proefrit was zoals ik had gehoopt en toen heb ik de koop gesloten. Rijdt lekker strak, schakelt soepel en voldoende vermogen beschikbaar. De velgen die erop zitten vind ik mooi en het profiel is prima. De auto bleek smetteloos er zat zelfs geen steenslag op de motorkap.

Er wordt een parrot ingebouwd want het is wel handig als de telefoon met bluetooth aankan. Ik heb gevraagd dat kastje in de asbak in te bouwen omdat dan de mooie lijn van het dashboard blijft zoals hij is. Dat schijnt te passen.

Over twee weken dan haal ik de auto op. En dan kan ik ook meer inhoudelijk kwijt over de auto. Voorlopig heb ik voorpret.

Eerste ervaringen

eerste ervaringen zijn goed, lange rit gemaakt, stuk Duitse autobahn meegepakt. De auto blijft stabiel ook bij hogere snelheden. De wegligging is goed, sportief en comfortabel. Thuisgekomen heb ik de handleiding van de auto bestudeerd en ook op YouTube filmpjes bekeken van e90 liefhebbers. Leuk zijn de hidden features, als je achteruit rijdt dan beweegt de rechter spiegel naar de stoeprand. Dat soort slimmigheden zitten er op. Er zijn allerlei mogelijkheden. Zo kun je kiezen of je het knippersignaal 1 of 3 keer wil tonen bij aanraken van de knipperschakelaar, handig.

Heel blij met de wagen. De auto is stil, haast geen wind en motorgeluid. Wel wat geluid van de wielen. De stereo bevalt en is nu compatibel met de telefoon. Muziek streamen gaat prima. Vandaag de auto gewassen en gepoetst, ja dan staat er wel wat moois te glimmen. Volgende week ga ik op vakantie. Ik ga het verbruik een tijdje bijhouden.

vakantie ervaringen

Met de auto op vakantie geweest met zijn tweeen en een tent in de bagageruimte. De auto doet het heerlijk op de autobahn, hij is er voor gemaakt. In de stad gaat ook best. Draaicirkel is goed. Op hogere snelheden kun je rustig muziek luisteren en ook praten. Geen windgeruis gehoord.

Het verbruik heb ik bijgehouden fluctueerde tussen de 1 op 10 (hard gereden op de autobahn) en de 1 op 15 (Binnendoor 90-100 km steeds). Gemiddeld 1 op 13,5. Met gebruik van de cruise control lukt het om het verbruik wat lager te krijgen. Ik vind het netjes voor een auto met deze prestaties en gewicht.

Het is even zoeken naar alle instellingen en mogelijkheden, maar met het instructieboekje erbij lukt dat. Leuk dat je de instellingen kunt personaliseren, die instellingen slaat de auto op op je sleutel. Dus als je partner de andere sleutel gebruikt, staan daar haar instellingen op. Handig! Het zit allemaal doordacht in mekaar.

We zijn op vakantie nog bij het BMW museum geweest voor een mooie "fotoshoot", dat mocht van de bewaking :)
Helaas is de telefoon van mijn zoon gesneuveld waarop de foto's staan. Jammer! Mooi is dat BMW museum bij Munchen, aanrader. Het Mercedes en Porsche museum in Stuttgart zijn ook van grote klasse.

Voordelen van de auto:
- wegligging is erg goed, je stuurt en er volgt meteen de juiste reactie. Ook op hoge snelheden blijft de auto stabiel
- goede zitpostitie
- verbruik is netjes
- geen windgeruis, weinig motorgeluid. rustig in de auto.

Nadelen?:
- het lijkt allemaal niet hard te gaan, totdat je op de snelheidsmeter kijkt :)

Schade

Als je terugkomt bij je auto en er heeft iemand schade op gemaakt, dan is dat een vervelende ervaring. Geen briefje onder de ruitenwisser. Vermoedelijk is iemand er met de fiets tegenaan gevallen. Was ik even blij met de all risk verzekering. Inmiddels is alles gemaakt, je ziet er niks meer van. Kreeg helaas een Mini mee. Een zenuwachtige snelle auto. Blij dat ik de Bmw weer mee kreeg na een paar dagen. Die is ook niet langzaam, maar het voelt niet nerveus.

Ik had een paar verroeste deurpennen en ik heb dat onder garantie laten vervangen. Bij Bmw zeggen ze dat dat wel vaker voorkomt. Moet niet kunnen vind ik. Inmiddels verse pennen erin en ook dat is opgelost. Ik zal er vaseline of zoiets erop doen dan blijven ze goed.

Ik heb 1 op 15,3 gereden met de auto. Een persoonlijk record. Dat het kan met zo'n auto! Normaal haal ik dat verbruik overigens niet. Dit waren rustige snelweg kilometers.

garantie

Een raar geluid bij de kachelventilator blijkt dat er een lagertje kapot is van de ventilator. Dit wordt gelukkig onder garantie verholpen. Naast dit euvel had ik een paar scharnierpennen die wat roest vertoonde, dat leek me niet de bedoeling en onder garantie zijn die inmiddels ook vervangen. Op nieuwjaarsdag ging er nog een waarschuwingslampje branden van de motor. De motor uit en aan gedaan en toen was dat weg. Blij dat ik garantie op deze auto heb! Ik heb de auto naar de dealer gebracht en de kachelventilator is vervangen, een sensor is vervangen en de handrem is gesteld.

Verder rijdt de auto prima, altijd genoeg pk's en het verbruik valt me mee. 1 op 13,5 is het gemiddelde. Soms 1 op 14 en soms wat minder als ik alleen in de stad rij.

Winter

In de wintermaanden leer je je auto ook weer anders waarderen. Starten doet hij meteen, en de stoelverwarming is geweldig. Leek me eerst wat overbodig. Maar met de kou is het echt fijn. De verwarming is snel op temperatuur en de ontwaseming is ook adequaat. Niet dat je dat vaak nodig hebt. Winterbanden had ik op de kop getikt met velg voor de winter. Op internet is veel aanbod beschikbaar tweedehands.

Verkocht

Net de auto verkocht! Hij is niet meer nodig nu mijn vrouw een Opel Karl gaat rijden van de zaak, die ik ook af en toe zal gebruiken. Ik zoek nu een Bmw Z4 voor de hobby en de aankomende vakantie.

Fijne auto deze 318, erg goed qua wegligging. Niet onfeilbaar qua techniek, de garantie was achteraf maar goed. De kachel ventilator ging stuk, en er was wat roest aan deurscharnierpennen, allemaal netjes onder garantie verholpen. Verder prima. Snel genoeg en toch zuinig. Zie ook de verbruiksmonitor.

Lezersreacties (2) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum