BMW 318d Corporate Lease (2009) #5

| Jaar van aanschaf | 2009 |
| KM-stand bij aanschaf | 22 km |
| KM-stand laatst | 4.200 km |
De eerste kilometers
Op 30 oktober 2009 mijn 'hagelnieuwe' BMW 3-serie sedan opgehaald. Na twee jaar rijden in een 1-serie met sportonderstel en 3-deurs was het tijd voor iets comfortabelers en ruimers naast onze Golf V GTI.
De configuratie van deze wagen is als volgt...
BMW 318d Corporate Lease uitvoering
- Parkeer sensoren achter
- Automatische airconditioning
- Alarm klasse III
- Opbergpakket
- Lichtmetalen velgen styling 268 (16")
Verder nog:
- Professional pack (Navigatie Professional, geintegreerde Bluetooth telefoon en spraaksturing)
- Sportstuurwiel met stuurwielbediening
- Chromeline exterieur
- Regen- en lichtsensor
- Upgrade velgen naar 17 inch (styling 285)
- Upload van navigatiesoftware bij de dealer
- Zonneschermen voor de achterportierramen (accessoire)
Na 1,5 week rijden en 2.600 km verder de volgende zaken geconstateerd:
De auto rijdt fantastisch en is veel comfortabeler met 17" velgen en geen sportonderstel, dan de 1-serie met 16" velgen en met M-sportonderstel. Door de runflat banden zonder sportonderstel nog steeds erg stug, maar niet té zoals bij de 1-serie het geval was. De wegligging is goed, je merkt wel het iets hogere wagengewicht en de langere wielbasis.
Veel meer binnenruimte en twee extra portieren, wat bij de 1-serie echt een gemis was. Desondanks houdt de ruimte niet over vergeleken met andere merken voor deze prijs (Mondeo, 407, Passat) etc., maar dat is voor iedereen bekend. Daarvoor heb ik deze auto ook niet gekozen, daar ik er 95% van de tijd alleen in zit en de resterende 5% met z'n tweeën. De twee extra portieren bieden juist net dat beetje meer ruimte en flexibiliteit die de 1-serie niet had. De sportstoelen uit de 1-serie mis ik niet, in de bochten heb je misschien iets minder steun, maar de standaard stoelen zitten beter dan verwacht.
Het uiterlijk is meer dan geslaagd en in deze configuratie een chique verschijning, maar toch nog ingetogen. De neus is wel tegen het agressieve aan en dat vind ik erg mooi. Veel sprekender dan voor de facelift. De achterlichten zijn meer in balans en de LED richtingaanwijzers maken het compleet. Uiteraard alle type-aanduiding, stickers etc. laten verwijderen door de dealer. Helaas zat Xenon niet in de configuratie (nu standaard bij een Businessline uitvoering), maar de halogeen verlichting is beter dan die van de 1-serie. Toch blijft Xenon (met dagrijverlichting) wel mooier, maar was helaas niet meer mogelijk.
De afwerking van het interieur is uitmuntend en er zijn geen missers o.i.d. te vinden. Alle delen sluiten goed op elkaar aan en er zijn geen grote kieren, naden of kraakjes te ontdekken. De navi werkt fantastisch, zo'n groot scherm is toch wel erg mooi en de upgrade van de kwaliteit van de kaarten is toch een hele verbetering t.o.v. het voorgaande scherm en beeldkwaliteit. Ook is de snelheid verbeterd en kan je tot 12,5 Gb aan muziek opslaan op de harde schijf. Dit is reeds gebeurd, maar 12,5 Gb heb je niet zo maar ff vol. Ruimte zat dus en geen gesleur meer met de Ipod. Kan die ook niet uit de auto gestolen worden.
De I-drive controller met de omliggende toetsen werkt super en is gebruiksvriendelijker dan het oude systeem. Na een paar dagen ben je er volledig aan gewend en kan je alles op de tast doen. Daarnaast kan je met de spraaksturing ook (bijna) alles bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Werkt super en reageert heel direct op wat je zegt/vraagt.
De motor is dezelfde als uit de 1-serie en moet duidelijk nog worden ingereden. Eerste 1.000 km rustig gereden en nu richting meer en wisselende belasting van de motor aan het gaan. Uiteraard pas als die netjes warm is gereden. Waarschijnlijk had de 1-serie na 85.000 km er een paar pk bijgekregen, want die voelde toch een stuk vlotter aan. Hopelijk komt hier verandering in als we een paar duizend kilometer verder zijn (voor echte snelheid hebben we gelukkig de GTI nog).
Verbruik tot nu toe is gemiddeld 1:16,9, maar regelmatig boven de 1:18,5 geeindigd na een rit van ca. 70-100 km met file en al. Bij een rustige rijstijl en een behouden rechtervoet is 1:20 zeker haalbaar gebleken. De 1-serie bleef gemiddeld rond de 1:16,6 steken.
Minpunten tot nu toe:
- Bovenste gedeelte van de achterruitverwarming werkt niet.
- Lichte trilling in het stuurwiel tussen 120 tot 130 km/u.
- Kraken van de voorvering op hoge verkeersdrempels bij lage snelheid en nat weer.
Bovenstaande 3 punten zal ik aangeven bij de dealer, wanneer de 17" winterwielen onder de auto komen. Het laatste punt kwam volgens de verkoper vaker voor, want zijn 3-serie had precies hetzelfde de eerste duizenden kilometers. Desondanks toch jammer...
Doel is om het komende jaar deze review uit te breiden.
Het inrijden is klaar
Nu 4200 km op de teller na bijn 4 weken rijden. Cruisecontrol issue is opgelost, er gaat geen lampje branden.
Verder is het gemiddelde verbruik 1:16,9 over 4167 km. Een zeer nette waarde voor een auto van deze klasse vind ik zo. Dit zal denk ik nog wel wat zuiniger worden, daar ik gemiddeld na elke rit rond de 1:18 eindig.
Binnenkort de winterset eronder. Keuze is geworden: Styling 188, 225/45/R17. Erg mooi wiel, normaliter optioneel onder de 3-serie coupe. Overigens valt het me op dat je met runflat en 17" toch nog wel last van spoorvorming hebt.
Dankzij een aardige voorbijganger / parkeerder ook alweer het eerte deukje en kras op de motorkap. Toch jammer op zo'n nieuwe auto. Misschien even laten maken tijdens de winterbanden wissel. Tevens wordt er dan naar het kraken in het de voorwielophanging gekeken.