Audi e-Tron (2020) #2

Audi e-Tron (2020)

Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2020

5 jaar mogen genieten

5 jaar met, met 1 van de eerste generaties elektrische gezinsautos. Tuurlijk, de Tesla's waren er al een aantal jaren, maar de "grote gevestigde namen", kwamen in die tijd met hun eerste modellen.

Wordt het afzien, gaat het meevallen of is het eigenlijk gewoon heerlijk?!

Simpel gezegd.... Alle drie!

Ligt dat aan de auto? Of ligt het aan de bestuurder, de bijrijder, de laadpalen of alle apps gericht op elektrisch rijden? Het enige antwoord is Ja!

Omdat het mijn afsluitende review is, zal ik het proberen te ontleden, en uit te leggen.

Beginnend bij:

De Auto... Wat was je een fantastische reisgenoot! Comfortabel, ruim en luxe, en in mijn ogen mooi! Het moment van instappen, starten en de eerste meters rijden, voelde altijd weer speciaal. Helemaal als je bijvoorbeeld op vakantie een paar week in een ho#rauto had rondgereden...
De stoelen, de luchtvering, het vermogen wat soepel over alle vier de wielen werd verdeeld. Het totaalplaatje klopte gewoon!

Voor dagelijks gebruik was de range, variërend van 300-370km afhankelijk van het weer en rijsnelheid in Nederland 99 van de 100x voldoende! Op de langere afstanden in Nederland, was het laadnetwerk op de N wegen de eerste jaren een drama. Gelukkig is daar de laatste tijd verandering in gekomen. Aangezien ik daar vaak afhankelijk van was, leverde dat heel soms toch de omweg op om onderweg toch nog even een 10-20% bij te laden om niet billen knijpend thuis te geraken. Daarentegen ook wel eens met 1% en 3km range thuis gekomen. Maarja, dan ben je toch thuis, stekker erin en de volgende dag vertrek je weer met, indien gewenst 100%.

Op vakantie, 5 personen, kofferbak vol, soms de hond nog ergens een plekje, hebben we veel gezien. Alle Provincies in Nederland, als ook de eilanden waar je met een auto mag komen. Van Duitsland, Denemarken en Noorwegen of Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije en ook Luxemburg, België, Frankrijk, Spanje en Italië, niks was je te gek! Van strakke glooiende snelwegen, uitgestrekte zandvlaktes tot slecht onderhouden wegen waarbij zelfs de Belgische wegen goed lijken of offroad bergweggetjes, amper zo breed als de auto, je was overal op je gemak!

Zelfs bij de snelladers, waar wij even de rust pakten, stond je weer volgeladen klaar als we weer terugkwamen. De laadcurve, met een maximale snelheid van 150kwh was wel gewoon heel goed, en voor onze situatie ideaal. Zelden echt hoeven te wachten bij een "laadpark", omdat de apps meestal gewoon goeie realtime informatie geven over de beschikbaarheid van de laadpalen. Tenzij je dus net, stom toevallig of niet, met meerdere elektrische auto's dezelfde afslag neemt, terwijl er toch net 1 of 2 vakantiegangers stonden te wachten... Nouja, so be it. Deze momenten zijn in 5 jaar tijd echt op 1 hand te tellen. Bij de benzinepompen stond vaker een wachtende rij auto's.

Daarentegen, als de app aangeeft dat de laders allemaal vol zijn of de bijrijder zegt, Nee joh, rij nog maar even door, komt goed, terwijl je onderbuikgevoel zegt, "stop nou, laad nou gewoon even iets eerder bij zodat je daarna in 1 ruk naar huis kunt rijden" geraak je in een situatie welke niemand wil... Kapotte laders! Geen grap, van Ionity tot Enbw, total en Shell, allemaal op hetzelfde stuk op de terugreis naar huis. Het moment dat de apps je ook in de steek laten. Keer op keer met minder range aankomend bij een snellader welke beschikbaar zou zijn maar defect bleek te zijn. In Duitsland, steeds verder uit de oorspronkelijke route tot nog 17km range over ... Keep calm, waar ben ik momenteel... Denk denk...Wacht, een McDonalds in de buurt, daar staan als het goed is 2 trage "snelladers" weet ik uit ervaring... Bezet zegt de app. Nouja, 13km rijden en hopen dat er geen laadrij staat, en anders dan maar 2 milkshakes nemen. Staat er gewoon een spiksplinternieuw laadplein met 10+ beschikbare 300kwh snelladers nog onbekend in alle apps en navigatie.... Opluchting! En dan druk ik me nog zachtjes uit, aangezien ik ons eigenlijk al achter op de auto ambulance naar huis zag gaan!!

Was de auto foutloos in 5 jaar? Nee, perfectie bestaat niet.... Water in de achterlicht balk, door een haarscheur. Waardoor? Een onoplettende fietser? Productiefout? Geen idee, kapot was hij wel, Auto halve dag kwijt, prima!

Volgende water probleem... Lekkage in de auto! Natte rubberen matten, en druppels langs de stuurkolom en bij de passagierskant bij het dashboardkastje... Ohjee! Elektriciteit en water? Snel naar de garage. Productiefout/ontwikkelingsfout van de windvanger in het panoramadak. Vernieuwde versie was gelukkig al aanwezig en weer de auto een dagje kwijt. Probleem opgelost!? Of ....verhip, 2-3 dagen later weer nattigheid. Blijkbaar bij terugplaatsing dakraam 1 klein onderdeel niet goed of vergeten terug te plaatsen waardoor er weer vocht naar binnenkwam. Weer een dag kwijt, geen probleem! Lekkage was nu in ieder geval opgelost! Maarja, zoals gezegd , elektriciteit en water... Kortsluiting!
's avonds laat, auto alarm! Behalve dat de auto niet meer op slot wou, kon ik op dat moment niets ontdekken.. volgende ochtend, "inspectie"... Auto helemaal "dood". Na bezoek van de anwb en het bijladen van de 12volt accu bleek het instrumenten cluster, de zogenaamde Virtual Cockpit kapot te zijn. Niksnoppesnada.
Virtual Cockpit vervangen en 2 extra dagen ter observatie en volledig nieuwe software was het probleem opgelost!
Ander probleem was de motor van de laadpoort aan de bestuurderskant. Deze begaf het op vakantie natuurlijk! Wat betekende dat bij elke snellaadstop de noodontgrendeling er aan te pas moest komen... Voor de kenners, dit is een lullig touwtje verstopt onder de motorkap. Trek te zacht, en gebeurt er niks, maar trek je te hard, dan heb je een afgeknapt touwtje in je hand. Wederom , keep calm, met beleid dus! Aangezien dit al bij de 2e laadstop was en de reis in totaal zo'n 4500km zou beslaan kun je je wellicht voorstellen dat dit elke keer een moment van spanning was. Helemaal omdat er nog een valkuil is in dit systeem, en dat is als je het lusje waar de kabels aanzitten niet weer goed vast klikt, deze bij de volgende stop dus ergens in de diepte bungelt....AAAAHHHH! Gelukkig zijn mensen asociaal en gooien ze alles op de grond en dus ook een stukje ijzerdraad. Na het opvissen van de kabel verdween deze dus niet op de grond of de prullenbak, maar in de frunk, Just In Case!

Voor de rest, een heerlijke auto. Een dorstige, maar goedwillende dikzak, welke plaats heeft gemaakt voor een Hyundai Ioniq 9, inmiddels al liefkozend, de Grote Vriendelijke Reus genoemd hier in huis.
Stiekem toch nog even online gezocht naar "mijn" SoundWave, de oude E-Tron.
Gevonden voor een goeie €32k ... Een afschrijving van ongeveer €60k in 5 jaar tijd... Ongekend, maar wat een voordeel voor een nieuwe eigenaar! Ik hoop dat die minstens net zoveel van de auto zal gaan genieten!